Diari Més

Estat d'Alarma

L'activitat no essencial de la indústria i la construcció es reactiva a Tarragona

El secretari de Construcció de CCOO, Manuel León, diu que ja han detectat casos d’incompliment de la llei de riscos laborals que denunciaran

Imatge de l'entrada de la planta de Bic Graphic, al polígon Entrevies de Tarragona, on uns 250 treballadors van tornar ahir a l'activitat amb unes mesures de protecció encara més dràstiques.

L'activitat no essencial de la indústria i la construcció es reactiva a TarragonaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop d’un milió de catalans van tornar ahir a la feina després que el govern de Pedro Sánchez decidís posar punt final al confinament total que només permetia treballar els serveis essencials. D’aquesta manera, els sectors de la indústria i la construcció, principalment, van reactivar ahir la seva activitat sota l’atenta mirada dels sindicats, que ja van advertir que vetllaran perquè totes les empreses compleixin els protocols de seguretat per evitar que el coronavirus es propagui entre els treballadors. De fet, alguns sindicats van assegurar a Diari Més que ja han observat algunes actituds empresarials que portaran a Inspecció de Treball.

Uns 260 treballadors van tornar a la feina ahir a Bic Graphic, amb seu al polígon Entrevies de Tarragona. Segons fonts de l’empresa, aquesta ha augmentat les mesures de seguretat entre la plantilla per tal d’evitar que aquesta és contagiï de coronavirus. Per començar, a la planta treballen en tres torns diferents, sempre amb els mateixos companys, per minimitzar el risc de contagi. En segon lloc, la companyia ha adaptat una normativa estricta de l’ús del menjador de les instal·lacions, que serà de grups petits. També han restringit al mínim el contacte físic entre el personal, com ara amb la prohibició de saludar-se sense mantenir la distància de seguretat, i la direcció ha suggerit als treballadors que vinguin amb la roba de la feina des de casa. Així mateix, Bic Graphic ha augmentat, encara més, la neteja d’espais com el menjador, els vestuaris i les zones comunes de les instal·lacions, de la mateixa manera que ha col·locat dispensadors de gel hidroalcohòlic en diversos punts de la planta.

A més, els treballadors són sotmesos a un control de la temperatura corporal en entrar a la feina, per assegurar que no tenen febre, un dels símptomes més característics del coronavirus. També s’han distribuït mascaretes, que s’han convertit en obligatòries per aquells treballadors que s’hagin de desplaçar o hagin d’interactuar amb altres companys però que l’empresa recomana que s’utilitzin també la resta del temps, mentre que verifica constantment el compliment de la distància de seguretat.

Per aquells casos que aquesta distància no es pugui complir, la companyia ha instal·lat barreres de metacrilat i també ha suspès les visites i feines d’empreses subcontractades que no siguin imprescindibles per l’activitat que desenvolupen. Finalment, tots aquells treballadors de Bic Graphic que la seva presència física no sigui imprescindible per a la producció fan teletreball i les reunions es fan de manera virtual.

Altres empreses del sector de la indústria també van tornar a l’activitat, com és el cas de Tecnolama, a Reus, també amb prop de 250 treballadors, així com aquelles companyies del polígon Riu Clar, moltes de les quals ho han fet a mig gas. Moltes amb persianes abaixades i altres entreobertes, perquè permeten l’entrada i sortida de treballadors però no de clients. Les mesures de seguretat són evidents en totes. Guants, mascaretes i fins i tot ampolles de desinfectant de mans a l’entrada. Entre les que funcionen amb més normalitat n’hi ha que no permeten més d’un client a l’interior de la nau, mentre que la resta fan cua a l’exterior.

És també el cas de Perelló Motors, un taller de Reus. El seu propietari, Jordi Perelló, ha hagut de fer un ERTE als dos treballadors que tenia contractats i explica que, d’ençà que es va decretar l’Estat d’Alarma, «només he fet 5 cotxes. D’un dia per l’altre, la feina va caure en un 90%, i així fins ara. La facturació ha estat pràcticament zero», lamenta Perelló.

El mecànic, però, explica que ell no va haver de tancar a causa del confinament total. «Quan va començar tot això, tenia permís per reparar vehicles de la gent que els necessitava per anar a treballar», explica, i apunta que «amb el confinament total el mateix, tot i que el volum de treballadors va disminuir considerablement i, per tant, menys possibilitats de tenir clients». Ara ha tornat al punt inicial, però assegura que no hi ha feina. Tot i estar sol al taller, Perelló explica que, com a mesura de seguretat, «cada vegada que entra un cotxe desinfecto el volant i les palanques de les marxes i del fre de mà i, a més, deixo les portes del cotxe obertes i fins al cap de 10 o 15 minuts no hi entro». Finalment, el mecànic explica que està esperant un esterilitzador d’ozó que va comprar per desinfectar millor l’interior dels vehicles.

El sector de la construcció també va retornar ahir a l’activitat, amb les obres no essencials que es van aturar fa dues setmanes en compliment amb l’ordre de confinament total. Fonts del govern espanyol van confirmar que les obres del túnel del Coll de Lilla, corresponents a l’A-27 entre Valls i Montblanc, es reprenien de forma immediata. Al port de Tarragona, les constructores també emprendre l’activitat de diferents actuacions que van quedar congelades, segons fonts de la institució. Són les rehabilitacions de l’antic edifici de l’Autoritat Portuària i del Museu del Port, les de l’edifici dels estibadors, les del vial interior del Moll de la Química i el desdoblament de la via ferroviària al Moll de Castella.

També s’aniran recuperant les tasques de senyalització de les interseccions especials de la xarxa viària i les dels pòrtics de control de gàlib al Moll de la Química. Les obres essencials continuen tal com estaven: els treballs de dragatge i aportació de sorres a la platja de la Pineda –en licitació–; la reconstrucció de l’espigó del Racó –pendent de la mesa de compres per obrir l’oferta econòmica i fer la proposta d’adjudicació–; el Moll de Balears –pendent de l’inici d’obres– i l’ampliació de la xarxa de fibra òptica –en execució–.

D’altra banda, la Direcció General de Costes del Ministeri per la Transició Ecològica manté aturada la reparació urgent dels estralls que el temporal Gloria va causar a la demarcació. Les actuacions incloïen reparar l’istme del Trabucador, reforçar la barra de l’illa de Buda o restaurar els espais costaners dels termes de Deltebre i l’Ampolla, així com diverses platges de la Costa Daurada, espais de domini públic i trams del GR-92, entre d’altres. La previsió és que es puguin reprendre entre el 20 d’abril i final de mes.

Finalment, fonts del Departament de Justícia han confirmat que es manté l’ajornament de la construcció del Centre Penitenciari Obert de Tarragona, que estava previst que obrís portes l’estiu de l’any vinent. El Departament va decidir suspendre transitòriament aquesta i vuit actuacions més arreu del país per evitar qualsevol activitat i facilitar el confinament. La previsió és que els treballs es reprenguin després de l’emergència sanitària.

Per la seva banda, el secretari de Construcció de CCOO a Tarragona, Manuel León, va explicar el passat dilluns a aquesta redacció que estarien atents a que les empreses complissin amb els protocols de seguretat per evitar el contagi de coronavirus entre els treballadors. León explica que han rebut queixes puntuals de treballadors que diuen que la seva companyia no estan garantint les mesures de seguretat.

De fet, assegura que un treballador d’una constructora es va posar en contacte amb ell mitjançant un canal de consulta del sindicat i li va explicar que, en anar a la feina, l’empresa li va dir que no tenien l’equip de protecció individual per ell i que si volia podia treballar sense protegir-se o anar-se’n cap a casa. León acusa l’empresa de «pressionar al treballador» i considera que és una actitud que mereix ser denunciada a Inspecció de Treball.

«Quan tinguem més informació sobre aquest cas posarem la denúncia i no creiem que sigui l’única», assegura León, que afegeix que «la llei de riscos laborals deixa molt clar que l’empresa ha de prendre totes les mesures de seguretat necessàries perquè el treballador pugui desenvolupar la seva feina protegit».

Operaris d'una empresa de construcció realitzant ahir tasques en una casa de Reus.

L'activitat no essencial de la indústria i la construcció es reactiva a TarragonaOlívia Molet

Un camió d'una empresa que ha retornat a l'activitat al polígon Agroreus, al Baix Camp.

L'activitat no essencial de la indústria i la construcció es reactiva a TarragonaOlívia Molet

Jordi Perelló, que ha hagut de fer un ERTO a dos treballadors, treballant tot sol al seu taller de Reus

L'activitat no essencial de la indústria i la construcció es reactiva a TarragonaOlívia Molet

tracking