Diari Més

Accident a IQOXE

DNV GL farà una investigació independent de l'explosió a IQOXE

La Generalitat ha contractat aquesta consultora que haurà d’aportar propostes per incrementar la seguretat en la instal·lació

Vista aèria de les instal·lacions de la companyia química IQOXE  l'endemà de l'explosió.

DNV GL farà una investigació independent de l'explosió a IQOXEOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha contractat, a través del departament d’Empresa i Coneixement, la consultora DNV GL per a fer una investigació independent sobre les causes de l’explosió del 14 de gener a IQOXE, al polígon petroquímic de la Canonja (Tarragona). També perquè aporti «propostes correctores» per incrementar la seguretat en la instal·lació. DNV GL tindrà uns dos mesos per a fer els informes.

La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, es va comprometre en el seu moment davant dels representants municipals i dels agents socials i econòmics de Tarragona a disposar d’una investigació independent sobre IQOXE que anés a càrrec d’una entitat de reconegut prestigi internacional. El resultat de la labor de DNV GL s’inclourà en l’expedient informatiu que tramita la direcció general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera.

Els diferents grups polítics de l’Ajuntament de Tarragona veuen amb bons ulls tot el que vagi encaminat a conèixer el que va passar aquell fatídic 14 de gener, però des de diferents perspectives. Des del mateix govern tarragoní, el seu portaveu, Xavi Puig, defensa que «tota intervenció per esclarir els fets del tràgic accident és benvinguda. Cal depurar responsabilitats i treballar per evitar que torni a succeir. Confiem que la Generalitat encarregarà un estudi rigorós i independent», i afegeix que «des de l’Ajuntament estem al costat de la ciutadania de Tarragona, que és la que va patir una sensació d’inseguretat que no podem ni volem tolerar».

Pel que fa a la CUP, la seva portaveu, Laia Estrada, diu que «la investigació s’ha de dur a terme amb els mitjans públics, en primera instància, mitjançant la Inspecció de Treball, tècnics de seguretat pública, etc». En aquesta línia, la cupaire sosté que «una auditoria externa pot complementar la investigació, però en cap cas protagonitzar-la», afegint que «l’administració pública té personal tècnic sobradament qualificat i no té cap sentit externalitzar la investigació».

Rubén Viñuales, líder del Grup Municipal de Ciutadans, lamenta que «no ens han informat ni tenim cap mena d’informació al respecte però estarem d’acord amb qualsevol mesura encaminada a saber la veritat del que va passar i depurar responsabilitats per les lamentables morts, els ferits i els danys materials patits».

Per la seva banda, José Luis Martín, del Partit Popular, prefereix no valorar una qüestió que «desconec, ja que no se’ns ha informat des de l’equip de govern d’aquesta contractació per part de la Generalitat». No obstant això, Martín assegura que «ens semblen bé totes les accions que es duguin a terme per aclarir l’explosió».

Dídac Nadal, portaveu de Junts Per Tarragona, diu que des del partit «entenem que és un informe que aporta el Departament d’Empresa i Coneixement, de caràcter independent, i que haurà de ser posat en valor amb la resta d’informes que puguin ser aportats per col·lectius mediambientals, universitats i investigacions judicials que en resultin».

Per la seva banda, Sandra Ramos, del PSC, veu positiva la investigació així com reforçar les inspeccions de treball i tècniques per a evitar un altre accident, i es mostra preocupada amb què «la situació actual eclipsi les necessitats de les famílies afectades, el cobrament de les assegurances i arranjament dels desperfectes».

Pel que fa als més afectats per l’explosió, els mateixos veïns de Bonavista, la presidenta de l’associació veïnal del barri, Loli Gutiérrez, es limita a defensar que no pot ser que després de 4 mesos de l’accident els veïns encara no disposin de la informació necessària per saber que han de fer en cas que es torni a repetir. «El primer que volem els veïns de Bonavista és seguretat però no coneixem cap pla d’evacuació ni cap Plaseqta», manifesta Gutiérrez.

tracking