Diari Més

Mobilitat

El carril bici educatiu de Tarragona serà una realitat a la tardor

El consistori vol que bicis i patinets assumeixin el protagonisme als laterals de l’avinguda Roma

El tram de l'avinguda Roma connectarà el centre amb Ponent.

El carril bici educatiu de Tarragona serà una realitat a la tardorGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El carril bici que unirà fins a 18 centres educatius de Tarragona estarà enllestit a la tardor. Així ho assegura el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Tarragona, Xavi Puig, que assenyala que el projecte està gairebé acabat i que passarà a contractació pública en les pròximes setmanes.

De la mateixa manera que amb l’arribada dels patinets elèctrics de lloguer al juliol, el consistori vol aprofitar l’oportunitat que la pandèmia del coronavirus brinda per incentivar la mobilitat individual amb bicicleta i patinets, fet que reduiria el risc de contagi i que a més incentivaria el moviment sostenible, una de les «apostes insígnia d’aquest govern», sosté Puig.

Així doncs, aquest circuit uniria Sant Pere i Sant Pau amb Bonavista. Des del Campus Sescelades de la URV al barri del nord de la ciutat, baixarà cap a la plaça Imperial Tarraco passant el pont que travessa l’autopista, pel camí dels Quatre Garrofers, l’avinguda Catalunya i el carrer Marquès de Montoliu. A més, aquesta primera fase de la xarxa de carrils bici de la ciutat arribarà fins al pont del Francolí, on s’unirà amb el traçat ja existent als barris de Ponent. Segons explica Puig, la idea és adaptar els laterals de l’avinguda Roma per tal que siguin els ciclistes i els usuaris dels patinets els qui hi tinguin preferència, sense prohibir la circulació d’altres vehicles de motor. Això implicarà haver de traslladar les parades d’autobús als carrils centrals de l’avinguda.

De fet, un dels objectius del consistori és treure els vehicles de mobilitat individual sostenible de les voreres i que vagin per la calçada, per garantir la seguretat dels vianants. No obstant això, caldrà també garantir la seguretat d’aquells que es moguin amb bicicleta i patinet, i és per això que, tant l’Ajuntament com els grups municipals, treballen en alguns canvis de l’Ordenança General de Convivència i Ús d’Espais Públics, que segons el republicà és «arcaica».

Puig explica també que el govern ha fet alguns canvis al carril bici educatiu, a més de la connexió de la plaça Imperial Tarraco amb el pont del Francolí a través de l’avinguda Roma. «L’asfalt del circuit serà de color vermell, perquè es vegi amb claredat, ja que no som una ciutat acostumada als carrils bici, i farem accessibles totes les cruïlles i voreres per on passi», assegura Puig. «Hem de ser capaços de què la gent que utilitza el cotxe per moure’s per la ciutat vegi més atractiu fer-ho amb bici o amb patinet, i ho hem de fer incentivant la gent i garantint la seva seguretat», defensa el regidor de Mobilitat.

Fa uns mesos, Puig va anunciar que la idea del govern és que la xarxa de carrils bici estigui completa abans que acabi l’actual mandat. La segona fase serà la que unirà el centre amb els barris de Llevant, La Móra-Tamarit i Ferran, a través de l’N-340. L’últim tram serà el que dibuixarà la circumval·lació del centre de Tarragona: avinguda Catalunya, Vidal i Barraquer, Part Baixa, carrer Reial, etc.

L’Ajuntament ultima els primers canvis a l’ordenança de convivència

L’Ajuntament treballa en la modificació d’alguns articles de l’Ordenança General de Convivència i Ús d’Espais Públics per millorar la normativa que regula la circulació dels vehicles de mobilitat individual. Amb l’arribada de patinets elèctrics compartits i el carril bici educatiu, l’aposta del consistori per la mobilitat sostenible és clara. «Cal consensuar nous articles en la regulació per tal de disposar d’un nou marc normatiu a l’estiu», defensa Puig. La idea és madurar l’ordenança sencera en els pròxims mesos a partir de la valoració d’aquests primers canvis de la normativa més imminents. Finalment, Puig remarca que «els equips tècnics de estan treballant a tot gas i en les pròximes setmanes es coneixeran algunes d’aquestes modificacions». La CUP, però, lamenta en un comunicat que «el que no han estat capaços de regular en 10 mesos ho volen fer en dues setmanes», i remarquen que «no s’està creant una ordenança particular i específica de mobilitat, sinó que s’està modificant el calaix de sastre de la ordenança de convivència, una ordenança que no hauria d’existir».

tracking