Diari Més

Bardají: «El malalt de cor no coincideix amb l'infectat per coronavirus»

El cap de Cardiologia del Joan XXIII demana a qui pateixi un problema greu que vagi a l’hospital

Imatge d'arxiu de la sala d'hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Bardají: «El malalt de cor no coincideix amb l'infectat per coronavirus»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temor a ser infectat per la COVID-19 ha decidit a molta gent deixar d’anar a les urgències d’un hospital tot i tenir símptomes d’estar patint un atac de cor a casa durant el confinament preventiu. Els especialistes temen que molts ciutadans pensin que el remei és pitjor que la malaltia. De fet, en les darreres setmanes han observat un descens en el nombre de persones que acudeixen a urgències per haver patit un infart de miocardi. Segons algunes fonts, aquesta baixada seria de prop del 80 per cent.

Alfredo Bardají, cap de Cardiologia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, va manifestar ahir a aquesta redacció que «cada dia venia una o dues persones» per ser atesa dels símptomes característics de l’infart, «i ara hi ha dies que no ve ningú». El motiu és la por a contagiar-se per coronavirus.

Especialistes d’hospitals catalans de referència, la Societat Catalana de Cardiologia i l’Espanyola han signat un document en el qual recorden la importància d’acudir al centre assistencial quan apareixen els primers símptomes que s’està patint un atac de cor. Aquests professionals van referir-se al perill que comporta quedar-se a casa davant d’un infart, «perquè alguns arriben massa tard als hospitals i amb complicacions molts greus», va comentar Bardají, qui va afegir que els problemes cardiològics «són els que generen més morts» al món occidental en situacions normals, no com en l’actualitat, en què la pandèmia de la COVID-19 ha trencat totes les estadístiques.

No anar, és pitjor

Existeixen diverses hipòtesis relatives al descens del nombre de persones que diuen patir un infart i que, probablement, estan passant aquest tràngol a casa, amb el perill que suposa. El cap de Cardiologia del Joan XXIII va apuntar que «és possible que hi hagi menys infarts a causa del confinament, cosa que no crec, o que persones amb símptomes, amb un fort dolor toràcic, esperen que els passi per no anar a l’hospital». Davant d’aquesta situació, «cal conscienciar la gent que no tingui por a demanar ajuda, com feia abans de l’epidèmia, i que truqui al 112 o vagi al servei d’urgències de l’hospital», va dir.

Bardají no només recomana visitar les urgències de l’hospital des del moment en què se sent un fort dolor al pit, sinó que recorda que les persones ingressades al Joan XXIII per coronavirus no coincideixen amb les que pateixen altres patologies.

El cap de Cardiologia va remarcar que «a l’hospital hi ha dos circuits, un per a infectats per coronavirus i un per a persones que no estan infectades per aquest virus». «La persona que arriba del carrer» amb molèsties que poden ser a causa d’un problema cardiovascular «no passa pel circuit destinat a la Covid-19». Bardají va apuntar que a l’hospital es treballa de manera coordinada des de fa temps, amb l’objectiu que el pacient estigui el menor temps possible ingressat, «i ara encara hi ha més», va dir. A més, va apuntar que hi ha el servei d’UCI per a infectats per coronavirus i un altre per a pacients amb altres malalties.

Consells necessaris

Alfredo Bardají també va expressar la seva preocupació pel fet que persones que pateixen factors de risc cardiovascular com són la hipertensió, diabetis o colesterol no facin les revisions a les quals s’han de sotmetre. «És important fer un control estricte d’aquests durant el confinament per evitar danys majors quan puguem sortir de casa i retornar a la nostra vida normal». El cap de Cardiologia del Joan XXIII va recordar que «els metges revisem cada dia la trajectòria dels pacients que havien de venir a la consulta, als quals truquem per telèfon per fer un seguiment i revisar el seu estat». «A les persones d’alt risc les diem que vinguin a l’hospital, perquè segons la patologia cal que ho facin», va dir, per insistir en la necessitat d’anar al’hospital cas de patir un infart o davant d’una situació de gravetat, tot i el coronavirus.

tracking