Diari Més

Equipaments

La suspensió del PP43 paralitzarà també l'hotel de Mas d'en Sorder

Es calcula que la indemnització a la propietat arribaria als cinc milions d’euros, que anirien a càrrec de la ciutat de Tarragona

Mas d'en Sorder és un edifici emblemàtic que, actualment, es troba en molt mal estat.

La suspensió del PP43 paralitzarà també l'hotel de Mas d'en SorderGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte constructiu de 236 nous habitatges del PP43, a tocar de Pinalbert, perilla novament. Ho fa perquè el govern municipal té la intenció d’aprovar una suspensió de la llicència per modificar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Cal recordar que aquest projecte constructiu va lligat a la rehabilitació d’un edifici tan emblemàtic i degradat com és el Mas d’en Sorder, per convertir-lo en un hotel de cinc estrelles.

L’argument que sosté la decisió de l’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona és la presumpta afectació mediambiental que suposaria dur a terme un projecte que, malgrat aquesta nova sospita, ja ha estat aprovat i que, a més, compta amb l’aval de nombrosos informes tècnics favorables. Aquests informes tenen el segell tant de l’Ajuntament de Tarragona com de la pròpia Generalitat de Catalunya i altres organismes oficials.

Amb tot això i malgrat el que diuen els informes tècnics, el regidor de Territori, Xavier Puig, té decidit aturar el projecte, tal com ja ha fet en anteriors ocasions. Puig és portaveu d’ERC, el mateix partit que, des del govern municipal i en coalició amb el PSC, va redactar, defensar i aprovar el POUM amb l’únic vot en contra d’ICV.

Aquell POUM incloïa, entre molts altres punts, el PP43, que ara és motiu de debat. Cal recordar, també, que des de l’aprovació del POUM i fins a l’esclat del «cas Mas d’en Sorder» ha transcorregut una dècada, durant la qual ERC s’ha mantingut a l’oposició pel que fa a la política municipal i, també, en silenci respecte al PP43.

Tot canvia, però, amb el retorn dels republicans al govern municipal. En aquell moment, Puig ja manifesta un canvi d’opinió i intenta paralitzar el projecte, argumentant que la promoció immobiliària prevista al PP43 no és viable, perquè envaeix part de l’espai protegit per l’Anella Verda. Aquest extrem va ser negat per la propietat que, uns dies després, va veure com el Pla era aprovat per silenci administratiu.

Canvi d’estratègia

Si la llei imposava l’aprovació del Pla, l’equip de govern ha decidit canviar d’estratègia. Donat que l’esmentat Pla ja està aprovat i no pot aturar-lo, s’ha optat ara per suspendre la llicència, amb l’argument de poder fer una revisió del POUM.

Sorgeixen aquí nous problemes, ja que aquesta suspensió comporta, necessàriament, haver d’indemnitzar la propietat. Es tractaria d’una indemnització que podria arribar als cinc milions d’euros que, si res no canvia, hauria de pagar la ciutat.

A més, la suspensió de la llicència implicaria altres danys col·laterals, com és Mas d’en Sorder. Es tracta d’un complex format per un conjunt d’edificacions entre les quals hi destaquen la torre de dotze metres d’alçada i la cúpula modernista de color blanc i verd, entapissada amb trencadís, entre altres elements que configuren un recinte ocupat entre el segle XIV i principis del segle XX. És un edifici catalogat com a Bé d’Interès Cultural Nacional per la Generalitat i que amenaça amb esfondrar-se si no s’hi actua amb urgència. Un monument arquitectònic exposat a les conseqüències lògiques del seu estat ruïnós i, també, al vandalisme i a la degradació.

El projecte del PP43 contempla la rehabilitació de Mas d’en Sorder per construir-hi un hotel de cinc estrelles. Tot i això, la suspensió de la llicència implica la paralització de tot el projecte, inclosa la recuperació i rehabilitació de Mas d’en Sorder.

L’arquitecte tècnic Josep Maria Buqueras coneix a la perfecció aquesta construcció i tota l’evolució en els darrers anys respecte als canvis que ha experimentat en els darrers temps. Buqueras recorda que «l’any 2009 es va crear el Consell de Modernisme –òrgan assessor municipal i no vinculant que té l’objectiu de donar a conèixer i promoure tot el patrimoni modernista de la ciutat». Aquest òrgan va demanar «realitzar una inspecció a Mas d’en Sorder», segons recorda Buqueras. «Es va acordar que tenia un gran perill entrar-hi», afegeix l’arquitecte, qui deixa ben clar que «crec que aquí del que es tracta és de salvar Mas d’en Sorder, és imprescindible».

Cal recordar que Mas d’en Sorder va ser projectat per Josep Maria Pujol de Barberà l’any 1913 i que està ubicat a la carretera del Catllar. Compta amb dues plantes d’alçada i una cúpula de planta quadrada, revestida de ceràmica blanca i verda. Compta amb diversos elements que el fan molt visitable, com la seva espectacular decoració.

tracking