Diari Més

Estat d'Alarma

«Les vendes de primavera ens serveixen per aguantar tot l'any»

El sector de la flor tallada i la planta viva és un dels més afectats per la crisi sanitària del coronavirus

Joan Maria Vidal, propietari també del Garden Tapioles i de Flors la Rasa, a les instal·lacions del Garden Gaià, a Altafulla.

«Les vendes de primavera ens serveixen per aguantar tot l'any»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Fins a un 70% de les vendes anuals es concentren entre el març i el maig, i els productors es veuran abocats a llençar els estocs de producte», assegura la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) en un comunicat en el qual alerta que la paralització de l’activitat podria portar el sector de la planta viva a la ruïna. I el mateix passa amb el sector de la flor tallada, l’ornamental.

«A nosaltres la primavera ens serveix per aguantar tot l’any», explica Joan Maria Vidal, propietari del Garden Gaià, a Altafulla, el Garden Tapioles, al Catllar i de Flors la Rasa, a El Corte Inglés de Tarragona, qui afegeix que els deutes de l’hivern «els pagues amb els beneficis d’aquesta època». «Durant els mesos de març, abril i maig tinc les dates més importants, que són Setmana Santa, Sant Jordi i el Dia de la Mare», afegeix Vidal, que lamenta que ha hagut d’iniciar un procés d’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i haurà de deixar als 15 treballadors que té a l’atur. «Les pèrdues seran abismals», es planya.

Vidal assenyala que, a més, la de la primavera és una campanya que es prepara amb molta antelació per la importància que té. «Compres molt de material per preparar-te per aquests mesos i, evidentment, ha de pagar els proveïdors, i en aquesta situació doncs no ho pots fer», lamenta Vidal, que afegeix que «a més, tenim moltes plantes que vénen de productors perquè treballem en un sector en el qual la clientela vol plantes perfectes, i si no es trasplanten, van a menys i el client ja no les vol». «Aquests dies em dedico a regar i al manteniment de les plantes», explica mentre reconeix que les margarides que té davant tenen un aspecte «espectacular».

No obstant la situació que travessa, Vidal mira de ser optimista. «Intento mantenir les plantes vives perquè penso que hem de cuidar el planeta i, per això, crec que tots hauríem de tenir el nostre petit jardí al balcó o a la finestra de casa», defensa. «Sincerament crec que això que està passant millorarà la consciència de la gent en el sentit que cal cuidar el planeta i el petit comerç, tots ens haurem d’estrènyer el cinturó i, si som conscients que hem d’ajudar-nos els uns als altres, podrem tirar endavant», afegeix Vidal. En aquest sentit, el propietari dels vivers assegura que, si tothom tingués el seu jardí a casa, «suportarien millor el confinament. Es va fer un estudi en sales d’espera de metges i psiquiàtrics que va demostrar que, si hi ha plantes, els pacients estan més relaxats, és a dir, que està demostrat el bé de les plantes en les persones».

Tot i haver de tancar les portes, Vidal no llença la tovallola i aprofita aquests dies de confinament perquè, a través del WhatsApp, la gent pugui fer comandes i els les porta a casa seva. «La majoria de comandes que em fan són de planter, planta d’horta, perquè puguin plantar a casa tomaqueres, pebrots, enciam, cogombres, etc. i, d’alguna manera, autoproduir-se el menjar a casa», explica Vidal, que afegeix que també ven pinso i menjar de gossos i gats a domicili però que, en cap cas, «em permet ni viure ni pagar els rebuts». Vidal explica també que, a través de Facebook, fa vídeos sobre com plantar a casa, «una mena de classes de jardineria perquè els petits aprenguin i ho puguin fer des de casa seva».

Qui també s’ha vist fortament afectat per la crisi sanitària que es viu actualment és Àngel Cañellas, propietari de Mas Pastorets, una empresa dedicada a la producció i a la comercialització de planters d’horta. «Ens ha agafat en la pitjor època de l’any», lamenta Cañellas, que assenyala que «tota la producció que ens marxava cap als mercats no té sortida i les vendes de cara al professional també han minvat, fet que ens obligarà a llençar tot el gènere que es farà malbé».

Cañellas no s’ha plantejat recórrer a un ERTO perquè ha de mantenir el negoci obert per subministrar el porducte al client professional, que diu que en aquesta època de l’any «suposa un 30% de les vendes» i són tots aquells negocis que compren hortalisses però que molts deixaran de fer-ho, com ara els restaurants, perquè l’Estat d’Alarma també els obliga a tancar.

Pel que fa a la venda al detall, Cañellas assegura que, tot i no estar obligat a tancar, ha decidit fer-ho, «perquè hi ha molts aficionats que volen plantar, ara més que mai perquè tenen més temps, i no vull tenir una cua de 50 persones, he de minimitzar l’accés a la finca», diu l’empresari. «Vivim en una situació d’incertesa en la qual no podem preveure res», lamenta Cañellas, que es mostra esperançat assegurant que «podré vendre tot el gènere si obren els mercats de la Seu d’Urgell, Manresa, Vilanova i la Geltrú, etc., que són mercats setmanals on hi ha venda de planter», i que actualment no es duen a terme.

«Més m’estimo no pensar-hi, serà el que Déu vulgui», acaba reconeixent el propietari del Planter Mas Pastorets de Torredembarra.

tracking