Diari Més

Els Premis Ones canvien de data per la pandèmia i es faran el 18 de setembre

Entre els guardonats estan el músic Cecilio Tieles, el periodista Jon Sistiaga, la naturalista Grethel Aguilar i el cantant Sicus Carbonell

El músic cubà Cecilio Tieles rebrà un reconeixement d'homenatge a Ernesto Cardenal.

Els Premis Ones canvien de data per la pandèmia i es faran el 18 de setembreYouTube

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La 26a edició dels Premis Ones, que organitza Mare Terra Fundació Mediterrània ha canviat la data de celebració. La festa de lliurament s’havia de fer el 5 de juny al Teatre Metropol, però l’organització ha decidit posposar-la fins al 18 de setembre. El president de la fundació, Ángel Juárez, ha anunciat avui dijous la modificació de l’acte d’entrega dels premis a causa de la pandèmia per coronavirus. Juárez ha manifestat que «després del període de confinament la gent estarà en una situació diferent i no volíem que se superposés amb la Diada de Catalunya». «No sabem com transcorrerà tot el referent a la pandèmia», ha dit, per avançar que «hem reservat el Teatre Metropol per al 18 de setembre tot i que, segons les circumstàncies del moment, potser s’haurà de fer en un espai més reduït». Juárez ha comentat en roda de premsa telemàtica que «tenim tot el material elaborat, però sense imprimir pel canvi de data».

Juárez ha comentat que «alguns premiats ens demanen que puguin anunciar que han estat reconeguts amb els Premis Ones, i ho entenem, i per aquest motiu avancem els noms tot i l’ajornament de l’acte de lliurament».

El president de la fundació ha recordat que aquest any «fem un homenatge a Ernesto Cardenal, president de la RIET (Red Internacional de Escritores por la Tierra) que fa poc temps va morir»

Els premiats

Ángel Juárez ha nomenat les persones i institucions que seran guardonades, començant pel músic cubà i pedagog Cecilio Tieles, qui ha estat director de la càtedra piano Liceu de Barcelona i vinculat a l’auditori de Vila-seca. Tieles rebrà, precisament, el Reconeixement de la RIET Ernesto Cardenal. Per la seva labor artística i de difusió de la música iberoamericana per tot el territori.

Per la seva banda, el periodista Jon Sistiaga, especialitzat a cobrir la informació en territoris bèl·lics, rebrà el Reconeixement Difusió i Sensibilització, «per jugar-se la vida en honor a la veritat», va dir Juárez. El Reconeixement Mediterrani–Atlàntic, del Port de Tarragona, se li atorga a Grethel Aguilar, una reconeguda líder mediambiental llatinoamericana, que actualment presideix la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).

Pel que fa a la Menció Especial Mare Terra, ha recaigut en l’afganesa Nàdia Ghulam, que va transgredir les normes del règim talibà i que actualment explica com és la realitat a través de les lletres. L’Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors, presidit per la tarragonina Neus Roig, rebrà el Reconeixement Mare Terra per la seva investigació sobre la trama de robatoris i vendes de nadons, i el Reconeixement Defensa del Patrimoni Natural, del Consell Comarcal del Tarragonès, serà per la Fundació Global Nature, la qual treballa per la conservació de la natura espanyola, implicant polítics i administracions.

Per altra banda, l’Associació Deportiva de Torreforta (ADT) serà premiada amb el Reconeixement Foca Mediterrània, per defensar valors que van més enllà de l’esport, mentre que el premi de la Diputació, la Menció Especial Foca Mediterrània, serà per l’Anillo Verde de la Bahía de Santander, «un projecte de gran valor ecològic que impulsa l’educació ambiental», ha dit Juárez. Els premiats restants seran el guardó Ecoticias.com, que reconeix el treball de les Fires BioCultura i la seva presidenta Ángeles Parra, el Reconeixement Bosque Habitado per José María Galán, que treballa contra el tràfic il·legal d’animals a l’Àfrica, i el premi Sirusa, per l’Ajuntament de Vila-seca.

tracking