Diari Més

Laboral

La campanya agrària preveu gairebé 10.000 contractes a Tarragona

L’estat d’alarma dificultarà els fluxos d’empleats i Unió de Pagesos fa una crida a la mà d’obra propera

Una imatge d'arxiu del tret de sortida a la verema, l'estiu passat, a vinyes de Puigpelat.

La campanya agrària preveu gairebé 10.000 contractes a TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La campanya agrària 2020 implicarà la realització de «prop de 10.000» contractes a la demarcació de Tarragona al llarg dels pròxims mesos, segons estimacions aproximades d’Unió de Pagesos que gestiona la borsa de treballadors. Les restriccions de mobilitat pròpies de l’estat d’alarma pel coronavirus provoquen, tal com explica Salomó Torres, president de la Fundació Pagesos Solidaris, que una bona part del personal que realitzava habitualment circuits pel territori tot encadenant diferents collites no pugui fer-ho enguany. Per això, les explotacions busquen ara persones dels municipis més pròxims, que estiguin disposades a incorporar-se i «garantir així la campanya i el subministrament dels productes del camp, que també és un servei essencial».

El sector fa una crida per obtenir la mà d’obra més propera. Per formar part de la borsa i optar a les feines, és requisit indispensable estar en edat laboral i tenir vigent el permís de residència i treball. Les inscripcions es poden fer a través d’un formulari que es troba des del lloc web uniopagesos.cat

De retruc, la situació pot beneficiar «estudiants o empleats de temporada que havien quedat a l’atur a conseqüència de la paralització d’algunes activitats», precisa Torres. Tarragona «és la demarcació de Catalunya que té més dispersió de demanda de mà d’obra», tant sobre el calendari, perquè «el conreu de la vinya té la poda en verd entre els mesos de maig i el juny, i la verema es fa entre al setembre i l’octubre», com també geogràficament: «Terra Alta, Priorat, Ribera d’Ebre, Alt Camp, Conca de Barberà o Baix Penedès són comarques que necessitaran treballadors». Així, «la major demanda de mà d’obra es concentrarà al maig i al juny per l’esporga en verd de la vinya», apunta Torres. «El sector de l’horta també és important al Baix Camp i al Baix Ebre», afegeix el vicepresident de la Fundació Pagesos Solidaris, que diu que aquí «les plantilles són força estables però també hi pot haver alguna contractació». A més, «ha sortit una feina que és el birbar de l’arròs al Delta de l’Ebre, perquè hi ha dificultats a l’hora de fer servir alguns herbicides i hi ha parts que s’han de fer a mà, normalment entre el maig i el juny».

El pic de demanda, al maig

El sistema de borsa és senzill: «Si, per exemple, una persona de Reus ens demana feina i nosaltres tenim un pagès que està a prop del Baix Camp que busca treballadors, hi ha la possibilitat de contractar aquesta persona». El «pic de demanda d’empleats» es donarà «pels voltants del maig» i l’objectiu és «avançar-nos a les dificultats que podríem arribar a tenir si les persones que realitzaven aquests fluxos per l’Estat ja no poden desplaçar-se». Per això, «hem generat aquesta borsa que, a tot Catalunya, ja té entre 4.000 i 5.000 persones inscrites». Les mateixes limitacions de mobilitat comportaran que «la majoria de gent que pugui accedir als llocs provingui ja d’entorns rurals, que és on estan les explotacions». «Si és possible, seria ideal que la gent disposés de vehicle propi per anar fins a les finques, perquè se’ns ha informat que en vehicles de cinc places només poden anar, com a màxim, dos treballadors», detalla Torres. A la demarcació, les incorporacions començaran «entre finals d’abril i principis de maig per la poda en verd de la vinya» tot i que «almenys en aquests moments, no estem tensionats» en l’aspecte de manca de personal.

Amb l’activació de la borsa, «volem pensar que també tenim aquesta funció» de donar sortides a joves que no tinguin feina o a «persones que se n’han quedat sense i que la poden trobar, alhora, generant prosperitat al sector. Si, a més, venen la fruita, tanquem el cercle».

tracking