Diari Més

Estat d'Alarma

Els hotels salut de Tarragona acullen els sis primers aïllats per coronavirus

Els pacients van arribar ahir en ambulància o a peu a l’SB Express de Tarragona i el Reus Park mentre professionals sans ocupen apartaments específics

El primer usuari arribant a l'Hotel SB Express, que s'ha equipat amb sistemes d'higiene i on des de primera hora treballava personal.

Els hotels salut de Tarragona acullen els sis primers aïllats per coronavirusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hotels salut habilitats per la Regió Sanitària del Camp de Tarragona per acollir pacients de Covid-19 van començar, ahir a la tarda, a ocupar alguns dels 686 llits addicionals que posen a disposició i on s’aïllaran contactes de positius i persones contagiades però amb simptomatologia lleu. Un dels primers en entrar en funcionament va ser l’SB Express de Tarragona, amb capacitat per a 160 usuaris que arribaran derivats des de l’Hospital Joan XXIII i l’Hospital Santa Tecla. El mateix equipament també atendrà l’Alt Camp i la Conca de Barberà. Fonts de Salut concreten al Diari Més que les entrades no estan prèviament programades sinó que es produiran «a demanda». És a dir, que «aquests llits s’han obert per poder cobrir necessitats espontànies i els pacients s’hi aniran traslladant únicament quan els hospitals requereixin que així sigui». També durant el dia van dur-se a terme alguns moviments a l’Hotel Reus Park des de l’Hospital Sant Joan de Reus.

En detall, Salut confirma que ahir van registrar-se a l’SB Express quatre pacients procedents del Joan XXIII i un altre que venia de Santa Tecla. Al seu torn, el Sant Joan va derivar un pacient al Reus Park. En total, doncs, s’estan emprant ara els sis primers llits disponibles.

El pas dels pacients entre els dos centres hospitalaris de Tarragona i l’SB Express va realitzar-se en ambulància però també a peu i amb els necessaris mitjans de protecció, tenint en compte que «s’ha intentat buscar establiments que es trobessin ubicats molt a prop dels seus hospitals de referència». Tots els usuaris que s’allotgin a hotels salut hauran rebut abans atenció mèdica als hospitals però no tenen per què haver passat per un període d’ingrés sinó que «en el triatge, es pot decidir que l’hotel és la millor opció per a una determinada persona», tal com apunten des de Salut. De manera generalitzada, les visites prèvies «es faran a l’hospital».

Es faran controls regulars

Un cop als hotels, els pacients «passaran controls regulars» on es comprovarà la seva situació i les constants. A les habitacions no s’han instal·lat respiradors perquè els hotels no s’orienten a casos greus. Si es produís un empitjorament de l’estat de salut d’alguna de les persones allotjades, «se la podria traslladar al seu centre hospitalari de referència molt àgilment per atendre-la». Sí que hi haurà termòmetres i instrumental per abordar les revisions diàries i la simptomatologia lleu que es pugui presentar. Ahir a la tarda encara s’estava acabant de recol·locar material i roba de llit per anar absorbint les les arribades. Les habitacions mantenen l’aspecte ordinari.

Tant l’SB Express com igualment la resta dels establiments del Camp de Tarragona que prestaran aquest servei –l’Hotel Villa Dorada de Salou, amb 260 llits; l’Hotel Sant Salvador de Coma-ruga, amb 156 llits; i l’Hotel Reus Park de Reus, amb 110 llits– han estat dotats de personal mèdic, que és qui gestionarà el dia a dia de l’estada dels pacients. Es tracta, en detall, de metges de l’atenció primària, suport d’infermeria i serveis generals de l’Hospital Joan XXIII i de la Gerència Territorial de l’ICS del Camp de Tarragona. Els sanitaris implicats en les labors del Covid-19 podrien compaginar la seva activitat al centre hospitalari al qual pertanyen amb la que duguin a terme ara a aquestes instal·lacions complementàries, que han estat acondicionades per l’ICS Camp de Tarragona.

Els usuaris aïllats podran fer vida relativament normal, dins el cinfinament. El Departament de Salut ha gestionat el subministrament d’aliments i l’empresa que servirà els menús als nous establiments és la mateixa que abasteix l’hospital de referència de cada hotel. A aquests 686 llits accediran només persones que hagin tingut contacte estret amb algun cas de coronavirus i que requereixen aïllament però no el poden fer a domicili. També pacients que presentin simptomatologia respiratòria lleu però que no tinguin opció d’aïllar-se a casa seva.

Espais per a sanitaris

Un altre recurs que s’ha posat en marxa per part de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona és el d’hotels i apartaments per a professionals que, per les implicacions de la seva feina diària, ho necessitin tot i estar sans. En aquest sentit, s’han activat l’Hotel Ciutat de Tarragona, amb capacitat per a 168 persones; els Apartaments Claudia de Reus, amb capacitat per a 18 persones; el Fèlix Hotel a Valls, que pot rebre fins a 50 persones i els Apartaments Mandala a Calafell, disponibles per a 20 persones. Entre tots, poden representar una alternativa per a 256 sanitaris que es trobin en actiu. En cas de contagi, passarien a rebre consideració de pacients. Fonts de Saut sí que precisen que els apartaments i hotels per a sanitaris «fa ja alguns dies que funcionen».

L’opció d’anar a més

Els acords tancats amb aquests allotjaments per a professionals i amb els que reben pacients que han de romandre aïllats no tenen una durada concreta i tot plegat anirà vinculat al ritme d’evolució de la pandèmia i a la resposta que hi doni el sistema. La Regió Sanitària manté encara negociacions amb diferents operadors hotelers per reservar-se l’opció d’activar més llits si es considerés convenient. Els hotels salut haurien de resultar especialment útils en un context en què els hospitals havien apuntat i afrontaven un increment de la pressió també a planta. Es tracta, subratllen des de Salut, d’un «recurs nou que es fa servir quan es necessita i per a dues tipologies de pacient determinades». La casuística també inclou persones que, després d’un ingrés a l’hospital, han estat donades d’alta però no estan en disposició de tornar als seus domicilis.

tracking