Diari Més

Estat d'alarma

La construcció i la indústria tornen a l'activitat sota la mirada de sindicats

El Gremi de Constructors del Tarragonès defensa que hi ha d’haver un equilibri entre la salut i la reactivació econòmica

Obra on no es podrà retornar a l'activitat, ja que a l'edifici hi ha persones alienes a la construcció.

La construcció i la indústria tornen a l'activitat sota la mirada de sindicatsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després que el govern de Pedro Sánchez aixequés el confinament total el passat dijous, milions de treballadors arreu de l’Estat del sector de la construcció i de la indústria van retornar ahir a la feina, en les comunitats autònomes en què no era festiu, mentre que avui ho han fet els d’aquelles regions que sí que ho era. És el cas de Catalunya i, per tant, de Tarragona, on centenars de treballadors deixaran de cobrar el permís retribuït recuperable per reprendre l’activitat com abans d’aquesta mesura més restrictiva en què només podien treballar els serveis essencials. No obstant això, les empreses hauran de garantir unes mesures de seguretat entre els treballadors per evitar la propagació del coronavirus, les quals estaran atentament supervisades pels sindicats.

Pel que fa a la construcció, el president del Gremi de Constructors del Tarragonès, Joan Romeu, defensa que hi ha d’haver un equilibri entre la salut dels treballadors i la reactivació de l’economia. «Crec que el que no hem de fer és fer patir més l’economia», sosté Romeu, que apunta que «qualsevol mesura per evitar que vagi a pitjor és bona». En aquest sentit, el president de la patronal assegura que les empreses constructores de la comarca estan «preparades» per garantir la seguretat. «Tenen sabons, guants, mascaretes, etc.», i si n’hi ha que no ho tenen i no poden seguir aquestes normes de prevenció doncs no han de treballar», manifesta Romeu, que apel·la tant a la responsabilitat dels treballadors com dels empresaris.

Amb relació al fet de retornar a l’activitat, Romeu assegura que el ritme no serà el normal. «Només que puguem reprendre l’activitat a un 30 o un 40% del total ja podríem mantenir el contracte d’almenys una gran part dels treballadors», defensa el president del gremi de constructors, que celebra que «és bo que arranquem, encara que no sigui a tota velocitat».

Tot i que la construcció no era una de les activitats que havien d’aturar el seu funcionament durant la primera fase de l’Estat d’Alarma, l’Ajuntament de Tarragona va decidir suspendre totes les obres municipals en marxa i va prohibir a les empreses adjudicatàries fer un Expedient de regulació temporal d’Ocupació (ERTE). D’aquesta manera, es van aturar els treballs de reparació del mur perimetral de l’Amfiteatre romà, les obres de l’edifici que el Servei Municipal d’Habitatges de Tarragona estava construint al carrer López Pélaez, a l’antiga comandància de la Guàrdia Civil, les millores al carrer Pons d’Icart i l’arranjament de la coberta de Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau. Aquestes obres es mantindran aturades.

El secretari de Construcció i Serveis de CCOO a Tarragona, Manuel León, defensa que «acceptem de forma crítica la decisió del govern espanyol, ja que creiem que el de la construcció no és un sector tan urgent i que hauria d’estar paralitzat». No obstant això, i com que el govern espanyol «no ho ha decretat així», León defensa que exigiran que es compleixin els protocols de prevenció a les companyies que demà reprenguin l’activitat. «En aquelles empreses on tenim representació, demanarem que el comitè d’empresa pugui participar en la decisió de mesures de seguretat, que aquestes siguin consensuades». En canvi, explica León, en aquelles en què no tenen representació sindical serà «més complicat», i per això apel·len a la responsabilitat dels empresaris. «Ens sembla difícil que es puguin complir aquestes mesures de seguretat», lamenta finalment el secretari de Construcció de CCOO a la demarcació. León recorda que, encara que el treball de la construcció torni a estar permès, no és així en els casos en què les obres es duguin a terme en espais on hi hagi persones alienes a l’empresa.

La indústria

La química és la principal activitat del sector de la indústria a Tarragona. Pel que fa a l’aixecament del confinament total, aquesta no es veurà afectada, ja que es va considerar com a servei essencial. Fonts de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ja van explicar en el seu moment que aquestes companyies van readaptar la seva producció a les necessitats de la població en aquesta crisi sanitària.

No obstant això, el secretari d’Indústria de CCOO a Tarragona, Juan Manuel Martín, assegura que han estat poques les empreses afectades pel permís retribuït recuperable. Aquestes han estat principalment les tèxtils, les quals s’estan plantejant presentar ERTE als seus treballadors a hores d’ara. A més, assenyala que Bic Graphic i Tecnolama, que ambdues sumen uns 500 treballadors, també han gaudit del permís retribuït i avui tornen a l’activitat, sense la intenció de presentar cap expedient de regulació. Martín afegeix que les companyies del sector de l’automòbil, que també és una part important a Tarragona, ja havien presentat ERTE abans del confinament total.

«A les que han de tornar a l’activitat, ho han de fer amb totes les garanties de seguretat, tenint en compte les distàncies entre treballadors, que hi hagi equips de protecció individual per a tots i que els protocols estiguin adaptats a les recomanacions dels experts», defensa Martín, que exigeix que «això es compleixi» i les que no ho facin «les denunciarem perquè no puguin començar la seva activitat fins que no compleixin les condicions».

En aquesta mateixa línia, en un comunicat, UGT defensa que «cal que totes les empreses portin a terme totes les mesures necessàries per garantir la seguretat de tots els treballadors i treballadores i les seves famílies». Si no és així «no s’han d’incorporar a l’activitat». No obstant això, l’UGT defensa que si hi ha empreses que reactiven l’activitat sense tenir en compte les mesures de seguretat «ho denunciarem davant la Inspecció de Treball».

Controls de temperatura

El Govern ha aprovat un conjunt de propostes emmarcades en una estratègia d’actuació per a la fase 1 del desconfinament, que s’inicia avui a Catalunya. En l’àmbit laboral i d’acord amb les recomanacions preses en el marc del Consell de Relacions Laborals, s’aposta per controlar la temperatura corporal dels treballadors, amb la col·laboració dels serveis mèdics de prevenció de riscos laborals. Per al Govern de la Generalitat, s’hauria de garantir que el treballador es prengués la temperatura dos cops al dia i avisés el sistema sanitari si aquesta augmenta. A més, adverteixen que no es pot anar a treballar amb febre.

tracking