Diari Més

Familiars d'avis denuncien que no els deixen sortir de l'habitació

L’empresa Sanitas diu que és per seguretat i confirma que no poden dinar al menjador

Imatge d'arxiu de la residència que la firma Sanitas té a l'avinguda de Catalunya de Tarragona.

Familiars d'avis denuncien que no els deixen sortir de l'habitacióCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Familiars d’usuaris de la residència de gent gran de Sanitas a l’avinguda Catalunya de Tarragona s’han queixat del fet que els avis no poden sortir de les seves habitacions des de fa quinze dies ni passejar almenys uns minuts pel jardí, i que fins i tot no poden baixar a dinar al menjador. Des de Sanitas van informar a aquesta redacció que de les 194 persones ingressades, «quatre estan aïllades per precaució» i «cap resident ni treballador ha donat positiu en coronavirus». «De manera constant observem si presenten símptomes», va afegir l’empresa.

Les famílies consideren que les persones ingressades «pateixen un tracte inhumà, ja que fa quinze dies que respiren l’aire interior de la residència perquè no poden obrir les finestres de les habitacions per motius de seguretat». A més, consideren que «es podrien organitzar torns de dues persones, per sortir al jardí almenys vint minuts al dia». Per altra banda, van assegurar que «no deixen sortir els avis al passadís i, quan els veuen fora de l’habitació, els demanen de males maneres que tornin a entrar». Un dels familiars va comentar que «fa deu dies vaig parlar amb un metge del centre i em va dir que en quatre dies els avis podrien sortir al jardí, però això no ha passat i la sensació és que estan en una pressió», va dir. «No fan cap mena d’exercici», va apuntar.

Per altra banda, els familiars es van mostrar estranyats pel fet de no poder portar aliments a les persones ingressades, malgrat que disposen de nevera a l’habitació. Segons van apuntar, no forma part de cap protocol de Sanitat.

Zones de risc

L’empresa Sanitats va explicar que les mesures més estrictes s’han adoptat només en els casos de les persones que estan en situació d’aïllament, «que no poden sortir de l’habitació ni estar en zones comunes per motius de seguretat, i el menjador és una d’aquestes zones». A aquest col·lectiu, format per quatre residents segons va informar Sanitas, porten el menjar a l’habitació.

Per altra banda va informar que «fem tests a totes les persones que tinguin símptomes, per lleus que aquests siguin, en els 47 centres que tenim distribuïts pel país». A més, les persones residents estan organitzades en diferents grups, en funció si tenen símptomes d’estar contagiades per coronavirus i el seu gran, i les que no ho estant, va indicar Sanitas. A més, fa tres setmanes es van suspendre les activitats que duen a terme les persones ingressades a la residència tarragonina.

Inquietud en les famílies

L’expansió del coronavirus, el fet que el col·lectiu de persones majors de 70 anys sigui el més afectat pel que fa a nombre de víctimes mortals, i les notícies que arriben de les residències de gent gran de ciutat com Madrid, ha fet créixer la inquietud en els familiars que tenen persones ingressades en la residència de l’avinguda de Catalunya. «No entenem que se’ls doni el tracte que estan rebent, que no els deixin sortir a un jardí de grans dimensions ni que nosaltres els podem portar aquells productes alimentaris que sabem que els agraden», va dir un familiar, força amoïnat per la situació que travessen els seus éssers estimats.

Tot i que pel que sembla la situació a la residència tarragonina està controlada, a les famílies els arriben informacions que fan que pateixin per l’estat en què es puguin trobar els familiars. Sense anar més lluny, ahir dimarts es va saber que la fiscalia ha obert una investigació per aclarir les circumstàncies de les morts que hi ha hagut a les residències de Capellades (Anoia) i d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) a causa de coronavirus. El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha ordenat l’obertura de diligències. Aquestes diligències, a més, es podran ampliar si apareixen nous casos en altres centres de gent gran a Catalunya. Bañeres ha fet arribar l’ordre als fiscals de Manresa i Martorell, que són els del partit judicials als quals pertanyen Capellades i Olesa de Montserrat. A la residència de Capellades s’han registrat dotze morts per coronavirus i a la d’Olesa de Montserrat un total de nou.

tracking