Diari Més

Justícia

Els advocats rebutgen la proposta del CGPJ que els jutjats obrin el mes d'agost

Els col·legis de Tarragona i de Reus consideren que la mesura pot repercutir de manera negativa en el conjunt dels professionals

L'activitat als jutjats tarragonins també està patint els efectes de la pandèmia per coronavirus.

Els advocats rebutgen la proposta del CGPJ que els jutjats obrin el mes d'agostACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els col·legis d’advocats de Tarragona i de Reus discrepen de la proposta del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) d’habilitar l’activitat en els jutjats el pròxim més d’agost. El col·lectiu considera que la mesura pot resultar molt negativa i coincideix plenament amb la posició que defensa el Consell General de l’Advocacia Espanyola (CGAE).

El vicedegà del Col·legi de l’Advocacia de Tarragona, Julio de Parellada, va dir que «no es pot culpabilitzar de la COVID-19 de la situació en la qual es trobaven els jutjats fins al 14 de març del 2020», quan es va decretar l’estat d’alarma, i que la mesura proposada pel CGPJ no és acceptable. De Parellada va recordar que «permetent a magistrats, jutges, lletrats de l’administració, fiscals, mèdics forenses, oficials, agents i resta de membres de l’administració de justícia gaudir de les seves vacances en altres períodes, únicament significaria que els jutjats continuarien sense rendir des del mes de juny al de setembre, període durant el qual les plantilles no estaran al complet, i per tant, ni molt menys s’aconseguirà l’objectiu que es pretén com és la d’obtenir una tornada a la normal activitat judicial». Els advocats defensen tot el contrari, és a dir, que tots els professionals vinculats a l’administració de justícia concentrin les seves vacances a l’agost.

Millor treballar a fons

La degana del Col·legi d’Advocats de Reus, Encarnación Orduna, va dir, per la seva banda, que «els jutjats estan paralitzats, amb excepció d’aquells casos que són especials», i el que s’hauria de fer és «poder treballar tots el mes de juliol, adoptant les mesures sanitàries que fossin necessàries, i fer-ho a fons els de setembre i octubre». «Sembla més una mesura d’imatge, de maquillatge», va dir Orduna, qui va apuntar que quan finalitzi el confinament a causa de la pandèmia «ens arribaran molts casos derivats de l’atur, assumptes familiars com divorcis o per qüestions laborals». Segons la seva opinió, que és compartida pel Consell General de l’Advocacia Espanyola, «la justícia ja està saturada i el que falten són més personal i mesures tècniques». Orduna va insistir a dir que seria més oportú «concentrar les vacances de tothom a l’agost, que tradicionalment és un mes inhàbil», amb la qual cosa també s’aconseguiria que en els mesos següents tot el personal de l’administració de justícia estaria a disposició».

Orduna va destacar que a l’agost, per qüestions sanitàries, «es parla que els funcionaris treballarien per torns», amb la qual cosa els jutjats tampoc podrien estar actius al màxim del seu rendiment. A més, és complicat «fer un judici a l’agost si el pèrit, per posar un exemple, està de vacances». La previsió d’Orduna és que hauria judicis que s’haurien de suspendre. La degana del Col·legi d’Advocats de Reus també rebutja la possibilitat «d’utilitzar el sistema de videoconferència, ja que l’accés estarà restringit».

El CGAE considera que «declarar hàbil l’agost, tot o en part, lluny de contribuir a normalitzar la situació i agilitar els procediments suposarà, sens dubte, una major distorsió». «L’habilitació tindria en la pràctica un efecte contraproduent, perquè comportaria la suspensió de nombrosos actes processals», va dir.

tracking