Diari Més

Costa Daurada

El decret de quarantena dels viatgers sentencia el sector turístic

Hotelers i agències de viatges consideren que la mesura acordada pel govern de l’Estat és una nova pedra en el camí

L'arribada de turisme estranger serà més complicada aquesta temporada de platges.

El decret de quarantena dels viatgers sentencia el sector turísticGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La decisió del Govern de l’Estat d’obligar a fer una quarantena de catorze dies als turistes estrangers que vulguin visitar el país les pròximes setmanes, publicada en el BOE d’ahir dimarts, ha estat rebuda de manera molt negativa per l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona (AEHT) i de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe). Per als representants de les dues entitats, la mesura castigarà encara més dos sectors que pateixen de manera especial la crisi sanitària provocada per la COVID-19 i que no veuen la llum al final d’un túnel que cada vegada sembla més llarg.

El portaveu de l’AEHT, Xavier Guardià, va manifestar ahir a aquesta redacció que decretar la quarantena per al turista d’altres països és «una barbaritat» i «no té cap lògica». Per la seva banda, el president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe), Martí Sarrate, qualificava de molt «greu» la mesura imposada pel govern d’obligar a la quarantena als viatgers que entrin al país i, per tant, al turisme. «No venia de 24 hores, no hi ha hagut converses prèvies amb el sector. Demà (avui pel lector) hi ha la reunió de la Comissió Europea per debatre l’obertura ordenada de fronteres. El govern s’ha avançat, està improvisant i això provoca molta incertesa i confusió entre el sector. Per alguna cosa estem a la Unió Europea, s’han d’unificar criteris, anar tots a una», afegeix Sarrate, qui reconeixia haver-se assabentat per la premsa i per la publicació en el BOE del nou decret.

Una mesura dràstica

Xavier Guardià (AEHT) va manifestar que la decisió de l’executiu espanyol és «una mesura dràstica que no té cap raó de ser i que genera una mala sensació». Guardià va apuntar que el sector hoteler tarragoní confia a poder fer «una temporada curta, de juliol a octubre», com a mal menor, i que es compliqui l’entrada de turistes estrangers «és una mala notícia».

Guardià va expressar el seu convenciment que el govern de Pedro Sánchez «farà marxa enrrera», perquè «ningú vindrà per estar confinat catorze dies». «Nosaltres som receptors de turisme», va recordar el portaveu de l’AEHT, qui va lamentar el fet que «ningú ha parlat amb el nostre sector, quan és el primer que haurien d’haver fet».

«Volíem començar a engegar la temporada a finals de juny o inicis de juliol, però notícies com aquesta fa que hagis de replantejar la previsió que havies fet», va subratllar el portaveu dels hotelers tarragonins.

«Ens complica la vida»

Martí Serrate representa la patronal d’agències de viatges més gran d’Espanya, amb 500 associats, el 80% de Catalunya i una part important de la Costa Daurada. El president de l’ACAVe va assegurar que el decret de quarantena els «complica una mica més la vida» a unes agències de viatge que ja van patir la caiguda al cent per cent de les reserves de Setmana Santa. «No sé si una quarantena de catorze dies, els espanta més que no els motiva. Qui vindrà a passar 14 dies a tancar-se a un hotel, un càmping o un apartament?», es preguntava Sarrate tot afegint que el Pla per a la reactivació del turisme nacional no és suficient, ja que les rendes d’aquest tipus de turista es veuran afectades pels molts ERTO. En qualsevol cas, Sarrate reconeix que el turisme nacional no serà suficient per omplir el gran parc hoteler de la Costa Daurada, les places de càmping i apartaments turístics de la zona. «Per molt que reactivem el turisme nacional, no sé si podrem arribar al nivell del turisme dels anys setanta, quan el turisme nacional es desplaçava pel país en cotxe», es pregunta.

Incògnites de la Costa Daurada

«A Tarragona hi ha una cosa importantíssima: PortAventura. No té data d’obertura, però no només això, la gent que ve a la Costa Daurada, vol visitar Barcelona o la Sagrada Família. Però tampoc sabem quan estarà tot obert. S’han de resoldre totes aquestes incògnites, estem intentant unificar criteris. Està sent molt dur, cada dia hi ha notícies sobre mesures improvisades», va dir. Sarrate va afegir «esperem que surtin coses coherents de la reunió de la Comissió Europea».

Tot i el negre panorama que es presenta per a les agències emissores i receptores de turisme a Catalunya i, en especial, a la Costa Daurada, Sarrate es mostrava optimista tot recordant el valor afegit del país a l’hora de mostrar el seu atractiu al turista europeu: les altes temperatures i les platges. «Per a un alemany, que veu com a les cinc de la tarda ja no hi ha sol, nosaltres som imbatibles en l’àmbit turístic. Aquest turista necessita hores de sol», va dir.

tracking