Diari Més

Estat d'Alarma

Dificultats en la recepció d'aliments per als més vulnerables de Tarragona

Les entitats comencen a parlar de «problemes d’abastiment», mentre que l’Ajuntament assegura que no es deixa d’atendre cap usuari a Serveis socials

Un usuari ahir, agafant el menjar oferit per Càritas, en el programa Cafè i Caliu.

Dificultats en la recepció d'aliments per als més vulnerables de TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ciutadà mitjà està patint els efectes del confinament per l’estat d’alarma de múltiples formes. El creixement dels acomiadaments, el tancament d’empreses, els problemes de convivència veïnal, o bé la por a la incertesa dels moments actuals són queixes habituals en les converses entre els tarragonins, encara que siguin a distància. Mentrestant, els telèfons dels serveis d’emergències, així com els Serveis socials i entitats que es dediquen a l’ajuda als més desafavorits comencen a rebre altres tipus de trucades. Cada cop més persones s’estan trobant que, a causa de la situació actual, no disposen ni tan sols del menjar més bàsic.

Càritas, que aquests dies veu «escassetat» d’aliments per oferir a la demanda creixent, manté obertes sis parròquies a la ciutat: Sant Joan, Santa Clara i Sant Fructuós (al centre), Sant Pere del Serrallo, Sant Josep Obrer de Torreforta i Sant Cosme i Sant Damià del Santuari del Loreto. A banda, a causa de les mesures de seguretat que s’exigeixen per continuar les activitats durant el confinament, han hagut de restringir el programa Cafè i Caliu que fins a principis de març oferien al número 11 de la plaça de les Peixateries Velles, a la Part Alta.

A banda de tancar les dutxes, que suposaven un servei essencial per a molts dels usuaris, han barrat el pas a l’edifici i reparteixen el menjar per emportar a una vuitantena de persones. A més, duen a terme l’atenció telefònica, mitjançant la qual donen als usuaris una hora en què passar a recollir els aliments, per tal que no hagin de fer cua, entre les 9 i les 11 del matí. Ahir, 76 persones s’hi van acostar. De la mateixa manera que en la resta de l’activitat caritativa, les parròquies es nodreixen en part d’ajudes, però també de donatius, uns donatius que han baixat dràsticament donat que es feien amb l’excedent dels supermercats i les fruiteries.

Menjador social tancat

Derivades de serveis socials de l’Ajuntament de Tarragona, més de 300 persones compten amb l’ajut del Menjador social de Bonavista, que gestiona l’associació socioeducativa Joventut i Vida. La seva responsable d’aliments, Encarna Quílez, explica que el passat 14 de març van tancar l’espai davant les mesures de confinament i que, abans de tancar, van fer el lliurament, per als quinze dies que es preveien per a l’estat d’alarma, dels aliments dels que disposaven en aquell moment.

«A l’estiu fem el mateix, és l’únic moment de l’any en què tanquem, i donem menjar per als quinze dies que no hi som», destaca Quílez. De la mateixa manera que algunes parròquies, es nodreixen dels excedents d’alguns comerços, però des d’abans de l’ordre de confinament ja van experimentar problemes d’abastiment. Els supermercats desbordats de clients acaparant menjar va tenir un fet col·lateral.

Ara, el Menjador social de Bonavista es troba a l’espera de si podrà tornar a engegar la seva activitat amb normalitat a finals de mes. No han fixat cap dia per tornar-hi, però l’allargament de l’estat d’alarma pot perjudicar de manera important més de 300 usuaris, ja que les instal·lacions no estan preparades per complir els nous requisits i, a més, hi ha voluntaris que, per la seva edat avançada, estan confinats a casa seva. El mateix Menjador social, de fet, a través de les úniques tres persones contractades de què disposa, està col·laborant amb la Creu Roja per donar menjar –esmorzar, dinar i sopar de dilluns a diumenge– a les prop de seixanta persones sense sostre que actualment estan vivint al pavelló poliesportiu del Serrallo.

«Estem a l’espera del que ens marca el govern i Serveis socials de l’Ajuntament», diu. «Pensem que la situació s’està agreujant», afirma Encarna Quílez, que tampoc no pot atendre als nous casos de necessitat que estan sorgint arran de la situació actual i que, a diferència dels representants polítics, sí que parla de «problemes d’abastiment» d’aliments per a diverses persones de la ciutat.

En aquest context, l’Ajuntament de Tarragona assegura estar coordinat i donant suport a les entitats. La regidora de Serveis socials Carla Aguilar, explica que «no ens hem desentès» de la manca de recursos i que el consistori ha ampliat els diners a destinar en urgències per a les persones més vulnerables. En aquest sentit, nega que no s’estiguin atenent totes les demandes que entren a l’Institut Municipal de Serveis Socials i que ampliaran la partida econòmica si fes falta.

Beques menjador

Més enllà de l’ajuda que es pot brindar aquests dies a les persones adultes, hi ha una franja d’edat especialment sensible: la canalla. Des que es va suspendre l’activitat lectiva, moltes famílies han vist com els seus fills han perdut l’únic àpat consistent que tenien al dia, que ara ha d’anar a càrrec dels mateixos progenitors. És per això que el Departament d’Educació va idear unes targetes moneder amb 40 euros per tal de poder comprar als establiments d’alimentació. Aquestes targes no s’han de llençar, ja que en cas que el tancament d’escoles continuï es faran nous ingressos econòmics.

La demora en l’arribada d’aquestes targes és el que preocupa a un total de 2.935 famílies beneficiàries de les beques menjador a la ciutat de Tarragona. Segons explica el regidor d’Educació, Manel Castaño, l’Ajuntament ja ho té «tot preparat» per quan arribin els recursos de la Generalitat. El dispositiu ja està «organitzat», assegura, i es gestionarà a través dels 36 centres educatius afectats, 20 públics i 16 concertats, mitjançant els canals habituals de contacte amb els pares i mares. Tot plegat es podria posar en marxa avui mateix i les famílies ho rebrien a finals d’aquesta setmana o principis de la vinent. «La gestió és molt complexa, no és que s’hagin encantat», deia ahir Castaño a aquesta redacció defugint les crítiques d’un comunicat emès també ahir per part del grup municipal del PSC.

Els socialistes mostraven la seva preocupació per l’endarreriment del repartiment de les targetes moneder. La seva portaveu, Sandra Ramos, denunciava que la Generalitat porta dies dient a les famílies que «arribaran a l’endemà i no arriben». Davant del dubte de per què han arribat les targetes en altres municipis i no a Tarragona, el regidor Manel Castaño creu que «han començat per Barcelona perquè ho tenien més a prop», però que les ajudes als tarragonins estan «a punt d’arribar». El motiu del retard, segons Castaño, s’atribueix a una gestió de La Caixa. «Anem el més ràpid que podem», conclou.

En aquest sentit, el PSC afirmava que «és responsabilitat de la Generalitat de Catalunya que aquesta crisi no colpegi més fort a les famílies més vulnerables».Sandra Ramos va demanar al president Quim Torra «menys conflicte i més gestió».

tracking