Diari Més

Famílies

Teletreballar amb nens a casa, un repte per a les famílies durant el confinament

Diferents famílies expliquen quines són les seves estratègies per gestionar el seu temps i donar resposta a les demandes professionals i dels infants

Imatge d'Amanda amb el seu fill Ashton.

Teletreballar amb nens a casa, un repte per a les famílies durant el confinamentCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Treballar sense sortir de casa no és tan idíl·lic com pugui semblar a priori, especialment per a les famílies amb fills petits. Ser capaç de separar les hores dedicades a la feina de l’atenció als infants és un repte que cada família intenta resoldre com pot, per poder gestionar-ho tot de la millor manera possible. Diferents famílies expliquen al Diari Més la seva experiència.

Amanda i Jez són pares de l’Ashton de tres anys, que van arribar des d’Anglaterra a Tarragona fa més de tres anys. La situació de confinament els ha obligat a traslladar la seva professió relacionada amb l’ensenyament de l’anglès al format on-line. «Els dos estem teletreballant, normalment el meu marit s’aixeca molt d’hora per poder tenir unes hores de silenci abans que jo m’hagi de connectar per fer les classes amb els meus alumnes, llavors és ell qui està pendent del nen, després m’encarrego jo». Sobre les dificultats, expliquen que el més complicat és gestionar les demanes del nen quan els dos han d’estar per la feina, «a vegades, jo estic donant classe però Jezté una trucada important i el nen vol continuar jugant», descriu. Les emocions canvien depenent del dia i «a vegades la situació em fa sentir culpable, però sabem que ho fem el millor que podem», conclou.

Un altre cas és el de l’Anna Roman, mare del Nil i el Marc, de 7 i 11 anys, fa teletreball des del primer dia de confinament i també ajuda als seus fills amb les tasques de l’escola. Treballa per l’Administració que li va facilitar l’equip i accés a tot el necessari per poder treballar des de casa. Ella està d’acord en el fet que no és gens senzill en determinats moments. «A vegades, hi ha més nervis, llavors respiro i accepto que ara no puc estar al 100% per la feina tota l’estona, llavors penso que són nens, que tenen més tensió després de més de trenta dies sense poder sortir, em relaxo i penso que puc acabar la feina a la tarda o el cap de setmana», descriu i afegeix que també veu una part positiva en tot això i és «poder ensenyar-li’s la feina que faig i estar més a prop d’ells».

Adaptar els horaris a la situació

Carles Segura i Anna Torres són pares de dos nens, la Clàudia i el Roger. Ell és agent comercial en el sector alimentari i ella és metgessa de família al CAP de l’Hort de Miró de Reus. Quan ella treballa amb els seus pacients a consulta, el Carles ho fa des de casa però sabent que tindrà interrupcions perquè la prioritat són els petits. Ha reorganitzat els horaris per poder gestionar-ho tot. «Em connecto a primera hora per veure si pot haver-hi alguna cosa urgent, els deixo esmorzant i després anem fent les tasques de l’escola, si hi ha mails per respondre intento concentrar-los tots en una mateixa hora». Recorda que al començament va ser una mica caòtic però que ara els nens «ho han assimilat i saben que hi ha moments que hem d’estar per la feina».

Maite Rodríguez i Christian Brassington són pares de la Lola, de tres anys i el Sam de set. Ella treballa per l’Ajuntament i ell per a la universitat. Els dos teletreballen i coincideixen que requereix un gran esforç d’organització. També han hagut d’adaptar els seus horaris per poder gestionar-se millor el temps. Van començar aixecant-se molt d’hora per poder treballar amb més calma però ara han optat per dividir-se el dia i canviar els hàbits. «Jo treballo al matí i el meu marit ho fa a les tardes», explica. A més, la Maite ha decidit fer el que feia abans de teletreballar, «al començament m’aixecava i ja m’hi posava a l’ordinador i al final es feia molt pesat, ara em prenc una estona per esmorzar, dutxar-me i fer una mica de ioga i em sento molt millor», afegeix. Tot i que en determinats moments han de ser flexibles i donar-se suport l’un a l’altre si cal respondre un mail o atendre una trucada fora de l’horari «assignat». La Maite creu que també és una oportunitat perquè tothom valori tota la feina que implica portar la casa «perquè la càrrega de treball és molt gran».

Poder sortir a l’exterior

Una altra família que ha optat per dividir-se el dia és el de la Montse Tarifa i el Jordi Moreno, els dos dedicats a la docència i pares de l’Eloi de set anys i la Maria de cinc. «Fer teletreball amb dos fills és complicat, per sort estem els dos i anem fent, el Jordi s’aixeca més d’hora i jo em connecto més a la nit, durant el dia anem fent a estones, com podem perquè tenim un sol ordinador». La Montse reconeix que malgrat que els nens ho porten bé, ja comença a ser necessari que puguin sortir a estones a l’exterior per no passar el dia tancats a casa. «Fem moltes activitats però també és veritat que tirem més de pantalles del que és habitual», explica com altres dels pares consultats.

Per això, les famílies coincideixen en el fet que els nens s’han comportat com autèntics campions entenent la situació i afrontant-la amb optimisme però més d’un mes tancats, ja passa factura als més petits i es fa necessari, opinen, mesures perquè els nens puguin sortir a l’exterior.

Anna Roman, amb el Nil i el Marc.

Teletreballar amb nens a casa, un repte per a les famílies durant el confinamentCedida

Montse Tarifa i Jordi Moreno amb la Maria i l'Eloi

Teletreballar amb nens a casa, un repte per a les famílies durant el confinamentCedida

Maite Rodríguez i Christian amb la Lola i el Sam.

Teletreballar amb nens a casa, un repte per a les famílies durant el confinamentCedida

tracking