Diari Més

Fotografia

A la captura de l'instant interior

El col·lectiu Photo Km0 ha posat en marxa el projecte ‘Límits’, per documentar el confinament

Fotografia de Lluc Queralt per al projecte 'Límits'.

A la captura de l'instant interiorLluc Queralt

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El món que veiem i la manera com el mirem han estat alterats per la situació de confinament causada per la crisi sanitària de la COVID-19. Els habitatges s’han convertit en espais tancats, limitats, i tot i que les pautes són les mateixes per a tothom, els universos personals s’han fet ara més evidents que mai.

En aquestes circumstàncies, el col·lectiu de Tarragona Photo Km0, encapçalat pel fotògraf i videògraf Rubén Perdomo, ha posat en marxa el projecte Límits. L’objectiu, detallen, és documentar, a partir del mateix habitatge de cada fotògraf, aquest moment històric, i reflexionar sobre la nostra fragilitat com éssers humans. Amb aquesta premissa, vint-i-quatre fotògrafs –els dotze que conformen el col·lectiu i dotze més que han estat convidats a sumar-se a la iniciativa– han anat fotografiant el seu confinament per incorporar-lo al projecte global. «La idea és documentar les sensacions individuals que té cadascú tancat a la seva llar», detalla Perdomo. El resultat, explica, és un treball col·lectiu que reflexa no només les diferents formes de confinament, sinó també múltiples maneres d’aproximar-se a aquests límits, físics i emocionals: «hi ha qui treballa més en el pensament, qui fa fotografia periodística, qui se centra més en la imatge documental o qui fa un treball sobre el dia a dia».

Ramon Cornadó és un dels fotògrafs del col·lectiu Photo Km0 que ha treballat en el projecte Límits. En el seu cas, que està confinat sol a casa seva, ha volgut treballar els petits canvis que succeeixen en els objectes i els espais propers quan tot sembla aturat. «Quan estàs sol a casa i els dies es van acumulant, entres en una dinàmica diferent, és una altra manera d’experimentar l’existència», assegura. Aquesta constatació de que en la quietud i en el ‘no passar res’ també hi ha moviment, queda plasmada en quatre sèries de fotografies a color, que a més de contextualitzar l’entorn del fotògraf, són un reflexe evident del pas del temps «a través de mutacions gairebé imperceptibles».

En paral·lel a la seva aportació a Límits, Cornadó també ha fet un treball que ha titulat Diari d’un confinament, i que ha consistit a publicar una fotografia cada dia, etiquetada amb una lletra de l’abecedari, acompanyada d’una breu reflexió personal. En aquest cas, detalla, ha optat per «imatges molt fosques on la llum s’escola de maneres diferents, i que evoquen aquest estat d’estar tancat a dins d’un mateix».

El projecte Límits impulsat per Rubén Perdomo no té data de finalització, de manera que els fotògrafs el van nodrint a mesura que passen els dies, amb la voluntat, explica el fotògraf i videògraf, que les noves imatges reflecteixin també com va canviant la mirada dels professionals amb l’acumulació de dies confinats. Tot el material, així com la presentació de cadascun dels fotògrafs participants, es poden veure a https://estudioperdomo.com

Fotografia d'una de les sèries de Ramon Cornadó.

A la captura de l'instant interiorRamon Cornadó

tracking