Diari Més

La restauració reclama als propietaris de locals que fraccionin el lloguer

El president de l’AEHTC, Javier Escribano, afirma que el sector patirà de valent quan se superi la pandèmia perquè l’activitat baixarà més del 50%

Escribano va expressar el seu temor que molts bars no podran fer front al pagament del lloguer.

La restauració reclama als propietaris de locals que fraccionin el lloguerGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector de la restauració de la ciutat de Tarragona està convençut que molts bars i restaurants podrien estar condemnats a la desaparició per la incidència negativa que la pandèmia per coronavirus tindrà en molts negocis. A la preocupació existent per l’ordenança de terrasses que està elaborant l’Ajuntament de Tarragona, que en alguns aspectes els professionals consideren molt perjudicial, se sumen les interrogants que planteja l’endemà de l’aixecament de l’estat d’alarma per la COVID-19. D’entrada, el pagament del lloguer dels locals als seus propietaris en uns moments en què els establiments tenen prohibit obrir les seves portes als clients, pot deixar víctimes pel camí, segons vaticinen des de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona Ciutat (AEHTC).

Javier Escribano, president de la citada associació, va manifestar ahir dimarts a aquesta redacció que el futur del sector «és obscur». L’obstacle més immediat que vol superar és el que fa referència al pagament del lloguer dels locals. Escribano va explicar que «ens preocupa la falta de comprensió per part de la gran majoria dels llogaters, als quals sembla que la crisi provocada pel coronavirus no va amb ells, que no els afecta».

El president de l’AEHTC va explicar que els propietaris de bars i restaurants, de manera molt especial els que fa poc temps que han obert el negoci, «demanen una rebaixa del preu del lloguer i pagar la diferència d’aquí al desembre, abans que acabi aquest any», quan el sector s’hagi recuperat de la crisi sanitària, almenys en bona part. «És incomprensible que no acceptin aquesta proposta, quan no es tracta de pagar menys sinó de fer-ho de forma fraccionada», va dir el representant d’aquest sector econòmic.

Escribano va apuntar que, «en alguns casos», propietaris de locals «han proposat que la persona que té un de llogat demani un préstec bancari, quan no li donaran perquè no està fent cap ingressés econòmic». «Tot ha canviat, però no donen cap facilitat», va remarcar.

En aquest context, el president de l’associació va comentar que «entenem que el llogater ha de cobrar, però pensem que hauria de ser l’Estat qui els ajudés, ja que el tancament dels locals i, per tant, de l’activitat empresarial, també ha estat per decisió seva». «Es protegeix una economia rendista, la qual cosa ja està bé, però es desprotegeix l’economia productiva, la que crea llocs de treball directes i indirectes: tot plegat és una mica surrealista», va afegir.

Recuperació progressiva

Javier Escribano va insistir en el fet que la situació actual, tant econòmica com social, res té a veure amb la de fa poc més d’un mes, quan es va començar a plantejar la necessitat d’evitar espais amb alta concentració de persones i de mantenir una distància de seguretat. El president de l’AEHTC va subratllar que «el problema del sector no és ara, que està tancat, també ho serà quan es vagi recuperant la normalitat, que serà de manera gradual». D’un dia a l’altre «no veurem els bars i restaurants plens de gent perquè les coses no seran com abans, almenys al principi de la recuperació de les situacions que són habituals». «En el moment que tornin a obrir les portes, es treballarà en funció d’un terç de la capacitat i en aquestes condicions no es pot pagar tot el cost del lloguer», va apuntar.

Escribano va comentar també que «quan tornem a obrir els establiments, treballarem un cinquanta per cent menys a com ho fèiem abans de la crisi sanitària que tots estem patint». El representant del sector de la restauració de la ciutat de Tarragona està plenament convençut del fet que «aquest estiu serà molt fluix i, en l’àmbit de la restauració, es trigarà un any, com a mínim, perquè hi hagi una recuperació econòmica». «Molts establiments no sobreviuran, sobretot els que fa poc temps que han obert i que, en conseqüència, tenen molts deutes a pagar a causa de la inversió feta», va remarcar. «Ens enfrontem a un futur incert», va comentar, sense abandonar un to de preocupació.

Caiguda del turisme estranger

Un altre motiu de preocupació del sector és l’eventual caiguda del turisme, de manera més significativa del provinent d’altres països. Escribano preveu que la caiguda serà impactant, del cinquanta per cent. «En el nostre sector, la temporada d’hivern és deficitària, però el que no s’ingressa en aquest període es recupera en la d’estiu», va comentar el president de l’AEHTC, qui va afegir que «hauríem de reflexionar sobre el futur, ja que, després d’un hivern molt fluix, fins i tot setmanes sense fer cap ingrés, i un estiu que esperem que sigui negatiu, no sabem com podrà reaccionar l’hostaleria ni quan negocis hauran de tancar».

Escribano va recordar que un elevat nombre de turistes estrangers que visiten Tarragona «provenen d’Itàlia i la Gran Bretanya». La crisi sanitària tindrà una gran afectació en l’àmbit del turisme. Molta gent no viatjarà a altres països aquest estiu, sobretot la que viu en zones especialment castigades per la COVID-19. Aquest és el plantejament que fa Escribano, qui argumenta en aquest fet que l’activitat baixarà al voltant del 50 per cent en la temporada del bon temps.

tracking