Diari Més

Religió

Un Diumenge de Rams inèdit, sense palmes i misses a porta tancada

La pandèmia de coronavirus va obligar a reduir a la mínima espressió un dels dies més importants per als cristians

Un capellà condueix la celebració

Un Diumenge de Rams inèdit, senseArquebisbat de Tarragona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tradicional imatge de centenars de persones reunides al carrer de les Coques de Tarragona, amb les seves palmes i palmons, o carrer de totes les localitats d’aquestes comarques, es va trencar ahir, Diumenge de Rams, a conseqüència de la pandèmia de coronavirus. Res va ser igual a la celebració d’altres anys, tot i que les misses, que es van oficiar a porta tancada, van poder ser vistes gràcies als canals de comunicació. A Tarragona, l’arquebisbe Joan Planellas va oficiar l’eucaristia a la capella del Santíssim, de la Catedral, mentre que, a Reus, una imatge similar, amb comptats religiosos i sense fidels a la Prioral i al Santuari de Misericòrdia.

El Diumenge de Rams recorda el fet històric de l’entrada de Jesús a Jerusalem, aclamat per la multitud i sent rebut amb branques d’oliveres i palmes. Ahir, molt lluny del que hauria estat normal, gairebé no es va veure cap palmó ni tan sols als balcons de les cases, sempre amb alguna excepció. El confinament, la necessitat de mantenir-se a una distància d’un metre i mig d’una persona a altra i, en definitiva, la crisi sanitària provocada pel coronavirus, ho ha alterat tot, també la celebració del Diumenge de Rams.

A la Catedral de Tarragona, l’arquebisbe, assistit per altres vuit religiosos, va oficiar l’eucaristia a la capella del Santíssim. Joan Planellas va fer referència al fet que, aquest any, els cristians viuen «una passió real, la dels malalts i els morts, la del neguit i el sofriment de familiars, sanitaris, intendents, voluntaris i homes i dones de bona voluntat». «En aquest marc real i punyent, i d’una manera paradoxal, reviurem l’àpex de la misericòrdia de Déu», va dir, per afegir que «ens hem de convèncer de nou que la llum triomfarà sobre les tenebres». «Aquesta és la Setmana Santa més real que hem pogut viure», va remarcar l’arquebisbe, tot recordant la persecució, judici i condemna a mort de Jesús de Natzarè, considerat el fet més important del cristianisme.

En el decurs de l’eucaristia, la Rial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang va fer entrega del Ciri Pasqual, elaborat per l’artesà Xavier Pagès, de Casa Corderet, el qual ha reproduït l’esgrafiat de la façana de l’església de Natzaret i les rajoles i l’escut de la Sang presideix l’entrada de la Casa de Natzaret. El ciri va ser dipositat a peus de l’altar. «perquè Jesús l’accepti», va dir l’arquebisbe. Planellas va recordar que la Sang commemora enguany el seu 475è aniversari.

Una crida a Reus

A Reus, el prior de la Prioral de Sant Pere, mossèn Anton Cedó, va explicar a aquesta redacció que «vam fer una crida a posar palmes als balcons perquè el Diumenge de Rams no passés simplement com un diumenge més» i que «sabem que hi ha hagut famílies que les han elaborat a casa seva amb fusta o amb cartons per poder tenir-ne una en aquests temps que corren». Per altra banda, a les deu del matí d’ahir va celebrar-se, al Santuari de Misericòrdia i a porta tancada, la Missa de Passió. L’Arxiprestat de Reus retransmet les cerimònies a través del seu perfil a Youtube. Aquest darrer vídeo acumulava ahir unes 600 visualitzacions en les primeres cinc hores penjat a les xarxes. Mossèn Cedó va explicar que «hem arribat a un volum important de subscriptors, a un miler i, ara, fem les misses en directe». Durant la Setmana Santa, «hem procurat no coincidir, des de Reus, amb les que s’ofereixen des de la Catedral de Tarragona». L’ús de Youtube com a eina per difondre l’eucaristia «ens permet una manera de participar sense sortir de casa i afavorint el que se’ns demana, que és que ens hi quedem», va afegir el prior, qui va dir que «la part telemàtica, en aquest sentit ajuda molt» i «serveix per crear, d’alguna forma, una comunitat en xarxa perquè la Setmana Santa no passi de llarg».

Actes d’avui dilluns

La Setmana Santa més estranya de les últimes dècades també oferirà, avui dilluns, una curta programació sense assistència massiva de públic. La jornada s’iniciarà a les 10 hores amb l’acte Coneguem la Passió segons sant Joan, que es podrà seguir pel Facebook de l’Arquebisbat de Tarragona, així com l’Àngelus, a partir de les 12 del migdia. A la tarda, també mitjançant el Facebook, es podrà assistir a la missa que s’oficiarà a la catedral a les 17 hores i el Viacrucis de l’Associació la Salle, Maginets i Descendiment, a les 19 hores.

Imatge inusual que oferia el Santuari de Misericòrdia ahir al matí, sense fidels en la missa del Diumenge de Rams.

Un Diumenge de Rams inèdit, senseOlívia Molet

tracking