Diari Més

Creix la venda 'on-line' al Mercat Central de Tarragona i cau la presencial

En una peixateria atenen cada dia unes 400 persones, però ahir, a les 12 hores, portaven 73

Carmeta Budesca ha protegit la seva peixateria amb una pantalla de plàstic i es planteja posar una de metacrilat.

Creix la venda 'on-line' al Mercat Central de Tarragona i cau la presencialGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les vendes presencials al Mercat Central de Tarragona han sofert una important caiguda els quatre primers dies d’aquesta setmana, mentre que les parades que disposen del sistema on-line tgn.almercat.cat han vist incrementar les comandes de manera considerable. L’afectació a causa de la crisi del coronavirus es viu de formes diferents en les parades, en funció del producte. El Mercat Central està operatiu de 9 a 14 hores i Espimsa evita que hi hagi una alta concentració de clients. Establiments com els bars romanen tancats.

La peixatera Anna Sallarés va comentar a aquesta redacció que «volem viure l’actual situació amb optimisme, tot i que les vendes han baixat molt, i esperem que pugin el divendres i el dissabte». «La gent compra per al dia i justet», va dir. Com a mostra de la davallada de clients, Sallarés va comentar que «un dia normal atenem quatre-centes persones i avui –per ahir dijous–, a les 12 del migdia, en portem 73». Ahir va ser el primer dia que les dependentes es van posar mascareta. «Treballar així ha estat incòmode al principi, però t’hi acostumes», va indicar. Pel que fa als preus, Sallarés va dir que «els mantenim i, en alguns productes, han baixat una mica, i el que més venem és peix petit, com sardina i seitó».

La també peixatera Carmeta Budesca va comentar que, «evidentment, les vendes han baixat, anem fent, però la setmana passada es va vendre molt» davant la incertesa si arribaria producte fresc a les botigues d’alimentació.

«Els clients demanen més gènere i congelen si en sobra, perquè la gent no canvia els hàbits de menjar», va dir Budesca. La peixatera va comentar que «mantenim els preus» i que les vendes s’han reduït «més d’un cinquanta per cent». Budesca ha protegit la seva pescateria amb una pantalla de plàstic «que van posar el primer dia», però «m’estic plantejant col·locar una de metacrilat».

En una parada especialitzada en formatges i productes làctics, Aroa Pérez va comentar que «hem de mantenir la calma» i va destacar que «netegem més del que és habitual i esterilitzem fins i tot els datàfons». La botiga també ha experimentat un descens en el nombre de clients presencials, amb una caiguda del 80 per cent. Per contra, el servei on-line «ha crescut un seixanta per cent». Pérez va dir que «estem per obligació, perquè venem producte fresc, però hem decidit dividir el personal en dos torns, de manera que una setmana vindrem uns i a la següent altres». Pérez va coincidir amb més paradistes consultats a dir que confia que aquest divendres i demà dissabte hi hagi major afluència de clients.

Menys venda de precuinats

L’activitat en la parada de productes carnis i embotits de Montse Bertran també s’ha vist sensiblement reduïda pel que fa a la venda presencial. Bertran ha detectat que la major dismunició és en menjar precuinat, que ha baixat un 90 per cent. El motiu obeeix al fet que «ha canviat el sentit de venda i la gent no compra precuinats perquè prefereix fer-se el menjar ara que disposa de temps a causa del confinament». La sensació que experimenta Bertran des de la seva parada és que «hi ha un estat de pànic, de tristor generalitzada».

Bertran va destacar el bon funcionament de la plataforma tgn.almercat.cat, «de la que formem part catorze paradistes, perquè ha crescut molt la venda on-line i animo a altres paradistes a què s’adhereixin». La plataforma va néixer el 30 de gener del 2019 i permet fer la comanda i recollir-la personalment al punt de venda o rebre-la al domicili.

En aquest context, Ivan Palau, qui atén els seus clients des d’una parada de fruites i verdures, va comentar que «la venda física ha baixat, i ha pujat l’on-line, de tal manera que, si abans venien un 70 per cent de manera presencial i un 30 per cent per Internet, ara els percentatges són a l’inrevés». El paradista va remarcar que «aquesta setmana treballo més per ordinador o per telèfon, rebent comandes, que en atenció directa». Com tots els paradistes consultats per aquesta redacció, Palau va dir que «hem mantingut els preus».

Avantatges de la xarxa social

Un dels establiments del Mercat Central que més està patint els efectes de la crisi originada pel coronavirus és Nipo, especialitzat en l’elaboració i venda de productes propis de la gastronomia japonesa. Cristina Bonet va dir que «el nostre no és un producte de primera necessitat com ho poden ser la carn i el peix, i estic convençuda que quan les coses es normalitzin es tornaran a consumir propostes grastronòmiques com les nostres». Una mostra de la davallada és el fet que «normalment treballen a la parada tretze persones i avui –per ahir dijous– hi ha quatre». Aquest establiment és un dels catorze que venen mitjançant la plataforma on-line del Mercat Central. Bonet va apuntar que «estem estudiant treballar fent torns i en cercar noves estratègies perquè pensem que aquesta crisi s’allargarà en el temps».

En la parada de Jordi Balagué es poden comprar bacallà i una gran mostra d’olives. «Hi ha molta tranquil·litat, la parada està plena de productes perquè ens arriben amb normalitat i avui està venint més gent que els primers dies de la setmana», va dir. Balagué va apuntar que «hi ha clients que ens truquen per telèfon, els preparem la comanda, vénen a buscar-la i, d’aquesta manera, s’eviten les cues». «El més important és la salut», va dir, protegit amb una mascareta.

tracking