Diari Més

Educació

Explorant l'univers del Petit Príncep

El treball de recerca de Xènia Oliver, ‘L’essencial és invisible als ulls’, ha estat seleccionat al Festival FIC-CAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’essencial és invisible als ulls és una videocreació de Xènia Oliver, estudiant de segon de batxillerat a l’institut Martí i Franquès de Tarragona, que ha estat seleccionada en la secció oficial del Festival Internacional de Cinema en Català FIC-CAT de Roda de Berà 2020.

L’obra, que és fruit del treball de recerca de batxillerat de la jove estudiant, és una reflexió sobre la famosa obra El Petit Príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry: «He volgut descontextualitzar el missatge tan profund del Petit Príncep i situar-lo en un context completament diferent per demostrar que l’obra no és un simple conte infantil», detalla l’autora.

El punt de partida, explica la Xènia, va ser la voluntat de fer un treball sobre el que ella descriu com «els tres pilars fonamentals» de la seva vida: la lectura, l’art i la sardana, una dansa que va aprendre de petita i que a dia d’avui practica amb la colla Nova Tarragona Dansa. En conseqüència, la seva recerca va tenir tres branques d’estudi. D’una banda, una anàlisi detallada de l’obra de Saint-Exupéry, de la qual en va extreure algunes de les frases més simbòliques. En segon lloc, la Xènia va fer una petita investigació al voltant del videoart, una forma de creació audiovisual que ella mateixa descriu com «una manera de transmetre un missatge de manera artística, no narrativa ni descriptiva, i en la qual s’ofereixen una visió i una interpretació subjectives». En aquest àmbit, la jove assegura que va ser de gran ajuda poder entrevistar el videoartista Nacho Mayals, així com la seva tutora del treball, la professora Eloisa Valero.

Un cop va tenir enllestida l’anàlisi literària del Petit Príncep, i havent decidit explorar el camp del videoart, la Xènia va optar per contextualitzar el seu estudi en l’àmbit de la sardana. És per això que les imatges que apareixen al seu treball es corresponen a la final del campionat de juvenils d’aquesta dansa, en la qual ella mateixa va participar amb la seva colla. «Sabia que era com llençar-me a la piscina, perquè no podia predir el resultat final del campionat. Així que vaig escriure una escaleta i un guió tècnic molt flexible, perquè sabia que tot el que passés no dependria exclusivament de mi», recorda l’autora del treball. Això no obstant, la Xènia admet que un cop en va veure les imatges, la conclusió va ser sorprenent: «Hi vaig trobar reflectides les frases que havia seleccionat del Petit Príncep molt clarament».

El videotreball L’essencial és invisible als ulls es pot visionar a través de YouTube i ha merescut una nota de 10. El fet que hagi estat escollit per al FIC-CAT ha estat un triomf personal per a la Xènia, qui explica que, des de ben petita, havia viscut molt d’aprop el festival, i sempre havia pensat que, «quan fos gran, també faria allò que hi veia». L’any 2016 ja va participar en la secció Jove 48 Hores amb una altra companya, i des de llavors tenia clar que el seu treball de fi de batxillerat seria un videoart que, com ha sigut el cas, es pogués projectar al certamen.

Xènia Oliver Minuesa, autora del treball.

Explorant l'univers del Petit PríncepCedida

tracking