Diari Més

Sanitat

El Grup Bou fabrica caixes 'aerosolbox' per evitar el contagi dels sanitaris

La companyia d’impressió n’ha donat un exemplar a l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona i espera fer més donacions aquesta setmana

Una mostra de la caixa de metacrilat produïda pel Grup Bou.

El Grup Bou fabrica caixes 'aerosolbox' per evitar el contagi dels sanitariscedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup Bou, companyia dedicada a la impremta, ha començat a fabricar recentment caixes de metacrilat per als centres sanitaris. Són caixes que tenen un valor aproximat d’entre 200 i 300 euros i que les utilitzen els professionals de la salut per evitar el contagi del coronavirus. L’empresa va fer un donatiu d’una caixa, anomenada internacionalmentaerosolbox, a l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, i preveu fer més donatius al llarg d’aquesta setmana a altres hospitals del Camp de Tarragona.

Aquesta eina s’ha començat a fer servir arreu del món, des que se la inventés a finals del passat mes de març un anestesiòleg, Lai Hsien-yung, d’un hospital taiwanès. Ell mateix la va compartir perquè pogués ser reproduïda i protegir la salut dels seus homòlegs en els diversos països on la COVID-19 confirma dia rere dia nous casos de contagi. Es tracta d’una barrera física i transparent entre el pacient i el personal mèdic durant el procediment de la intubació mentre es protegeix de les partícules respiratòries del pacient. Amb dos forats per introduir les mans i poder practicar amb llibertat, la caixa va ser dissenyada per a circumstàncies d’urgència en què el material sanitari escasseja.

«Ha anat avançant país a país», explica la gerent del Grup Bou, Roser Bou, que afegeix que serveix essencialment per «aïllar el cap del pacient», segons els experts la zona més propensa al contagi. D’aquesta manera, les dues cares, la del pacient i la del treballador, no estan en contacte.

Aquestes caixes estan a la venda i van començar a produir-les perquè «a banda d’imprimir també fem coses de metacrilat». És en aquest sentit que s’ofereixen no només als hospitals sinó als proveïdors de material sanitari per tal que puguin adquirir aquest producte per a hospitals i residències. També per a aquelles empreses que vulguin fer donacions de material en aquesta crisi sanitària. En llocs com la Sénia i Barcelona ja s’estan distribuint. A la Sénia, la indústria del moble les ha facilitat a la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, mentre que la Cambra de Comerç de Barcelona ha promogut la seva fabricació també per arreu de Catalunya.

A diferència dels productes sanitaris actualment més buscats, com els Equips de Protecció Individual (EPI), lesaerosolboxsón reutilitzables i tan sols en són necessàries «tres o quatre» per cada centre sanitari. «A la UCI n’intuben 1 o 2 al dia», recorda Roser Bou. Precisament avui tenen prevista una donació d’unaaerosolboxa l’Hospital de Sant Joan de Reus i estan buscant la manera de fer arribar la donació també a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Per la seva banda, hospitals com el Verge de la Cinta de Tortosa, el de Bellvitge o el Josep Trueta, de Girona, ja en disposen.
En el cas tarragoní, a diferència de la Sénia, els fabriquen «desmuntables», per la qual cosa són més fàcils de transportar. El disseny es pot reproduir ja que té una llicència Creative Commons i ja s’ha fet amb altres materials, com ara cartró o plàstic, però per tant d’un sol ús i més aviat enfocat als hospitals de campanya que darrerament s’estan habilitant en diverses poblacions de l’Estat.

Crida a fabricar-ne

Per les xarxes socials han aparegut diversos missatges de sanitaris demanant que es fabriquin aquestes caixes d’acrílic. Unint-se a la crida perquè empreses d’arreu del territori produeixin materials sanitaris imprescindibles durant la pandèmia del coronavirus, la Cambra de Comerç de Barcelona va engegar a finals de mes una iniciativa per fabricar un dispositiu de protecció durant la intubació de pacients infectats amb la COVID-19 i que pateixen insuficiència respiratòria. La iniciativa compta, per ara, amb la col·laboració de les empreses catalanes Spheric Laser, Framun Techno, Nudec i 3A Composites, que ja han començat a produir les primeres unitats.

tracking