Diari Més

Tarragona es troba sobrepassada amb l'atenció als sense sostre

L’Ajuntament està atenent més persones de les previstes i demana a altres municipis que se solidaritzin amb aquest col·lectiu

Imatge del pavelló del Serrallo que alberga una cinquantena de sense sostre de Tarragona.

Tarragona es troba sobrepassada amb l'atenció als sense sostreCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, assegura que Tarragona està atenent més persones sense sostre dels que s’havien previst segons el cens, i apunta que «n’hi ha que vénen d’altres poblacions de la zona, ja que som l’únic municipi que ha dut a terme un dispositiu d’aquest tipus». El pavelló del Serrallo compta amb una cinquantena de llits per aquest col·lectiu, però Ricomà assegura que s’han atès més d’una setantena de persones. «No es tracta d’entrar en cap conflicte, simplement estem fent un esforç solidari i estaria bé que fos compartit», sosté l’alcalde, que invita a altres ajuntaments a prendre mesures solidàries en la mateixa línia per tenir cura dels sense sostre.

En tot cas, Ricomà remarca que «és un servei que no deixem de fer i no hem deixat ningú sense atendre, i ho fem contents i orgullosos». A més, el batlle reivindica «la feina immensa de l’Institut Municipal de Serveis Socials, de la Creu Roja –que gestiona l’atenció al pavelló–, i de les institucions que ens estan ajudant en aquest sentit».

Per la seva banda, la presidenta de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i regidora de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar, recorda que, en un principi, el pavelló es va adaptar per acollir a 25 persones. «Era quelcom nou i no sabíem quina resposta tindria la gent del col·lectiu, vam començar sent conservadors», reconeix Aguilar, que afegeix que «la segona nit ja estaven tots els llits plens i vam decidir ampliar-ho a 50».

Tot i això, l’espai habilitat al recinte del barri del Serrallo va esdevenir insuficient i l’IMSS va llogar habitacions a la Pensió Carmen i a l’Hostal Alhambra –ja ho fa habitualment perquè els sense sostre tinguin un lloc on dormir– on s’hi han instal·lat alguns. A més, també n’hi ha a l’alberg de la Fundació Bona Nit de la Part Alta.

Pel que fa al servei que es dóna al pavelló del Serrallo, Aguilar explica que es va decidir que aquest el gestionés la Creu Roja «perquè volíem que fos una gestió professional». Segons l’edil d’En Comú Podem, es desinfecta l’espai diverses vegades al dia, es mesura la temperatura de la gent per poder detectar, si fos el cas, un contagi de manera precoç, i es prenen totes les mesures de prevenció. Els sense sostre tenen esmorzar a càrrec de l’entitat social Café Caliu, dinar a càrrec de l’entitat Joventut i Vida, que també porta el menjador social de Bonavista, i sopar i també es poden dutxar i se’ls renta la roba.

Aguilar avala les paraules de Ricomà. «Vam dissenyar aquest equipament tenint en compte una dimensió municipal, ja que creiem que la de donar resposta a la gent sense llar en aquests moments és una solució a nivell municipal», defensa, i afegeix que «tenim recursos per fer-nos càrrec de la gent de la ciutat». En aquest sentit, i per tal de no col·lapsar el servei que ofereix el consistori, Aguilar diu que s’han d’evitar desplaçaments, amb relació a les persones del col·lectiu que vénen d’altres municipis, «que a més és una de les principals mesures de les autoritats per evitar la propagació del coronavirus».

tracking