Diari Més

Judicial

Els jutjats tarragonins han enviat a presó vuit persones per no respectar el confinament

Acumulaven nombroses denúncies i la majoria no podien sortir de casa per ordre judicial

Un control de la Guàrdia Urbana de Tarragona durant el període de confinament, amb un vehicle policial en primer terme.

Els jutjats tarragonins han enviat a presó vuit persones per no respectar el confinamentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de mitjans de març els jutjats de la demarcació de Tarragona han enviat a presó almenys vuit persones per incomplir el confinament establert en el decret d'estat d'alarma pel coronavirus. En concret, s'han dictat quatre ordres de presó provisional al partit judicial del Vendrell, dues al de Reus, una al de Tarragona i una altra al de Valls, segons les dades facilitades a l'ACN per la Fiscalia de Tarragona. Tots els engarjolats havien acumulat nombroses sancions i advertiments per part dels cossos policials. En la majoria de casos el detonant per entrar a presó ha sigut el fet que els enxampessin al carrer després que el jutjat de guàrdia els hagués imposat, com a mesura cautelar, la prohibició expressa de sortir de casa.
El 23 de març el jutjat de guàrdia de Reus va dictar presó per a un veí de la capital del Baix Camp acusat d'incomplir l'ordre de confinament i causar «alarma» entre la ciutadania. L'home entrava a establiments i s'apropava a la gent per dir-li que estava infectat de coronavirus i que els contagiaria. A més, va arribar escopir i tossir, no només sobre els treballadors d'un supermercat i els clients que hi havia, sinó també sobre productes alimentaris.

L'11 d'abril va ingressar a presó un altre veí de Reus per saltar-se catorze vegades el confinament. La Guàrdia Urbana el va localitzar en diverses ocasions al carrer consumint alcohol. «Jo dono voltes per on em dona la gana», va dir als policies. Després de detenir-lo per desobediència, el 9 d'abril el jutjat li va prohibir sortir de casa. El 10 d'abril a la tarda, però, el van tornar a enxampar al carrer i, en aquesta ocasió, el jutge el va enviar a presó per haver trencat la mesura cautelar.

El jutjat de guàrdia del Vendrell també ha dictat presó per a quatre persones en condicions similars, segons la Fiscalia. Un d'ells va ingressar al centre penitenciari la setmana passada després que el detinguessin a Calafell (Baix Penedès) per incomplir el confinament en nou ocasions i trencar una ordre cautelar del jutjat que l'obligava a quedar-se a casa.

Divendres passat un veí del Vendrell de 25 anys també va ingressar al centre penitenciari per trencament de condemna. Els Mossos d'Esquadra l'havien detingut durant tres dies seguits per saltar-se el confinament de forma reiterada i, prèviament, ja acumulava una desena de sancions. Segons fonts policials, dijous fins i tot va intentar mossegar un policia a la mà.

Durant aquest període, el jutjat de Valls ha enviat a presó una ciutadana que se saltava sovint les restriccions i que no atenia a les ordres policials. La dona, amb antecedents per robatori amb violència, la van detenir i el jutjat va dictar una mesura cautelar similar a les anteriors. Malgrat tot, va acabar trencant-la i se'n va ordenar l'ingrés en centre penitenciari.

Per la seva banda, el 26 de març van detenir a Tarragona un noi de 19 anys que sumava fins a vuit actes per saltar-se el confinament. Això, sumat als antecedents que tenia, va fer que el jutge en decretés presó provisional sense fiança.

La fiscalia només ho demana en casos excepcionals

En aquest casos, la fiscalia ha motivat les peticions de presó sobre el concepte d'«habitualitat delictiva», segons fonts del ministeri públic. En general, per demanar una mesura d'ingrés en centre penitenciari cal que el delicte tingui associada una pena de dos anys o més de presó. Si no s'arriba a aquest llindar, com és el cas de la desobediència -que preveu penes de tres mesos a un any- és molt excepcional demanar-ho. La fiscalia sol fer-ho, però, en casos de violència masclista quan hi ha perill que la persona atempti contra la víctima, en casos de grups organitzats o davant de delinqüents que actuen amb molta freqüència.

tracking