Diari Més

Societat

La URV demana suport psicològic per evitar l'«estrès moral» sanitari

La degana de la Facultat d'Infermeria, María Jiménez, critica el llenguatge bèl·lic durant la crisi sanitària

Imatge d'arxiu de la URV

La URV crea una bossa de voluntaris pel PAS per cobrir la falta de personalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat Rovira i Virgili demana suport psicològic per evitar l'«estrès moral» sanitari, amb risc de desenvolupar més tard l'anomenada síndrome del cremat, segons informa la universitat de Tarragona i Reus.

La petició la formula la degana de la Facultat d'Infermeria, María Jiménez, davant l'augment de decisions de naturalesa ètica que han de prendre els sanitaris en entorns de molta incertesa.

«Estem entrenats per acompanyar les persones en moltes situacions greus i fer esforços per preservar-los la vida, però en entorns molt més controlats», diu Jiménez.

Aquesta presa de decisions anòmala pot derivar en el que s'anomena estrès moral, causat per les restriccions que impedeixen fer el que farien en un context de normalitat.

Jiménez, que és especialista en ètica de la cura, la bioètica i assistència en urgències i emergències, advoca per decisions «consensuades, amb uns criteris cientificotècnics i ètics i sota el paraigua dels protocols».

La Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries ja ha publicat un protocol sobre aspectes ètics durant la crisi per la Covid-19 en el qual es defensa les bondats de seleccionar pacients en favor de la «justícia distributiva».

Jiménez critica el llenguatge bèl·lic durant la crisi sanitària, ja que aquest criteri mai denota abandonament i diu que «és prioritari, des de l'ètica de la cura, que ningú mori sol».

tracking