Diari Més

Salut

El cervell dels grans, en bona forma

L’estimulació cognitiva de la gent gran és més necessària que mai en aquests dies de confinament

És important que la gent gran estableixi pautes d'activitats i s'esforci per complir-les.

El cervell dels grans, en bona formaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De la mateixa manera que es fa esport per estimular i mantenir la forma física, és important activar i potenciar les funcions cognitives, aquelles relacionades amb aspectes com la memòria, l’atenció, el raonament o la capacitat de reflexió. En el cas de les persones grans, en què per un procés natural, aquestes funcions es van deteriorant, aquesta activació i manteniment són més necessaris que mai. Així ho assegura Yolanda Almagro, professora de Psicologia de la URV i la UOC, i tutora de diversos cursos de prevenció del deteriorament neurocognitiu per a gent gran. Almagro explica que, en l’actual estat de confinament, en què moltes persones d’edat avançada s’han trobat aïllades a casa i amb les seves rutines alterades, és possible oferir-los unes pautes que els ajudin a fer aquest manteniment. El primer, detalla Almagro, és no perdre el contacte amb amics, veïns o familiars per evitar l’angoixa de sentir-se sols i poder gestionar les males notícies o la pèrdua de familiars pel virus. En segon lloc, explica la psicòloga, és molt important tenir el dia organitzat, un horari: «Si no, la gent gran, que no té tantes coses a fer com podria ser per exemple una mare de família, tendeix a passar moltes hores asseguda al sofà. I això és un perill, perquè tot el que no es fa servir, es va perdent, tant a escala física com cognitiva». En aquest sentit, subratlla l’especialista, és clau oferir-los opcions per fer activitat física: «A les persones que fan els cursos amb mi, aquests dies els estic enviant enllaços a programes d’activitat física que es poden seguir a través de la televisió o Internet». En paral·lel, explica Almagro, també fa arribar a la gent gran documentals culturals o de divulgació científica: «És cert que llavors també estan mirant una pantalla, però en aquest cas són continguts que els fan pensar, a diferència d’altres continguts que hi ha a la tele, que no activen absolutament res».

Un altre aspecte important, assenyala la psicòloga, és el relatiu les hores de son: «Quan dormim, hi ha un procés de manteniment i reparació de l’organisme. Si no es dormen les hores que correspon, aquest procés de reparació no s’acaba de fer, i a llarg termini això pot tenir conseqüències».

En conclusió, assegura Yolanda Almagro, les pautes per a l’activació i el manteniment de les funcions cognitives de les persones grans passen per l’organització del dia de manera que hi hagi activitats pautades, amb activitat, i prou força de voluntat per dur a terme totes aquestes accions al llarg del dia: «D’aquesta manera, a més, s’evita un altre risc important, i és que, quan hi ha molt de temps per pensar i no ens organitzem de manera activa, es poden fer més presents les angoixes. Estar ocupat és la millor manera d’evitar els pensaments recurrents i obsessius, que si s’allarguen en el temps, poden portar cap a una situació d’estrès cognitiu i derivar en una disminució del funcionament del sistema immunitari i, per tant, augmentar el risc d’emmalaltir».

La psicòloga Yolanda Almagro.

El cervell dels grans, en bona formaCedida

tracking