Diari Més
Fabián C. Huguet Tous

President del Col·legi d'Administradors de Finques de Tarragona

Societat

«Els actes de solidaritat es repeteixen cada dia en els nostres edificis»

Huguet explica quines són les principals mesures de seguretat i higiene que cal tenir en compte a les comunitats de veïns i veïnes

Imatge de Fabián Huguet, president del Col·legi d'Administradors de Finques.

«Els actes de solidaritat es repeteixen cada dia en els nostres edificis»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Com s’afronta la prevenció davant la pandèmia a les comunitats de propietaris?

—Els administradors de finques col·legiats afrontem la prevenció en les comunitats de propietaris de diverses maneres en l’àmbit professional i com no, a títol particular també. En l’àmbit professional, incidim en la col·locació d’infogrames als taulers d’anuncis de les comunitats de propietaris, i l’enviament als propietaris via correu postal o electrònic perquè puguin tenir una cobertura més gran a escala informativa en tots els aspectes referents al COVID-19. Aquests infogrames recullen les recomanacions i mesures a prendre tant a les zones comunitàries com en els seus propis habitatges; i d’altra banda amb l’increment d’hores de neteja, quan és possible, tant amb les empreses de neteja en les comunitats on estan contractades o bé amb els conserges que habitualment realitzen aquesta feina, i per descomptat en la utilització de productes desinfectants per a les zones comunes i més utilitzades pels propietaris.

I a títol particular, igual que els meus companys, intentem estar al corrent de tots els casos més complicats de les persones més desfavorides en les comunitats que administrem.

—Pel que fa a la neteja i desinfecció, què és el que ha d’assegurar una comunitat de propietaris?

—És molt important que la neteja es vagi accentuant a les zones de més utilització, com són els poms de les portes, botons dels porters automàtics i dels ascensors, passamans, bústies, per ser els elements que més es toquen i amb major possibilitat de transmetre el COVID-19

—Quins són els principals dubtes que us arriben de les comunitats?

—Els principals dubtes que els propietaris ens traslladen són d’una banda preguntes sobre els treballs de manteniment dels espais comuns (jardins, piscines, etc.) i les obres que s’estaven realitzant o s’haurien d’haver iniciat. Però principalment els majors dubtes són sobre la utilització dels espais comuns per part dels propietaris. Cal recordar que els espais comuns no es poden utilitzar i deuen estar precintats.

—Pel que fa a temes més concrets com reunions o gestions, com s’estan fent?

—Tant el decret d’estat d’alarma, com el decret de la Generalitat de Catalunya 10/2020 de 27 de març, va suspendre les juntes de propietaris i va prohibir la seva convocatòria, per la qual cosa s’han suspès totes les que estaven convocades. Aquesta decisió no impedeix poder prendre acords, ja que el mateix decret aprovat la possibilitat de prendre acords sense junta, sempre que sigui a instància del president i que compleixi allò que s’ha establit en l’art. 312-7 del CCC o a través de la convocatòria de junta via telemàtica. Per tant, els pressupostos i els càrrecs, han quedat prorrogats fins a la celebració d’una nova junta o la seva aprovació, via l’acord sense junta.

—L’activitat que realitzen els administradors de finques és considerada una activitat essencial, quins són els aspectes més importants que estan realitzant actualment?

—Els Administradors de Finques som considerats com a activitat essencial pel fet que la nostra professió ens implica directament en la responsabilitat continuada per poder proporcionar el benestar dels propietaris, així com que tots els subministraments i serveis de la comunitat estiguin coberts, tals com la llum, l’aigua el gas, etc., subministraments tots ells essencials per poder estar confinats. En circumstàncies normals ja és imprescindible aquest bon funcionament dels serveis per a tots els propietaris però, en la situació actual que ens trobem, assumim amb més responsabilitat les necessitats bàsiques de tots els edificis, així com el bon funcionament dels ascensors, bombes de pressió d’aigua, neteja, etc. També és imprescindible el constant i permanent contacte amb els conserges i solucionar de manera immediata qualsevol incidència que sorgeixi. I per descomptat, intentem amb tots els nostres mitjans i mecanismes possibles dins el marc legislatiu que ens ho permet, conscienciar a tots els propietaris de l’important que és complir amb el confinament i les normes establertes tant pel seu benestar com pel de la resta. Som l’altaveu i la veu de les administracions públiques

—Els veïns i veïnes d’alguns edificis mostren la solidaritat vers aquelles persones més vulnerables, ha pogut veure alguna experiència en alguna de les finques de la ciutat?

—Sí, la nostra societat ha donat una gran lliçó de solidaritat en les comunitats de propietaris. Jo personalment he pogut veure i viure en primera persona actes de generositat i solidaritat, i em consta a través dels nostres col·legiats que aquests actes humanitaris es repeteixen cada dia en tots els nostres edificis. Podria destacar nombroses situacions, però les més comunes tenen relació a l’abastament de medicaments i àpats a les persones grans, donat que ells són els més vulnerables i en conseqüència els qui menys recursos tenen per poder adquirir els seus productes essencials. Moltes vegades som els administradors i els conserges els que fem aquesta tasca per ajudar a les persones que viuen soles o bé, la distància amb els seus familiars és extensa i no poden ser ells els qui ho facin.

—Què podem aprendre de l’experiència pel que fa a la convivència?

—Crec que dins les comunitats de propietaris s’està donant una situació molt excepcional i, per tant, la convivència entre les persones ha canviat. S’està creant un vincle més gran estre els veïns, oblidant-se del ritme frenètic que portaven abans del confinament, i hem recuperat el tracte personal. Crec que ara ens hem tornat una mica més humans.

tracking