Diari Més

Estat d'Alarma

Set persones sense sostre es queden al carrer per manca d'espai a Tarragona

La regidora de Serveis socials Carla Aguilar-Cunill demana suport a les administracions supramunicipals per tal que els ajudin

El pavelló del Serrallo acull des del passat mes de març una cinquantena de persones sense sostre.

Set persones sense sostre es queden al carrer per manca d'espai a TarragonaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La demanda de les persones sense sostre per poder resguardar-se durant el confinament ha fet que a Tarragona ja siguin set les que darrerament han hagut de dormir al carrer. Segons informa la regidora de Serveis Socials Carla Aguilar-Cunill, l’Ajuntament de Tarragona ha habilitat un total de 50 places per poder dormir, conviure i menjar al pavelló del Serrallo, més les que s’han habilitat vuit places a l’alberg, set a la Pensió Carme i set més a la pensió Alhambra, en total 72 persones. Juntament amb les que s’han quedat sense lloc en algun moment, l’Ajuntament parla de 80 persones ateses des de l’inici de la crisi sanitària.

Tot i això, tal com va avisar l’alcalde Pau Ricomà a aquest mateix mitjà de comunicació, el fet que estiguin arribant persones d’altres municipis de la comarca ha provocat escassetat en els recursos. L’Ajuntament no té el registre concret ni del nombre absolut ni del percentatge de persones vingudes de fora de la ciutat que reclamen aquest servei i, per tant, és una estimació que fa el govern municipal.

Si bé Aguilar assegura que per a les que es queden al carrer s’estan oferint la resta de serveis a les persones sense sostre, la regidora creu que són moltes les que en veure que no hi ha plaça no tornen al lloc per preguntar de nou. «És un col·lectiu difícil amb el que treballar», afirma la responsable de l’àrea de Serveis Socials. Qualifica d’«èxit» la iniciativa, a causa de la resposta, però accepta que s’han vist sobrepassats. «Han de ser les institucions supramunicipals les que hi donin resposta», explica. De moment, però, l’Ajuntament no ha fet cap passa endavant per contactar amb cap d’elles per tirar endavant una col·laboració.

El pavelló del Serrallo, des de l’inici de l’estat d’alarma, s’ha convertit en un lloc d’acollida per als qui no poden complir l’ordre de confinament perquè no tenen un domicili on quedar-se. La Creu Roja va determinar que en aquest espai podia donar cabuda a 50 persones, mentre que col·labora amb el Menjador Social de Bonavista en la distribució dels àpats diaris. Tot plegat, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament, que cedeix l’espai.

Oferta del Port

La proximitat amb el Port fa que algunes d’aquestes persones que es queden sense opcions busquin allotjament en zònes pròximes. En aquest sentit, el president de l’Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset, assegura que «des del primer moment d’aquesta crisi sanitària hem ofert les dependències per tot allò que pogués ser de necessitat per la lluita contra la COVID-19 per part de les diferents administracions». Fins i tot, tècnics del Port han desenvolupat ja projectes d’adaptació tant del Refugi 1 com del Tinglado 1 «per poder-los obrir ràpidament com a equipament sanitari en cas que sigui necessari». Pel que fa a l’allotjament de persones sense sostre, Cruset apunta que «el Port està disposat a buscar altres dependències que puguin ser d’utilitat».

Altres municipis

L’alcalde Ricomà assegurava recentment que «potser la solució passa perquè algú més s’hi posi», en referència a la resta de municipis que no han habilitat aquesta opció. Tot i denunciar l’alta presència de persones sense sostre arribades d’altres localitats, l’Ajuntament no té dades de quantes d’aquestes 80 diàries serien de fora de Tarragona. «Són persones sense residència», alerta Aguilar, en relació a la dificultat de poder esbrinar d’on venen. «Som l’únic municipi de la província que està fent una cosa semblant, si no m’equivoco», conclou. Per la seva banda, a Reus, la Guàrdia Urbana ha activat el protocol de les onades de fred per allotjar els seus sense sostre, però no amb el volum que ho ha fet Tarragona.

tracking