Diari Més

Creu Roja Tarragona amplia i modifica el sistema de repartiment d'aliments a domicili pel coronavirus

Els membres de l'entitat no entren a les llars per evitar contagis

Des tècniques de Creu Roja Tarragona posant el menjar en bosses de plàstic des del replà de casa del beneficiari, pero no entrar-hi com a mesura preventiva per la covid-19.

Creu Roja Tarragona amplia i modifica el sistema de repartiment d'aliments a domicili pel coronavirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Creu Roja Tarragona ha hagut d'ampliar i fer canvis en el sistema de repartiment d'aliments a domicili a causa del coronavirus. L'organització humanitària ha pres mesures per evitar contagis, tant per als seus treballadors i voluntaris com per als usuaris, en aquest cas persones en situació de risc. La principal novetat és que el servei no es presta només a gent gran com fins ara, sinó que s'han inclòs col·lectius que per la seva condició no es poden desplaçar per rebre els aliments, com ara persones amb VIH o altres patologies. A més, el personal no entra als domicilis per entregar el menjar, sinó que el deixen a la porta i són els beneficiaris els que el recullen.
Des de la seu de Tarragona, cada dia de dilluns a divendres, tres membres de l'organització surten a repartir aliments. Des que ha començat la crisi del coronavirus ho fan diàriament, enlloc d'un cop per setmana. Han hagut d'ampliar el servei perquè normalment tan sols els portaven a persones grans en situació de vulnerabilitat. Ara, amb la pandèmia, hi ha moltes més persones que no poden sortir al carrer. «És gent amb un risc especial que abans podia venir en cotxe a buscar els productes i que ara no pot sortir de casa», concreta Miriam Giménez, responsable del departament de gent gran de Creu Roja Tarragona. Això ha fet que el nombre de repartiments s'hagi incrementat. Han passat d'anar a entre sis i vuit domicilis cada dia, a visitar-ne una vintena. Cada dia, un barri en concret de la ciutat.

Canvis en l'operativa

Un cop arriben al destí, passen el menjar de les caixes que duen, a bosses de plàstic o un carro de la compra que els facilita l'usuari. Ho fan des del replà de l'immoble, i és el beneficiari qui ho recull des de l'entrada per tal d'evitar el contacte directe. A més, van equipats amb mascareta i guants. «Abans entràvem al domicili, els hi preníem la pressió, estàvem una estona amb ells per comprovar que estiguessin bé... ara ens hem de quedar fora», comenta amb resignació Marta Flores, una de les tècniques de Creu Roja que participa en el repartiment.

Tot plegat impedeix un tracte més personalitzat, especialment en el cas de la gent gran. Molts viuen sols i poder tenir una visita és un aspecte que valoren. Fins i tot sense el contacte directe, l'agraïment cap al personal de l'organització és gran. «Cada dia a les vuit surto al balcó a aplaudir, però sobretot aplaudeixo pels de la Creu Roja», comenta una de les beneficiàries mentre rep els aliments.

Els productes que s'entreguen principalment són aliments de llarga durada. També s'intenta incloure fruita i verdura, però no sempre hi ha disponibilitat de producte fresc. Tot plegat suposa el gruix del rebost per un mes i mig. El lot es complementa amb productes d'higiene personal i de la llar.

tracking