Diari Més

Urbanisme

La xarxa urbana de Tarragona no està preparada per a la «nova normalitat»

Un estudi del geògraf tarragoní Eduard Ferrer Torres determina que el 56% del nucli urbà no ajuda a respectar la distància de seguretat recomanada

El mapa del centre de Tarragona en el qual el geògraf analitza l'amplada de les voreres i els carrers per a vianants.

La xarxa urbana de Tarragona no està preparada per a la «nova normalitat»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria de carrers del centre de Tarragona no són òptims per a la «nova normalitat» que planteja la crisi sanitària del coronavirus, ja que el 56% del seu espai destinat al vianant té una mida inferior als tres metres d’amplada. Per tant, l’espai no permet als vianants mantenir la distància mínima de dos metres que recomanen les autoritats sanitàries per evitar la propagació de la COVID-19. Així ho detalla un estudi recent del geògraf tarragoní Eduard Ferrer Torres, en el qual analitza la xarxa urbana del nucli urbà de la ciutat, carrers de vianants i voreres, per a conèixer com de preparada està la capital per afrontar el nou paradigma que es presenta.

L’estudi aborda tots els carrers de Tarragona i els divideix en set zones: Part Alta, zona de la Rambla Nova, l’Eixample Sud, la zona de l’avinguda Catalunya, la zona de l’Hospital Joan XXIII, els barris marítims i la Via Augusta. D’aquestes, les més ben parades són l’Eixample Sud i la zona de l’Hospital Joan XXIII amb un 76% i 82% de carrers òptims, respectivament. La de l’Eixample Sud comprèn la Imperial Tàrraco, la Rambla President Lluís Companys, el carrer de Vidal i Barraquer, l’avinguda Roma i els carrers del voltant. Per a determinar els carrers que són òptims i aquells que no ho són, Ferrer els diferencia en tres nivells, inferiors a dos metres, entre dos i tres metres i els superiors a tres metres. «Tenint en compte que la distància de recomanació entre les persones és de dos metres i que cadascuna ocupa, en horitzontal, una superfície aproximada de 0,5 metres, es calcula que l’amplada ideal mínima per al trànsit del vianant seria de tres metres», diu el geògraf.

L’Eixample Sud, doncs, «és la zona amb més proporció de voravia amb una amplitud superior als tres metres, envoltada d’un pes significatiu d’habitatge», tal com indica Ferrer en el seu estudi. En aquest indret, les voreres inferiors a dos metres suposen tan sols un 3%, i les voreres d’entre dos i tres metres representen el 21%, la majoria d’aquests dos tipus es troben a la zona més propera als Barris Marítims. D’altra banda, el 76% restant de carrers poden garantir la distància mínima recomanada. Pel que fa a la zona de l’Hospital Joan XXIII, «és l’àmbit d’estudi amb major proporció d’ample de voravia destinat al vianant», assenyala el geògraf tarragoní, qui remarca que «cal tenir en compte sobre quins usos es troba aquest element de la xarxa urbana», fent referència a l’Hospital Joan XXIII, on els accessos són més amples per accedir al centre hospitalari com als aparcaments del voltant. D’aquest indret, només hi ha un 9% de voreres inferiors als dos metres i un altre 9% d’entre dos i tres, deixant un 82% de voreres amb la mida òptima per a respectar la distància idònia.

Part Baixa i Via Augusta a la cua

Les dues zones amb els carrers més estrets segons l’estudi són els barris marítims i el voltant de la Via Augusta, amb un 70% i 78% de l’espai destinat al vianant inferior als tres metres, respectivament. Pel que fa als barris marítims, la zona del Serrallo fins a Vidal i Barraquer i Pere Martell, hi ha un 44% de voreres inferiors als dos metres i un 26% d’entre dos i tres. Per tant, només hi ha un 30% de carrers suficientment amples per a poder passejar sense trencar els dos metres de seguretat i, en bona part, es troben al Moll de Pescadors i al Moll de Costa. A la zona de la Via Augusta, tot i que «es tracta d’una de les zones més benestants de la ciutat», tal com exposa Ferrer, només un 22% dels carrers superen l’amplitud dels tres metres.

Pel que fa a les tres zones restants, la Part Alta té un 37% d’espai destinat al vianant amb més de tres metres, la zona de l’avinguda Catalunya un 38% i la Rambla Nova un 57%. Respecte a aquest darrer indret, hi ha un llarg recorregut des de la plaça Imperial Tàrraco fins al Balcó del Mediterrani amb un ampli ventall de carrers superiors als tres metres i això fa que sigui la tercera zona amb millor balanç de carrers que ajudin a respectar el distanciament social. Així doncs, segons l’estudi d’Eduard Ferrer Torres, Tarragona suspèn en l’oferta de la xarxa urbana destinada al pas de vianants, tenint en compte les condicions mínimes de distanciament físic de dos metres entre persones, amb un 44% dels carrers globals amb una amplada superior als tres metres. Des del consistori ja s’han començat a prendre mesures al respecte, com ara tancar el pas de vehicles a la Rambla Nova o al Passeig Rafael Casanova de manera provisional el cap de setmana. L’Ajuntament està estudiant una nova xarxa urbana on els vianants prenguin encara més protagonisme i es permeti respectar la distància de seguretat recomanada per Sanitat.

tracking