Diari Més

UGT i CCOO reivindiquen la sanitat pública en un Primer de Maig a casa

Els sindicats reclamen més ajudes per als autònoms i mesures per facilitar la sortida de la crisi als sectors turístic i industrial

Mercè Puig, secretaria general de CCOO a Tarragona i, al fons, Joan Llort, el seu homòleg d'UGT.

UGT i CCOO reivindiquen la sanitat pública en un Primer de Maig a casaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La crisi sanitària causada per la pandèmia de coronavirus ha posat en evidència les mancances d’aquest sector, en l’àmbit públic, a causa de les retallades que es va fer a inicis de la dècada. Aquesta és una de les batalles que plantegen els sindicats UGT i CCOO a Tarragona davant la celebració d’un Primer de Maig diferent, en una situació de semiconfinament. Els secretaris generals dels dos sindicats, Joan Llort i Mercè Puig, respectivament, van compartir ahir dimecres una roda de premsa telemàtica per presentar el fil conductor d’una festivitat sense manifestacions als carrers.

A la precarietat i la inseguretat laboral, dues de les reivindicacions que els sindicats van fer el Primer de Maig de l’any passat, aquest 2020 s’hi sumen la millora de la sanitat pública, el futur de les residències de la gent gran, la situació crítica de molts autònoms a causa de la paralització econòmica per culpa de la pandèmia i la cerca de mesures per frenar el desastre que pot suposar la COVID-19. El lema que UGT i CCOO defensen aquest any és prou evident: «Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida».

Renda garantida

Joan Llort va posar especial èmfasi a l’hora de reclamar «una renda mínima garantida, que a Catalunya ja tenim però no acaba de funcionar perquè et donen cita per d’aquí a tres setmanes per demanar-la», va apuntar. El secretari general d’UGT va defensar la creació d’una xarxa «per donar suport a persones en situació de penúria extrema». En aquest sentit, va dir que «en els darrers dies rebem al sindicat centenars de trucades de persones que no saben com accedir a les ajudes».

Llort també va dir que «cal afrontar amb garanties el desescalament i proposem mesures al govern i la patronal per recuperar l’activitat productiva, fet que costarà molt». En aquest context, va dirigir la seva «crítica» als «polítics que diuen que no es poden apujar impostos i ara demanen més recursos per fer front a una pandèmia que està capgirant molts conceptes.

Lluitar en primera línia

Tant Llort com Puig va tenir un record per als sectors que han afrontat la pandèmia en primera línia i que més s’han exposat a causa de la seva dedicació laboral. La secretària general de CCOO va dir que «en aquest meu Primer de Maig –com a responsable del sindicat a Tarragona–vull tenir un record per a aquelles persones que han perdut la vida i solidaritzar-me amb els familiars i amb qui lluita per sortir endavant». En aquest punt, Puig va manifestar que «cal analitzar la problemàtica que rodeja les residències de gent gran, un sector del qual fa temps que diem que no es pot deixar en mans de multinacionals».

Per altra banda, els dos sindicats van coincidir en la defensa dels autònoms, un sector que pateix de manera especial la crisi sanitària. «La solució no passa per demanar un crèdit que t’endeutarà més, i sí ajudes per pagar, per exemple, els impostos municipals en dos anys, i no en dos mesos com demanen els ajuntaments». Llort va dir que «no es pot fer negoci amb el diner públic» i Puig que «vivim un moment en què cal desplegar mesures extraordinàries».

tracking