Diari Més

Salut

Els farmacèutics indignats per no ser considerat grup de risc davant el COVID-19

El COFT s’adhereix al manifest del Consejo General de Colegios Farmacéuticos que reivindica la necessitat de mascaretes i protecció

Imatge d'una dona sortint d'una farmàcia a Tortosa.

Els farmacèutics indignats per no ser considerat grup de risc davant el COVID-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les declaracions realitzades aquest dilluns pel director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, han provocat un gran malestar entre els professionals farmacèutics de tota Espanya. En aquesta compareixença, Simón va descartar la necessitat de subministrar material de protecció per als més de 71.000 professionals sanitaris de les farmàcies que romanen obertes aquests dies. La seva reacció no s’ha fet esperar i el Consejo General de Colegios Farmacéuticos de tot l’Estat ha enviant un comunicat on han volgut visibilitzar aquest malestar. En aquest sentit han destacat «la profunda indignació de tots els farmacèutics espanyols i del conjunt de l’Organització Farmacèutica Col·legial per considerar als 71.000 Farmacèutics que treballen en les 22.071 farmàcies comunitàries com a professionals sanitaris no inclosos en els grups de risc».

També des del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona s’ha volgut adherir al comunicat emès. El seu president, Joaquim Nolla Solé, opina que «trobem que han estat unes declaracions desafortunades per part del director del Centre de Coordinació d’Emergències i afirma que «sense menystenir el que s’estigui fent en altres àmbits sanitaris, també nosaltres estem en primera línia, atenent a persones que venen a la farmàcia i t’expliquen símptomes que poden ser compatibles amb coronavirus i, per aquest motiu, considerem que és important tenir mascaretes i els elements adequats per assegurar una protecció».

Nolla sap de primera mà que són molts els ciutadans s’apropen a la farmàcia com a pas previ a visitar el servei d’urgències i apunta que «la gent pregunta als farmacèutics perquè saben quina és la situació als CAPS o als hospitals o fins i tot, perquè han vist reduïts els serveis més pròxims degut a que hi ha professionals treballant en aquesta crisi».

El president del COFT reivindica també que «estem realitzant una feina d’informació sobre salut pública, són moltes les persones que venen a la farmàcia a buscar una informació contrastada i professional davant l’allau d’informació que reben».

Segons apunta el Consejo General de Colegios Farmacéuticos ja es tenen comptabilitzats professionals contagiats de coronavirus i, fins i tot, s’ha procedit al tancament d’algunes farmàcies. Aquest òrgan treballa en l’elaboració d’un Registre Nacional que preveuen posar a disposició de les Autoritats Sanitàries.

Els professionals farmacèutics demanem al Ministeri de Sanitat i a les Comunitats Autònomes l’adequada protecció per als qui donen la cara a les farmàcies.

El material serà per a ús exclusiu dels professionals que treballen en aquests establiments, a més de demanar una reserva per a persones amb símptomes de COVID-19 detectades en la farmàcia, com a mesura de salut pública per a evitar contagis.

Per últim, el COFB ha posat en marxa una campanya a través de les xarxes socials amb el hashtag #SocFarmacèutic a través de la qual s’ha animat als professionals a gravar un vídeo des del seu lloc de treball per fer públic com estan afrontant aquesta situació de crisi sanitària des de les seves farmàcies.

tracking