Diari Més

Aparcaments

Falla l'app de les zones blaves a Tarragona i 251 usuaris acaben pagant un sobrecost

Una hora d’aparcament costa 1,15 euros a la ciutat però, per error, des de dilluns el preu era de 1,50 euros

Els parquímetres són una de les solucions mentre Telpark intenta subsanar l'errada.

Falla l'app de les zones blaves a Tarragona i 251 usuaris acaben pagant un sobrecostGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una errada en Telpark, l’aplicació per pagar les zones blaves de la ciutat de Tarragona, ha provocat que una gran quantitat d’usuaris hagin abonat de més entre dilluns i ahir. Concretament, ahir al migdia es comptabilitzaven 251 transaccions acceptades per part de l’empresa, que significa que retornava els diners a aquest nombre de persones.

Telpark és una espècie de parquímetre mòbil, ja que, mitjançant el telèfon, permet abonar les zones de pagament d’aparcament de la ciutat tarragonina sense haver de fer servir moneda física.

Aquest dilluns la ciutat tarragonina va tornar a cobrar per aparcar als carrers en les zones blava, verda i taronja, després de dos mesos sense fer-ho a causa de l’ordre de confinament dictada pel govern de l’Estat. Quan es va conèixer aquesta mesura extrema, Aparcaments Municipals de Tarragona (AMT) va avisar a tots els proveïdors per tal que bloquegessin les aplicacions donada la gratuïtat fins a una nova ordre consistorial.

En el moment d’arrencar novament amb els pagaments, una errada de programació va provocar que una hora d’aparcament tingués un cost d’1,50 euros. Normalment, aparcar una hora al carrer a Tarragona té un cost d’1,15 euros, pel que aquells que van adquirir una hora entre dilluns i dimarts, van pagar un sobrecost de 0,35 cèntims.

Telpark va reconèixer ràpidament l’errada i ha assegurat que retornarà els diners a tots els afectats. De fet, els esmentats 251 ja tenien la resposta afirmativa de l’empresa.

Poc temps després que es produís, es va detectar l’errada i es va intentar solucionar. Tot i això, tan sols va ser durant uns moments quan l’aplicació va funcionar i va tornar a cobrar els 1,50 euros per hora. Així doncs, l’empresa va prendre la determinació de bloquejar aquest mètode de pagament fins que pogués tenir el problema completament solucionat. Seguidament, es va enviar una notificació a tots els usuaris que tenen l’aplicació activa detallant que deixava d’estar operativa per problemes tècnics.

Telpark s’ha compromès a redactar un correu electrònic de disculpa a totes les persones que n’hagin pogut sortir perjudicades i indicant-los que els abonaria la diferència que els corresponia. Telpark no és l’única forma de poder pagar els aparcaments, ja que hi ha d’altres aplicacions i sistemes que continuen funcionant correctament.

Un milió menys d’ingressos

Per altra banda, l’Ajuntament de Tarragona calcula que ha deixat d’ingressar aproximadament un milió d’euros per la menor afluència als aparcaments municipals per la crisi del coronavirus, i per la gratuïtat de les zones regulades.

La caiguda de la recaptació dels parquímetres ha estat de 724.740 euros durant els dos mesos d’estat d’alarma. La reducció, però, no ha estat del 100% perquè, tot i que a les màquines i a les aplicacions hi constaven avisos, el sistema no estava bloquejat i alguns ciutadans van seguir pagant per aparcar encara que no calgués fer-ho, segons fonts municipals.

Pel que fa als set aparcaments municipals, entre el 14 de març i el 14 de maig la caiguda de la recaptació ha estat d’uns 271.000 euros, segons l’empresa municipal d’aparcaments L’afluència de vehicles de rotació ha caigut més del 90% en tots els casos, la qual cosa denota la davallada dràstica de la mobilitat durant l’estat d’alarma.

tracking