Diari Més

Solidaritat

«Els nens troben molt a faltar els avis que visitàvem a la residència»

El grup de mares Tecletes explica com mantenen el vincle amb els avis el #Projectehoritzons durant el confinament i com ho estan vivint els infants

Imatge d'arxiu dels infants amb els avis de la residència que formen part del Projecte Horitzó.

«Els nens troben molt a faltar als avis que visitàvem a la residència»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer dimarts de cada mes, la Residència d’avis de la Mercè acollia una trobada molt especial. Els avis i famílies que formaven part del Projecte Horitzons compartien una tarda on tenia lloc un intercanvi generacional que va començar ara fa sis anys.

«El #projectehoritzons és una de les activitats més boniques que fem a #tecletes. Un dimarts al mes mares i nens visitàvem a un grup d’avis a la residència, llavors podíem jugar al dominó, a cartes, a fer puzles, a explicar contes o fins i tot hem fet concerts de música», explica Maruxa Roel, mare i coordinadora de les Tecletes d’aquesta iniciativa.

La situació actual ha interromput sobtadament aquest intercanvi i ha generat tant en els nens com en els adults molts sentiments confrontats. «Hem patit molt per ells, ara malgrat que no els podem visitar sabem que es troben bé i això ens tranquil·litza», explica Maruxa que cada setmana rep l’informe del centre sobre la situació dels usuaris. Per traslladar ànims als avis confinats, les famílies van fer un vídeo ple d’optimisme i arcs de Sant Martí amb missatges dels nens. Les professionals del centre van mostrar el vídeo en una tauleta a cada avi. «Es van emocionar molt de rebre aquest missatge i nosaltres també en saber-ho», descriu Maruxa. Els nens han creat un fort vincle amb els que anomenen les «nostres iaies molones» i en aquesta iniciativa queda palès.

A més del vídeo, des del grup de mares Tecletes van realitzar una crida per tal de reunir material i poder portar-lo al centre. Dues empreses del Port els hi van facilitar mascaretes i altres materials que van dur per sumar el seu granet de sorra. Entre les anècdotes que explica Maruxa, està la que protagonitza Cinta Pla, de 98 anys i usuària del centre de dia, que dedica hores, com acostumava a fer, a pintar els dibuixos que regalarà als nens quan puguin retrobar-se.

Des de Tecletes, apunten que «malgrat que ara tot plegat es fa difícil, estem orgullosos del vincle que s’ha creat entre nens i gent gran, perquè a vegades sembla que aquesta relació entre generacions no es pugui donar a la nostra societat», reflexiona. Tant avis com nens esperen amb il·lusió el moment de retrobar-se i abraçar-se, i tot i que encara pugui trigar, el vincle creat per Horitzons, es manté intacte i no s’oblida, asseguren.

El #tastetconfinat

Les Tecletes no s’aturen i a més del seu projecte amb els avis, per aquestes dates tenia lloc El Tastet de Sant Jordi on uns dies abans d’aquesta Diada, omplien la Plaça dels Carros de llibres, música i activitats perquè els més petits gaudissin amb tranquil·litat del plaer de descobrir contes. Tenia un marcat caire social donat que els llibres donats a l’entitat per part d’autors i editorials eren lliurats a famílies amb menys recursos. Enguany, aquesta iniciativa també va quedar anul·lada. Però, les mares han volgut mantenir l’esperit de la jornada amb una selecció dels llibres feta pels mateixos nens. «Cada nen es fotografia amb el seu llibre preferit i ho compartim a les xarxes», explica la Judit Montserrat. Les Tecletes volen continuar motivant el consum de literatura infantil i animen a fer-ho en comerços locals i de proximitat.

tracking