Diari Més

Estat d'Alarma

Col·lapse informàtic en el primer dia de repartiment de mascaretes a farmàcies

El sistema electrònic de receptes no va suportar l’allau de demanda a Catalunya; 110.000 vendes en una hora, 20.000 vegades més que un dia normal

Cues a l'exterior de la Farmàcia Miró.

Col·lapse informàtic en el primer dia de repartiment de mascaretes a farmàciesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El missatge que van enviar ahir els farmacèutics era clar: que ningú vagi a buscar la mascareta gratuïta si no ha d’anar a treballar o si no la necessita urgentment. Sembla que molta gent no va fer cas d’aquest missatge perquè el sistema electrònic de receptes a través del qual es dispensa la mascareta, i amb el qual es registra cada peça que s’entrega perquè la Generalitat de Catalunya les pugui anar reposant a mesura que s’esgotin, es va col·lapsar cap a les 10 del matí. El motiu? Doncs que en total, entre vendes de medicaments i entregues de mascareta, se’n van tramitar 110.000 en una sola hora. Això suposa gairebé 20.000 vegades les vendes que es fan en una hora un dia normal, que són 6.000.

Aquesta caiguda del sistema va durar tot el matí i part de la tarda, i va provocar lentitud a l’hora de donar la mascareta gratuïta o el medicament. A més, a diferents farmàcies de Tarragona es van formar cues que van durar pràcticament tot el matí. «Hi ha hagut una demanda excessiva», explicava Joaquim Nolla, president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), que afegia que «ha passat el que vam dir que calia evitar, ja que havien d’adquirir la mascareta aquells que la necessiten per anar a treballar i no la gent que segueix confinada a casa seva».

En aquest sentit, Nolla va voler recordar que «la primera mascareta és gratuïta, encara que hi vagis el primer dia com al cap de tres setmanes, ja que rebre-la a través de la teva targeta sanitària fa que el repartiment sigui a tothom per igual». El president de la COFT també va destacar que «les mesures més útils per evitar contagiar-nos de coronavirus són la higiene de mans i guardar una distància de dos metres amb altres persones. La mascareta només serveix per no contagiar als altres en cas que un sigui positiu i, per tant, si segueixes confinat, no és estrictament necessària». No obstant això, Nolla va reconèixer que els farmacèutics no poden fer de policies i «si ens ve una persona a buscar-la, li hem de donar, però volem educar en aquest sentit perquè la vinguin a buscar quan realment la necessitin».

La Farmàcia Fullana del carrer Colom de Tarragona va ser un dels establiments que més feina va tenir durant el matí d’ahir a la ciutat. «Ha vingut moltíssima gent, prop de 300 persones durant tot el matí», explicava un treballador de la farmàcia, que tot just es barallava amb el sistema informàtic mentre atenia a Diari Més. «Hi ha hagut gent que ha hagut d’esperar fins a 10 minuts per poder adquirir el seu medicament per culpa del col·lapse», afegia.

El farmacèutic va assegurar que la majoria de la gent que va anar a buscar la mascareta ho feien aprofitant que anaven a comprar al Mercat central, per exemple, i que realment no la necessitaven. «Potser només han vingut a buscar la mascareta tres o quatre persones que realment la necessitaven, i molts que havien d’anar a treballar trucaven abans a la farmàcia per saber si li podríem entregar i li havíem de dir que no perquè havia caigut el sistema», lamentava el jove.

Finalment, el treballador de la Farmàcia Fullana va reconèixer que hi va haver cues a les portes de l’establiment durant tot el matí, i que al final «els déiem que si venien a buscar la mascareta sense necessitar-la urgentment que marxessin».

En la mateixa línia, la propietària de la Farmàcia Miró de la Canonja, Piler Miró, assegurava que «hem hagut d’atendre als clients amb molta lentitud, per cada venda o entrega d’una mascareta trigàvem 10 minuts, i com que per seguretat només deixem entrar de dos en dos, molta gent ha hagut d’esperar fent cua fora mentre plovia». Durant tot el matí, Miró va comptabilitzar prop de 200 clients. «Per sort ningú va haver de marxar sense el seu medicament, tot i que van haver d’esperar una estona i, a més, a les 14 hores volíem tancar però encara hi havia cua i no podíem deixar gent sense el seu medicament, ja que el necessitava de manera urgent», explica la farmacèutica.

De la mateixa manera, Àngels Dronda, propietària de la Farmàcia Dronda de l’avinguda Vidal i Barraquer de Tarragona, va assegurar que «ha estat un matí molt intens, contràriament al que volíem des de les farmàcies, que era que la gent vingués a buscar les mascaretes a mesura que les necessités». En aquest sentit, Dronda va lamentar que «ens han desbordat i el sistema de recepta informàtica ha claudicat».

La farmacèutica explicava a aquesta redacció que va arribar a la farmàcia cap a dos quarts de nou, per preparar l’entrega de les mascaretes, i assegurava que a aquella hora, quan encara quedaven 30 minuts per obrir, ja hi havia un grapat de persones fent cua. «El sistema ens ha començat a fallar cap a les 10 del matí i després ha funcionat de manera intermitent», relatava Dronda, que celebrava que «tot i haver-se d’esperar ningú ha marxat sense mascareta o medicament». Dronda, que assenyalava que el sistema no va aguantar perquè no es va fer cas de les advertències i que si no hi hagués hagut una allau com la que hi va haver, haguera funcionat millor, lamenta que fins i tot hi va haver clients que «s’han enfadat perquè no els donàvem la seva mascareta».

A la tarda, les farmàcies van poder recuperar el sistema informàtic de manera inestable gràcies a una primera intervenció. Segons va afirmar la portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa telemàtica d’ahir al migdia, aquesta primera intervenció va permetre restablir la recepta electrònica i el Govern esperava que una segona intervenció servís per deixar el sistema «en ple funcionament».

Un client de la Farmàcia Ferrús de Reus que va anar a buscar la mascareta gratuïta el primer dia de repartiment.

Col·lapse informàtic en el primer dia de repartiment de mascaretes a farmàciesOlívia Molet

Imatge d'un ordinador de la Farmàcia Sans de Reus que mostra que el sistema estava col·lapsat.

Col·lapse informàtic en el primer dia de repartiment de mascaretes a farmàciesOlívia Molet

tracking