Diari Més

Societat

Experts recomanen no abordar la crisi de parella en el confinament

Els lletrats tarragonins especialitzats en família han aturat les negociacions dels processos de divorci per evitar afegir tensions

Imatge d'una parella amb mascareta al carrer durant el decret d'alarma pel coronavirus.

Experts recomanen no abordar la crisi de parella en el confinamentCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre les incerteses que està posant en evidència la situació que es viu a causa de la pandèmia, destaca la de quin serà el resultat per a les parelles. Alguns parlen que podria tenir lloc un baby boom però d’altres, menys optimistes, creuen que hi haurà una allau de divorcis o separacions.

Diversos estudis han conclòs que una de les raons que es relacionen amb un percentatge més elevat de separacions i divorcis és la convivència durant les vacances d’estiu però, és el confinament una situació comparable? La doctora en psicologia, Gentzane Carbajo, membre del Col·legi Oficial de Psicologia a Tarragona, apunta que «podríem pensar que durant el postconfinament també podria succeir quelcom semblant. Ara bé, psicològicament l’impacte emocional de la COVID-19, no és semblant al temps d’estiueig», afirma i afegeix que «sent una situació absolutament excepcional, haurem de veure reaccions insòlites durant el temps de desconfinament».

Entre els principals problemes als quals s’enfronten les parelles durant els més de quaranta dies tancats a casa, és la manca d’espai de cada un dels membres a títol individual així com l’espai comú, especialment si són parelles amb fills. «Han d’adaptar moltes més àrees, relacionades amb les necessitats educatives, afectives i lúdiques dels seus fills, la preocupació i la cura de persones grans, coordinant tot això amb els seus horaris de feina i la seva pròpia relació sentimental», explica Carbajo. El confinament requereix doncs un sobreesforç a l’hora de negociar, distribuir les tasques o compartir espais.

«És probable que aquesta situació deixi sense espais de relació a la parella, causant un cert desgast. Però, a la vegada, també podria suposar una experiència idònia per observar al company o companya de vida en una situació desconeguda per a tots dos», considera la psicòloga.

En el que coincideixen tan experts en psicologia com els juristes tarragonins és que difícilment el confinament ajudi a una parella en situació de crisi. En aquest sentit, la presidenta de la Secció de Dret de Família del Col·legi d’Advocats de Tarragona, Anna Casas, opina que «la situació actual és prou complicada que per no complicar-la encara més», i recomana esperar que el confinament s’acabi per iniciar un divorci. De fet, molts dels processos que ja estaven iniciats, els advocats han aturat les negociacions per evitar el desgast i possibles confrontacions entre els cònjuges que conviuen sota el mateix sostre, junt amb els fills.

Des del Col·legi de Psicòlegs també apunten que el confinament no és un «bon escenari per parlar sobre temes interns de relació de parella». De fet, entre les recomanacions que fan els psicòlegs està la d’«ajornar els temes que anticipin que podríen esdevenir un conflicte». I en el cas que un tema sigui tan important que no es pugui esperar, «cal centrar la discussió en el problema actual, sense anomenar cap incident o anècdota del passat de la relació», diu Carbajo.

D’altra banda, la situació econòmica també determinarà en un grau important si té lloc un increment notable de divorcis o no, opinen els lletrats tarragonins. «Torna a passar el mateix que en l’anterior crisi, una cosa és voler separar-se i una altra és poder fer-ho, per això cal una disponibilitat econòmica, per poder fer front al pagament d’un nou domicili que implica un increment de les despeses», explica l’advocada Mónica Bobis.

Parelles amb fills

Els psicòlegs tampoc recomanen explicar la situació d’un possible divorci als nens, en aquests moments doncs la recomanació és fer-ho quan «els adults ja tenen decisions preses, amb serenitat, seguretat, de manera conjunta i deixant que el nen pregunti el que consideri», apunta Carbajo. Per tant, explicar als nens una possible separació durant el confinament, deixa als adults sense marge per a la presa de decisions i pot augmentar innecessàriament el seu neguit.

tracking