Diari Més

Patrimoni

L'Ajuntament de Tarragona fa marxa enrere i no reobre els monuments

El Museu Nacional Arqueològic reinicia l’activitat de l’exposició sobre Tarraco al Refugi 4 del Port

Turistes fent-se fotografies a l'interior de l'amfiteatre de Tarragona abans del tancament provisional, el 27 de setembre del 2019.

Tarragona obrirà dilluns el Passeig Arqueològic, el Fòrum de la Colònia i l'esplanada superior de l'AmfiteatreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tarragonins que ahir dilluns van intentar visitar els tres monuments romans que l’Ajuntament va anunciar que obriria amb motiu del Dia Internacional dels Museus no ho van poder fer i van trobar-se amb les portes tancades del Passeig Arqueològic, el Fòrum de la Colònia i l’Amfiteatre. Sí que podran visitar des d’avui dimarts i fins al 31 de maig, i de manera gratuïta, l’exposició sobre Tarraco que el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona manté al Refugi 4 del Moll de Costa.

L’Ajuntament va informar en un comunicat que la regidoria de Patrimoni «ha decidit no obrir els tres recintes històrics que havia anunciat, perquè malgrat que es puguin obrir els museus, els monuments no es poden obrir fins a una fase posterior». «La normativa –va afegir– ens sembla incongruent perquè permet obrir espais tancats amb menor ventilació i no espais molt més amplis en els que és molt fàcil garantir la distància social». En el comunicat, Patrimoni informava que «malgrat que la nostra intenció era obrir-los només com espais de passeig, gratuïts i sense els serveis culturals associats, no volem alimentar cap polèmica al respecte i els mantindrem tancats fins a una fase posterior, que tenint en compte els canvis continus al BOE esperarem a veure en quin moment podrem obrir-los». El fet és que les persones que van anar als monuments romans no van poder accedir-hi tot que dies abans l’Ajuntament va anunciar la reobertura gratuïta fins a finals del mes de maig. El motiu va ser una errada en la planificació del Dia Internacional dels Museus.

El MNAT sí que obre

L’exposició que recull una síntesi de Tarraco, creada pel Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, sí que es pot visitar a partir d’avui dimarts i de manera gratuïta. Amb el lema Obrim el MNAT. Recuperem el nostre espai, l’exposició reobre en l’horari habitual, de dimarts a dissabte de 9.30 hores a 18 hores i diumenge de 10 hores a 14 hores fins al 31 de maig.

La visita al MNAT-T4 es podrà fer individualment o en grups de convivència de com a molt deu persones, va informar el museu a aquesta redacció. A l’espera de com evolucioni la desescalada a Catalunya, de moment només podran realitzar la visita les persones de la regió sanitària del Camp de Tarragona.

Durant el recorregut pel Refugi 4 del Moll de Costa, tant els adults com els infants hauran de dur la mascareta posada, i caldrà respectar la distància física i seguir les indicacions del personal del museu per evitar el contacte. La botiga romandrà oberta però només s’acceptarà el pagament amb targeta. L’exposició fa un recorregut per deu segles de l’antiga capital de la província més extensa de l’Imperi romà .

Els visitants poden descarregar-se l’audioguia de visita, que està disponible a l’app de museus Visitmuseum. Els museus catalans a les teves mans, en la qual la romana Faustina els acompanyarà i els explicarà la història de Tàrraco en el recorregut pels onze àmbits que componen l’exposició. D’altra banda, pròximament estarà disponible un itinerari pensat per a les famílies, que també es podrà descarregar en mòbils i tauletes.

Per a qualsevol dubte i més informació, els ciutadans es poden adreçar als telèfons de contacte del museu, 977 236 209 o 977 251 515 o bé consultar el web www.mnat.cat.

En la jornada d’ahir també participar el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, que va dedicar una part de la visita en línia a tapís que Joan Miró va dedicar a la ciutat i que va ser l’autèntic protagonista. A més, a Barcelona es va poder visitar l’edifici de la Pedrera, d’Antoni Gaudí, una de les joies de l’arquitectura modernista de Catalunya. La conservadora de la Fundació la Pedrera va oferir les explicacions sobre el singular edifici gaudinià.

tracking