Diari Més

El Palau d'Esports i el Port s'ofereixen com a hospitals de campanya a Tarragona

El Refugi número 1 i el Tinglado 1 del Moll de Costa són els dos espais que el Port ha posat a disposició per si fos necessari ocupar-los

El Palau d'Esports de Campclar.

El Palau d'Esports i el Port s'ofereixen com a hospitals de campanya a TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tota precaució és poca amb el que està suposant la pandèmia del coronavirus, que s’està cobrant moltes vides humanes i, dia a dia, infecta milers de persones arreu del món. Per aquest motiu, tots els territoris estan preparats per si es col·lapsen els hospitals i s’han d’utilitzar altres espais per tal d’acollir malalts de la COVID-19. A Tarragona, dos dels indrets que s’han ofert com a hospitals de campanya són el Palau d’Esports de l’Anella Mediterrània, al barri de Campclar, i alguns espais del Port de Tarragona.

Per una banda, el Palau d’Esports és un espai molt gran, en el qual cabrien centenars de persones respectant la distància de seguretat, fixada ara en un metre i mig per a intentar evitar o, com a mínim, reduir contagis. A més, aquesta instal·lació compta amb molts avantatges. Està apartada de la població, amb què ja està aïllada sense haver de prendre cap tipus de mesura. A més, a nivell d’aparcaments, és perfecte, ja que l’Anella Mediterrània està completament buida i compta amb un espai molt extens de via.

Joan Plana, delegat d’Esports de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, ha confirmat a Diari Més aquest oferiment. «Ens van trucar des de la Generalitat, de Barcelona, per a preguntar-nos sobre espais que tinguessin capacitat suficient per a acollir un gran nombre de malalts si es col·lapsaven els centres sanitaris i, nosaltres, vam pensar en el Palau d’Esports», manifestava Plana, el qual es mostrava molt sensibilitzat amb el que està suposant el coronavirus. «És una pandèmia que està fent molt de mal i hem de prendre totes les precaucions possibles», deia, recordant que «en altres punts del país ja s’estan habilitant hospitals de campanya d’aquest tipus».

A Tarragona, de moment, no s’ha arribat a aquesta situació i, segons detallava el mateix Plana, «encara no hem rebut resposta de Salut sobre si necessitaran el Palau d’Esports o si no. Estarem atents i estem completament preparats per a les notícies que ens arribin».

El Port també

Des del Port de Tarragona també han confirmat a aquest mitjà l’oferiment. En aquest cas, són dues les instal·lacions que l’Autoritat Portuària ha posat a disposició per si fos necessari ocupar-les amb persones que tinguin el virus i que, a causa del col·lapse, no poguessin ser ingressats en els centres hospitalaris de la demarcació.

Fonts consultades per aquest mitjà detallen que «encara no hem rebut resposta» i que esperen esdeveniments. Els dos equipaments que ha ofert el Port de Tarragona són el Refugi número 1 i el Tinglado 1, de 2.000 i de 1.000 metres quadrats, respectivament.

Aquest oferiment està vigent des del dia 13 de març, quan les mesures de confinament ja estaven en l’agenda del Govern de la Generalitat de Catalunya i uns dies abans del decret d’Estat d’alarma del govern central. El Port de Tarragona va fer públic aquest oferiment el mateix dia 13 de març al vespre, coincidint amb la posada en marxa de la Fase 2 del seu Pla de Contingències COVI-19.

Espais idonis

«Ambdós espais comparteixen característiques que els fan idonis per a un equipament de campanya, com són bona potència elèctrica, climatització, estan aïllats del centre de la població i estan ben comunicats», expliquen fonts oficials del Port, que afegeixen que «les instal·lacions compten amb facilitat de control d’accés i accessibilitat per tal de portar més material, tant per la via ferroviària com marítima».

Aquestes instal·lacions podrien acollir usos diferents quan les autoritats sanitàries ho consideren oportú. Alguns d’aquests usos són com a hospital de campanya, centre de proves massives, centre de triatge, centre d’emmagatzematge i distribució de productes o centre de classificació i distribució d’aliments.

En cas que un dels dos espais quedés destinat a hospital de campanya, segons apunten des del Port, podrien acabar acollint a pacients de l’Hospital Sociosanitari, en cas que les seves instal·lacions haguessin de destinar-se a malalts del COVID-19; malalts no respiratoris ni complicats, en cas que els hospitals hagin de centrar-se en els afectats més greus; malalts respiratoris, tot i que aquesta és una possibilitat poc probable, ja que requereix un equipament més sofisticat i requereix unes condicions de seguretat especials; o qualsevol altre pacient segons les necessitats de la regió sanitària del Camp de Tarragona.

En aquest sentit, el Port ja ha creat un grup tècnic interdisciplinari que ja està treballant per donar una resposta ràpida en poc temps des del moment que es requereixi la utilització d’un dels dos equipaments situats al Moll de Costa. Aquest grup ja ha efectuat els treballs previs de planificació, estimació de necessitats i localització de recursos, per tal de posar-se en funcionament de forma immediata.

tracking