Diari Més
Conrad Casas

Subdirector General de Coordinació de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Tarragona

Salut

«A Tarragona hi ha menys casos perquè no hem tingut cap focus important»

Casas assegura que s’acosten les setmanes «més crítiques» i es veurà si les mesures de confinament han estat efectives i han reduït o aplanat la corba

Casas diu que a Tarragona hi ha hagut un degoteig de casos i espera que la tendència continuï.

«A Tarragona hi ha menys casos perquè no hem tingut cap focus important»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Catalunya s’espera que la corba de casos de coronavirus arribi al seu punt més àlgid en els pròxims dies. A Itàlia, el principal focus de contagis a Europa, els positius continuen en augment, però des d’ahir sembla que s’ha notat un alentiment. El subdirector general de Coordinació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Conrad Casas, assegura que s’acosten les setmanes més crítiques a la província de Tarragona i en les que es demostrarà si les mesures de confinament han estat efectives. Si més no, Tarragona és la demarcació amb menys casos confirmats i amb menys morts de Catalunya, fet que Casas atribueix a què no hi hagi hagut cap brot important a la regió.

— En quin punt es troben els equipaments sanitaris de Tarragona actualment?

— En aquests moments els equipaments estan ultimant els seus plans de contingència de l’epidèmia amb dos objectius: en primer lloc, augmentar la capacitat de resolució del sistema per poder atendre el pic de demanda i, en segon lloc, augmentar el nombre de llits pels malalts crítics que necessitin una atenció més intensiva els pròxims dies.

— Quan arribarà el col·lapse sanitari a Tarragona?

— No ho sabem. El que sabem és que entrem en les setmanes més crítiques de l’epidèmia, en les quals assolirem el màxim de la corba. Hi haurà moltes persones que hauran de ser ateses pel sistema sanitari per problemes greus. Serà llavors quan veurem si les mesures de confinament han estat efectives per reduir o aplanar corba i tenim un flux de pacients reduït.

— Tarragona és la demarcació amb menys casos confirmats de Catalunya? És perquè es fan menys tests?

— No. Són múltiples causes les que fan que hi hagi menys casos. A la província no hem tingut focus importants. Altres llocs han tingut brots i aquí, en canvi, hem viscut un degoteig de positius. És així i confiem que, després del confinament, la tendència sigui la mateixa. Seguirem tenint un degoteig de casos que incrementaran fins a arribar al màxim de la corba. El criteri dels tests és uniforme per tot Catalunya. El test només s’aplica amb persones amb simptomatologia greu i personal mèdic aïllat a casa seva. Els kits de PCR es reserven per a casos greus i pel personal sanitari. Al llarg d’aquesta setmana arribaran més kits i podrem fer més proves, sempre en malalts que presentin símptomes. També es prioritzarà en residències on tenim casos confirmats.

— Quina és la probabilitat de què les persones aïllades per presentar símptomes estiguin realment contagiades?

— Estem en una fase en què el virus està corrent per la comunitat. Per això, si a una persona se li demana aïllament, és bastant probable que estigui contagiada, tot i que sense tenir proves de diagnòstic no ho podem confirmar.

— Tarragona també és la regió amb menys morts. Creu que és simplement perquè el virus va arribar més tard que a altres zones de Catalunya? Encara hi pot haver brots o focus importants?

— Crec que, a Catalunya, el virus ha arribat igual a tot arreu, som un país petit, no hi ha hagut molta diferència. No podem descartar que més endavant hi hagi algun brot a la demarcació, però ara és més improbable perquè la gent està confinada als seus domicilis.

— Quants casos greus hi ha a la província?

— Entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre devem estar sobre els 35 casos greus.

— Què s’està fent per quan els casos greus col·lapsin l’UCI dels hospitals de la demarcació?

— Això es coneixerà amb els plans de contingència. Els hospitals i centres d’atenció primària estan reorganitzant les seves activitats per atendre els pics de demanda assistencial. A més, s’habiliten nous espais també per augmentar les capacitats per atendre casos greus.

— Es contempla que molts casos lleus passin la quarantena en hotels.

— Sí. Aquesta mesura es prendrà per aïllar persones amb símptomes lleus però que les condicions del seu domicili no permeten que sigui viable aïllar-s’hi, sobretot si conviu amb persones grans o amb gent amb patologies prèvies.

— Es descarta totalment la necessitat d’hospitals de campanya?

— En aquests moments no es preveuen. Amb la capacitat de la xarxa pública i privada creiem que és suficient.

— En un primer moment es va dir que els casos de coronavirus s’havien d’aïllar en boxes de pressió negativa. S’està fent així o l’emergència sanitària no ho permet?

— S’han anat modificant els protocols perquè a nivell de Catalunya hi ha pocs hospitals amb aquestes condicions. Pensa que a Tarragona estem parlant d’una trentena de persones a l’UCI.

tracking