Diari Més

Sindicats denuncien falta de material als hospitals i retallades en el sistema sanitari

«L’alt grau de contagis de personal ve donada de la falta de material per poder protegir-nos», lamenten

Treballadors de l'Hospital Joan XXIII

Treballadors de l'Hospital Joan XXIII agraeixen les mostres de suportTwitter

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

CATAC-CTS/IAC (la Intersindical Alternativa de Catalunya) ha denunciat aquest dilluns manca de material i d'altres situacions relacionades amb els treballadors de l'Institut Català de la Salut, entre ells els de l'Hospital Joan XXIII. «Volem fer saber públicament el que estem patint el personal de l’Institut Català de la Salut aquest dies de lluita frenètica contra el COVID-19», comencen argumentant.

La principal queixa arrela en la manca de material que tenen per a afrontar una crisi com la del coronavirus. «Denunciem públicament la falta de material EPIs para poder protegir-nos i poder realitzar la nostra tasca diària amb uns mínims per poder prevenir la nostra salut», diuen en el comunicat, tot afegint que «els protocols són una trampa legal per autoprotegir-se l'empresa alhora que es desprotegeix els treballadors i treballadores del sistema».

Culpen directament a la falta de material dels contagis massius que s'estan produint: «L’alt grau de contagis de personal ve donat de la falta de material per poder protegir-nos. No és cert que a Catalunya el problema de la falta de material el tenim resolt. El material arriba dia a dia i és totalment insuficient. Quan a la Xina l’índex de contagis de personal sanitari era del 2% nosaltres ja estem al 17%».

«Els EPIs són equips de protecció individual, per tant el material ha de ser d’un sol ús per a cada procediment i torn de treball. S’han posat en marxa serveis d’esterilització per reutilitzar el material fins a tres vegades sense que cap estudi ho avali i en contra de les recomanacions del propi fabricant», sentencien sobre el material.

El «maltractament» al personal

Els treballadors són un altre dels punts que li preocupa als sindicats, a què manifesten que «al personal que forma part dels plans de contingència dels centres li estan dient que s’ajustarà la seva jornada i se’ls trauran els dies de lleure i de vacances. Ens estem jugant la vida i el maltractament al personal de la sanitat continua. Som l’únic personal de la Funció Pública al qual ens volen treure dies de lleure i de vacances per aquest motiu».

Finalment, les retallades també estan presents en el comunicat emès per la Intersindical. «També volem denunciar públicament les retallades en el sistema sanitari que hem patit, tant de pressupost, de sou, de condicions de treball, com de de plantilla els darrers anys que ara i en moments com aquest estem patint de valent», es queixen. «Al pressupost de la Generalitat al 2010 es destinava el 30% a la Sanitat, els pressupostos del 2020 destina un 23%, Catalunya està a la cua, en despesa sanitària, de tot l’estat espanyol amb una despesa de 1.192 per càpita. El Pais Vasc, per exemple, inverteix 1.693 per càpita», lamenten, tot finalitzant que «volem unes condicions de treball dignes, volem protegir les nostres vides per poder protegir a la resta de ciutadans i ciutadanes del nostre país».

tracking