Diari Més

Més de 20.000 empleats sense feina pel tancament de l'hostaleria a Tarragona

Tots els hotels, càmpings i apartaments turístics hauran d’estar tancats el pròxim 24 de març per decisió del Govern de l’Estat i fins a nova ordre

L'Hotel Imperial Tarraco tenia previst obrir les portes el pròxim 17 d'abril, després de ser objecte d'una profunda remodelació.

Més de 20.000 empleats sense feina pel tancament de l'hostaleria a TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de l’Estat ha decretat que, en un màxim de sis dies, el pròxim 24 de març, tots els hotels, càmpings i apartaments turístics hauran de restar tancats, com a mesura per combatre l’expansió del coronavirus. Aquesta dràstica decisió està pendent de la seva publicació al BOE. Només els establiments afiliats a l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona (AEHT), la majoria dels existents, compten en conjunt amb una nòmina de prop de 24.000 treballadors. D’aquests, la xifra més nombrosa és la que fa referència als treballadors fixos discontinus, amb contracte de temporada.

Xavier Guardià, portaveu de l’AEHT, va manifestar ahir a aquesta redacció que la previsió era obrir els establiments coincidint amb la Setmana Santa, però «el decret del Govern ens obliga a tancar». De fet, fa uns dies «el passat dilluns ja vam recomanar el tancament progressiu» i, en aquesta línia, «els establiments que estaven oberts han anat tancant, tot i que alguns encara estan oberts».

Amb relació a l’afectació laboral que la mesura tindrà en els treballadors dels sectors de l’hostaleria, els càmpings i els apartaments turístics, Guardià va dir que «la majoria encara no han estat contractats i cada una de les empreses estudia cas per cas la situació». L’AEHT no va detallar si aplicarà expedients de regulació temporal d’ocupació. El que sí que és segur és que aquelles persones que tenien previst treballar en la temporada que havia d’iniciar-se per Setmana Santa no ho podran fer. A causa de la situació provocada per l’expansió del coronavirus, «estem adoptant mesures sobre la marxa, amb el convenciment que aquesta crisi sanitària passarà i, per tant, hem d’estar preparats per quan puguem obrir», va dir Guardià.

Si no canvien les coses de manera dràstica, l’Hotel Imperial Tarraco no podrà obrir les seves portes el pròxim 17 d’abril, com la cadena H10 tenia previst. L’establiment de la ciutat de Tarragona ha sofert una profunda remodelació en els darrers mesos.

Causa de força major

El sector de l’hostaleria fa dies que reclama que es consideri l’actual situació com una causa de força major. La previsió és que els establiments puguin acollir-se a les mesures aprovades el dimarts per decret, entre les quals hi ha els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO).

En aquest context, la consellera d’Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, va exigir ahir al govern espanyol que activi l’ordre per al tancament dels allotjaments turístics, tenint en compte excepcions per gestionar la crisi del coronavirus i atendre la gent que no hagi pogut tornar a casa. Chacón va recordar que cal «preservar la salut de les persones». Des que l’Estat va centralitzar les decisions sobre la lluita contra el coronavirus, és el BOE el que ha de publicar els decrets per les ordres de tancament, i encara no s’ha publicat res sobre hotels, tot i que el sector espera que la mesura es faci oficial en el decurs de la jornada d’avui. «Seguint els criteris de confinament, demanem al Ministeri de Sanitat que activi l’ordre de tancament i que tingui en compte aquelles excepcions que permetin una millor gestió de la crisi», va dir la consellera Chacón.

tracking