Diari Més

Estat d'Alarma

Primeres cerveses a les terrasses de Tarragona i alegria a les botigues de Reus

L’activitat als bars es va incrementar a la tarda amb relació al matí, amb més ocupació de taules i més establiments que van decidir obrir

Bona afluència de tarragonins en les terrasses dels bars que van obrir.

Primeres cerveses a les terrasses de Tarragona i alegria a les botigues de ReusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’accés a la Fase 1 del període de desconfinament va canviar la fisonomia de ciutats com Tarragona i Reus, que ahir dilluns van tornar a omplir-se de gent. Moltes terrasses de bars van tornar a tenir clients després d’un tancament de dos mesos i els comerços van apujar la persiana amb el convenciment que la remuntada és possible. A Tarragona, gran satisfacció entre els clients que van seure en les terrasses de bar habilitades, els propietaris dels quals es van mostrar optimistes dins d’una realitat que no convida massa a fer-ho, mentre que els carrers del centre de Reus, on es concentra bona part del comerç de proximitat de la ciutat, van notar la revifada. «Més que un dilluns, sembla un dissabte, va dir Meritxell Barberà, presidenta de la Unió de Botiguers.

La reobertura de les terrasses a Tarragona va ser força discreta a la ciutat, on molts professionals va optar per mantenir l’establiment tancat. Ahir dilluns al migdia només hi havia quatre terrasses a la plaça Corsini i carrers dels voltants, i a la plaça de la Font n’hi havia sis en plena activitat, mentre dos bars més es preparaven per fer efectiva la reobertura. A la tarda es va apreciar més afluència de clients, amb gairebé totes les taules ocupades, i també es van obrir més terrasses que al matí. Cal dir que dels 470 establiments amb llicència de terrassa, només 60, una minoria, ha demanat a l’Ajuntament poder ampliar l’espai d’ús públic per, d’aquesta manera, poder disposar de més taules per compensar la reducció en situació normal per haver de mantenir la distància de seguretat.

L’únic bar del carrer Lleida que va muntar la terrassa al matí, Tarraco Taberna, va omplir les sis taules de forma consecutiva. Israel Violero, el propietari, va comentar que «la gent tenia ganes i fins ara tots els clients s’han mostrat molt conscients de la necessitat de mantenir les mesures de seguretat. A l’interior del local només es pot accedir-hi per anar als lavabos i després de cada servei «els desinfectem, igual que fem amb les taules», va dir. Violero va dir que «som autònoms i estem molt contents de poder obrir i tornar a la normalitat, encara que sigui a poc a poc».

A l’exterior del bar, Francesc Piñol consumia una cervesa. «És la primera en seixanta dies i per a mi és especial». Piñol va apuntar que, en termes generals, «hi ha un caos enorme, tot i que sembla que tot està regulat, i espero que les coses surtin bé».

A pocs metres de distància, en una terrassa ubicada a la plaça Corsini, Pietat Zafra va comentar que «amb la distància que hi ha entre taula i taula estic còmoda, l’espai està bé i s’agraeix poder prendre alguna cosa aquí».

Segons el president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona Ciutat, Javier Escribano, ahir van muntar terrassa un de cada cinc bars de la ciutat que en disposen. Una mostra de la decisió pressa pels professionals davant la possibilitat d’obrir l’establiment va ser que al cor de la ciutat, a la Rambla Nova, moltes terrasses no van obrir. Sí que ho va fer la de la gelateria Sirvent. La seva gerent, Joana López, va dir que l’establiment va tornar a la normalitat el passat divendres entregant comandes a domicili. A l’interior del local es pot entrar uns metres per veure els gelats exposats, però sempre que els clients mantinguin la distància de separació. Sivent té quatre establiments a Tarragona, tots amb terrassa. «Tenim el convenciment que la gent de la nostra ciutat confia en el comerç de proximitat i nosaltres hem de confiar en ella perquè aquest any vindrà molt poc turisme», va dir.

El restaurant Miracle, situat tot just al costat, també va optar per obrir una terrassa amb deu taules. Eli Petrova va remarcar que «la gent començarà a sortir i tot s’animarà, i nosaltres obrim amb moltes ganes i molta força». En una de les taules, Joan Reinals i Emili Abella ho celebraven amb cava. «Després de dos mesos confinats, ens ho mereixem», va dir Reinals, qui va apuntar que no s’ha d’abaixar la guàrdia .

A la plaça de la Font, on hi ha la concentració més gran de terrasses de la ciutat, ahir al migdia n’hi havia sis d’operatives. Jonathan Brandimaste, atenia una terrassa amb nou taules. «Aquesta obertura ajuda a recuperar-nos una mica i tot és sumar». Va apuntar que «és important fer les coses bé per tal que a l’estiu tothom pugui sortir al carrer». Jesús López i Santiago Recasens, clients escuraven la segona cervesa. «És com ressuscitar, tornar a la vida, és un ressorgir veure els carrers com estan avui», va dir López.

El comerç torna a l’activitat

Gemma Molner i Meritxell Barberà, presidentes d’El Tomb de Reus i de la Unió de Botiguers de Reus, no van poder amagar la seva alegria per veure com moltes botigues iniciaven el camí per tornar a una normalitat que només va trencar la COVID-19. Molner, qui també té botiga a Tarragona, va dir que en les primeres hores de la jornada d’ahir dilluns «van ser més tranquil·les i pel que m’han dit de Reus tot ha anat bé». El comerç «és la nostra vida i hem passat totes les etapes, inclosa la del dol, però sabíem que les botigues tornarien a obrir».

Molner va comentar que en les hores prèvies «hi havia confusió per la informació que rebíem i a l’associació ens arribaven milers de preguntes de quines mesures s’havien d’adoptar», i va apuntar que «la setmana passada molts no vam obrir perquè volíem fer les coses bé». Molner també va mostrar la seva satisfacció pel fet que «les terrasses dels bars estaven plenes, tot i que una tercera part del que és habitual». Tot plegat, «és un bon senyal i significa que la gent vol tornar a la normalitat, encara que sigui a poc a poc». La presidenta d’El Tomb de Reus, entitat que aglutina dos-cents professionals, va apuntar que aquests dies «molts clients que tenim a les Terres de l’Ebre encara no podem venir a comprar perquè són d’una altra regió sanitària i, quan puguin fer-ho, les coses milloraran més». «Vivim una situació nova per a tothom i hem d’anar aprenent», va afirmar.

Per la seva banda, la presidenta de la Unió de Botiguers de Reus, Meritxell Barberà, va manifestar «tinc la certesa que el cent per cent dels comerços han obert i hem omplert de vida la ciutat, després de resistir dos mesos de confinament que han estat molt durs».

Barberà va recalcar que «estem molt contents de com ha anat el primer dia, perquè els ciutadans tenien ganes de passejar i de comprar». «La crisi ha estat important en el comerç i aquests mesos no hem parat de buscar solucions».

Barberà va apuntar que cal fer una aposta per l’ús de la tecnologia en el comerç tradicional. «La proximitat entre el client i el botiguer és important, com la confiança que s’estableix entre els dos, però també és necessària la transformació digital del nostre sector», va dir.

«Estic pendent d’un projecte per posar una terrassa al mig del carrer»

Poder posar una terrassa a la via pública o no disposar d’aquest espai marca la diferència entre els bars en la Fase 1 de desconfinament a causa de la pandèmia per coronavirus. Ahir dilluns molts bars de Tarragona van tornar a obrir les seves portes als clients, però no van poder fer-ho aquells que no disposen de terrassa. Aquest és el cas de Xavier Miguel Torner, del restaurant El peix que es mossega la cua, localitzat al carrer Governador González.

En declaracions a aquesta redacció, va explicar que està pendent de l’Ajuntament de Tarragona per saber quan podrà posar una terrassa al citat carrer, en el tram comprés entre Fortuny i Unió, actualment obert a la circulació de vehicles. Miguel va dir que «estic acabant de fer el projecte per posar una terrassa amb quatre taules a la calçada». Per poder fer-ho factible, «durant unes hores al dia s’haurà de tallar la circulació de vehicles en aquest tam del carrer». Miguel va dir que «va ser l’Ajuntament qui ens va oferir aquesta alternativa a professionals dels voltants de la plaça Corsini, per poder refer-nos de la crisi que ha provocat la pandèmia». El responsable d’El peix que es mossega la cua va afegir que «dos bars més de la meva zona m’han dit que hi estan d’acord i que també tenen la intenció de demanar autorització a l’Ajuntament per poder muntar terrassa».

Miguel va comentar que l’objectiu és «poder obrir com més aviat millor», però mentre no arriba aquest moment tan esperat pel sector de la restauració «cuinem menjar per portar». La terrassa seria un important complement per al restaurant. Miguel va aprofitar l’obertura de terrasses per prendre una cervesa en una de les poques terrasses que es van muntar a la plaça Corsini.

Els carrers de Reus es van omplir de clients.

Primeres cerveses a les terrasses de Tarragona i alegria a les botigues de ReusOlívia Molet

tracking