Diari Més

Barcelona arribaria als gairebé 600 morts en menys de dues setmanes, segons el model matemàtic de la URV

Portugal, Brasil, Argentina i Uruguai s’han posat en contacte amb el grup investigador per demanar dades d’expansió de l’epidèmia en aquestes zones

Àlex Arenas, investigador del grup de recerca Alephsys Lab de la URV, amb una pantalla al fons amb el mapa de l'estat espanyol.

Dissenyen un model matemàtic que prediu el risc de nous contagis per coronavirus a l'EstatURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si es mantenen les restriccions actuals de mobilitat, que són d’un 40-45% a dia d’avui, Barcelona registrarà un creixement de defuncions per coronavirus que el 3 d’abril podria arribar a prop de 600. Aquestes xifres corresponen a l’estimació resultant del model matemàtic dissenyat per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Saragossa i en el que fa setmanes que hi treballen. L’objectiu d’aquest model és fer prediccions per per preveure l’avenç de la malaltia. Això permet avaluar l’impacte esperat de cadascuna de les mesures de contenció possibles i així proporcionar informació fiable per a què es puguin prendre decisions informades a l’hora de decretar noves mesures que busquin evitar el col·lapse sanitari.

Aquesta nova predicció, calculada a partir d’una petició del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, s’ha fet tenint en compte l’estadística dels casos reportats, el percentatge d’aquells que requeriran assistència en Unitats de Cures Intensives i l’estadística de mortalitat d’aquests casos més greus.

Els resultats que s’han obtingut reforcen el missatge que els investigadors i investigadores fa dies que estan intentant difondre, i que passa pel confinament total de la població, exceptuant aquells serveis més essencials. «El virus es propaga perquè augmenta el nostre nombre de contactes. Cal aturar la cadena de transmissió per tal que aquest número de contactes de cada individu es mantingui per sota de 4», insisteix Àlex Arenas, investigador principal d’aquesta recerca. «Amb la mobilitat parcial que tenim actualment s’alenteix la propagació però continua havent-hi fugues. Quedant-nos a casa estem aïllant gent sana que deixa de fer de combustible al procés epidèmic», alerta.

L’augment de casos també està complicant l’adopció de mesures preventives efectives, ja que com més infectats hi hagi a la població, més difícil és que la contenció funcioni. Això farà que la corba de contagis no baixi prou i que la sobrecàrrega hospitalària es vegi afectada. «El que està clar, és que si no es fa el confinament total, s’ha de poder fer almenys als focus principals, que ara són a Madrid, el País Basc, Catalunya, Castella la Manxa i Castella Lleó», explica l’investigador.

tracking