Diari Més

Estat d'Alarma

Restaurants tancats mantenen la cuina i serveixen el menjar a domicili

Treballen per als clients habituals o per «alegrar la monotonia de les llars», donen sortida al gènere i, tot i abaratir la carta, veuen aquí una via d’ingressos

El Ma.La.Vita de Reus, sense activitat des del 14 de març, va encendre de nou els fogons aquest dimecres i atén els encàrrecs que rep.

Restaurants de Reus tancats mantenen la cuina i serveixen el menjar a domiciliOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El menjar a domicili es perfila, acumulades ja prop de tres setmanes de tancament al públic, com l’única via d’ingressos per a restaurants i bars. Alguns oferien el servei des d’anys enrere i centren ara esforços en intensificar-lo, altres s’hi van sumar coincidint amb l’entrada en vigor del decret d’alarma i també n’hi ha que fa pocs dies que han decidit reactivar la cuina «perquè hi havia clients habituals que ens trobaven a faltar» o «per portar una mica d’alegria a les llars durant el confinament». Tots coincideixen, però, que ara mateix aquesta és «l’única alternativa que podem tenir, en la qüestió econòmica, per generar negoci i pal·liar el fort l’impacte que deixarà el coronavirus» i «segurament una opció millor que quedar-nos de braços plegats mirant com se’ns fa malbé el gènere».

La majoria posen a disposició dels comensals la carta íntegra tal com podria trobar-se a l’establiment físic, i en determinats casos hi apliquen descomptes i no repercuteixen el preu del repartiment. La distribució és, de vegades, amb treballadors dels mateixos restaurants però també a través de les empreses de riders com ara Glovo o Deliveroo. Quan la paràlisi de l’activitat per l’emergència sanitària ha obligat a recórrer a l’ERTO i ha deixat el negoci en quadre, el mateix professional pot encarregar-se de la cuina i alhora de fer arribar l’àpat a la taula de qui l’ha demanat des de casa.

El gremi ha hagut d’adaptar-se a marxes forçades a les noves mesures de seguretat i higiene, limita el nombre d’empleats que fan feines als locals i entrega els menús hermèticament envasats i sense que hagi de produir-se cap contacte físic amb el repartidor. Restaurants que treballen tot tipus de cuines han habilitat números de telèfon mòbil i s’han fet presents, també, a plataformes digitals de menjar per endur. Atendre les comandes resulta crucial per intentar combatre una situació que s’allarga i en la qual «ens trobem sols, sense un futur clar i pràcticament sense cap ajuda».

Paelles i arrossos

El restaurant Castillo de Javier, a Salou, manté els fogons a punt i potencia, a través de diferents canals, el servei de «repartiment a domicili sense contacte físic amb el repartidor» que abans ja era present però en una quota mínima. Des del restaurant expliquen que «oferim tot el que hi ha a la carta i el que més ens demanen aquests dies són paelles i arrossos». Arran de l’emergència sanitària, «treballem amb un sol cuiner i amb totes les mesures de seguretat» i els encàrrecs «els enviem totalment tancats i amb tots els requisits d’higiene». El negoci realitza descomptes als plats «tenint en compte la situació» i bona part de les comandes «ens venen en cap de setmana: dissabte i diumenge en vam tenir una desena cada dia». Als tiquets que superen els 60 euros «els oferim una ampolla». Tot per «seguir amb el negoci malgrat que hàgim d’estar tancats aquests dies».

A Reus, el Ma.La.Vita va apagar les llums de la sala amb l’inici del confinament però ha tornat a activar la cuina aquest dimecres. Des de l’establiment apunten que «anem a poc a poc, ho hem fet perquè hem d’aguantar d’alguna manera mentre tot això passi». «Podíem triar entre quedar-nos a casa o sortir a treballar, hi hem decidit això. Més encara per poder oferir a la gent la possibilitat de menjar alguna cosa diferent tot i estar confinats tot el dia», afegeixen, i diuen que «hi havia clients habituals que trobaven a faltar els plats que els hi agraden i ens preguntaven si posaríem en marxa aquest servei, i ho hem tirat endavant».

«Abans, preparàvem arrossos per encàrrec però no els portàvem a domicili. Ara ens hem vist sense ajuts però amb factures, i aquesta és l’única opció que tenim», apunten des del restaurant Arlemar de Tarragona que difon, com la resta, els números de contacte per comandes a les seves xarxes. Amb la plantilla minvada i compaginant més d’una feina, «nosaltres mateixos ens encarreguem de cuinar el que se’ns demani i ho portem allà on sigui». L’arrencada «està sent difícil perquè ara la gent no pot ajuntar-se en grup i no ens demanen arrossos» però tota la carta està disponible, «des de calamars a seitons i musclos».

2.000 croquetes per a sanitaris

També hi ha casos tan singulars com el de la tasca Xivarri de Reus, que igualment atén comandes a domicili però ho fa d’una manera peculiar: amb la principal finalitat que «els nostres clients siguin conscients que estem al seu costat igual que sempre» i per «fer la vida de les persones més feliç en aquests moments». Les peticions que reben a l’establiment són, principalment, «dels nostres plats més típics: tires de pollastre, patates braves o ous». A banda, la tasca ha lliurat altruistament al llarg de la darrera setmana «1.000 croquetes a l’Hospital Sant Joan perquè els sanitaris se les puguin menjar» i preveu fer-ne prop de 1.000 més per als treballadors d’altres centres de la demarcació la setmana vinent, tal com explica el xef Juan Diego Sánchez.

tracking