Diari Més

Cultura

Les associacions també es perden el Sant Jordi i lamenten perdre visibilitat

A banda de l’ingrés econòmic amb la venda de llibres o roses, que cada cop és menor, utilitzen la diada per captar nous integrants o publicitar-se

El Nàstic sol utilitzar Sant Jordi per posar en contacte jugadors i aficionats.

Les associacions també es perden el Sant Jordi i lamenten perdre visibilitatGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Que no se celebri Sant Jordi el dia tradicionalment indicat suposarà pèrdues per als llibreters, les editorials i els floristes, però hi ha una altra vessant que sovint s’oblida en aquestes fires que, com ara a Tarragona, s’instal·len durant tota la jornada. La Rambla Nova és cada 23 d’abril –tret d’avui– un dia per a les associacions de donar-se a conèixer, establir relacions amb d’altres, així com recaptar diners per a les seves activitats. És el cas de l’Agrupament Escolta i Guia Fent Camí, que enguany perdran una «gran» font d’ingressos a través de la venda de roses i productes que fan els mateixos membres de l’entitat. Ariadna Garriga, cap d’agrupament, detalla que cada any es fan menys diners per la quantitat de parades que hi ha, però els joves d’entre 14 i 17 anys veuen «considerable» una quantitat que pot arribar als 300 euros, ja sigui a través de roses, com també pastissos o llibres de segona mà. Alhora, moltes famílies s’apropen a la parada per preguntar sobre el seu funcionament. «És gent que no trobem en el dia a dia», explica.

Un altre agrupament, en aquest cas l’Alverna, nega que els afecti gaire el fet de no celebrar Sant Jordi. Mariona Sementé, també cap d’agrupament, assegura que «fem Sant Jordi més per presència al carrer». És el cas de moltes associacions, que valoren sobretot el fet de compartir espai amb el teixit de la ciutat. Des de fa pocs anys, a més, aquest es concentra majoritàriament a la darrera coca de la Rambla. Una d’històrica que fa més de 30 anys que hi és és l’Ateneu de Tarragona, que enguany veurà com no podrà vendre-hi els seus llibres de poesia o fer campanyes benèfiques. Jordi Freixa, el seu president, assegura que viuen «amb tristesa i solidaritat» el moment.

Visibilitat al barri

El cas dels Diables Foc i Gresca i de les associacions de Torreforta és diferent. Recentment s’hi havia començat a celebrar la festivitat, com recorda Raul Arias, responsable de diable. «Va bé per guanyar socis, la gent més jove s’interessa més». Enguany s’havien començat a parlar d’organitzar de nou activitats culturals, però el coronavirus ha acabat amb aquesta possibilitat, almenys per ara.

Llibres alternatius

Un cas a banda també és el de col·lectius com l’Ateneu Llibertari Alomà. Marc Suanes, un dels seus membres, explica que «és un dia molt ineressant perquè passa molta gent que arriba nova a la ciutat i et coneix, veuen llibres diferents que els que hi ha a les llibreries, d’editorials alternatives». Econòmicament no els suposa una entrada de diners important, com sí que és el cas del col·lectiu feminista Cau de Llunes, a qui «la parada de Santa Jordina» els suposa «un 15%» dels ingressos de tot l’any. En el seu cas, promouen la difusió d’autores que, com que aquest 2020 no ho podran fer físicament, estan publicitant-les a través de les xarxes socials.

Els clubs esportius

Pel que fa a les entitats esportives, el Club Bàsquet Tarragona havia planificat ser-hi avui «com una entitat més», diu Aleix Boada, director general, però l’estat d’alarma ho ha impedit. Usualment aprofiten un dia com aquest per fer-se visibles. És també el cas del Gimnàstic. El coordinador general del club, Sergi Ferré, recorda que la jornada és una oportunitat per als aficionats per fer-se fotos i que els signini autògrafs els jugadors més coneguts. Alhora, donen a conèixer les seccions.

tracking