Diari Més

Les claus del pensament positiu

El psicòleg Paco Díaz ofereix pautes per afrontar els dies de confinament amb bon estat d’ànim

Els psicòlegs recomanen establir hàbits i rutines, i mirar de complir-los.

Les claus del pensament positiuDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Estar tancats a casa, sense possibilitat de realitzar activitats a l’exterior o amb altres persones, i sense comunicar-nos de manera presencial, pot acabar passant factura al nostre estat anímic. És per això que, des de la Delegació Territorial de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), ofereixen tot un seguit de pautes que ens poden ajudar a fer més passadors aquests dies a casa. «Una de les coses més importants és afrontar aquesta situació de manera positiva», detalla Paco Díaz, psicòleg i membre de la Junta Rectora de la Delegació de Tarragona del COPC. «Això no vol dir ser un happy flower, sinó pensar en allò que pugui tenir de positiu el nostre confinament, com per exemple, que estem salvant vides», afegeix. En aquest sentit, assenyala que també és important que la natural preocupació per l’epidèmia se centri en aquells aspectes que podem controlar, com ara quedar-nos a casa o seguir les pautes d’higiene, «perquè fer les coses que depenen de nosaltres afegeix un sentit d’eficàcia a la situació».

En l’àmbit de la llar, el psicòleg apunta que és clau generar hàbits, establir rutines (individuals i grupals), i complir-les. D’altra banda, també recomana «procurar no aïllar-nos, no anar cadascú a una habitació de la casa», i aprofitar l’ocasió per mirar d’entendre com se senten les persones que tenim a la vora.

La comunicació, assenyala Díaz, també és important respecte a les persones que estan en altres llocs: «Val la pena trucar a aquell amic o familiar que segur que agrairà que algú es preocupi per ell». En aquest punt, Díaz adverteix que les comunicacions no han de ser només per escrit, «perquè la veu és un comunicador molt potent de sentiments».

L’activitat física és també una opció que cal tenir present, així com fer l’esforç de desconnectar de les xarxes i fer alguna cosa diferent: «Des d’un treball manual, a arreglar una aixeta o escriure un diari», enumera el psicòleg. Un altre aspecte en el qual el Col·legi insisteix molt és en la necessitat d’ajudar-nos i escoltar-nos: «Sembla una cosa òbvia, però hem de tenir clar que potser ens trobarem amb situacions que no seran fàcils, i que hi ha dificultats psicològiques que potser ara no detectem, però que vindran. Hem d’acceptar-ho sense resignar-nos, actuant de manera proactiva: si abans em posava a cridar, ara respiro i dic les coses més tranquil·lament». Tot plegat, resumeix el psicòleg, consistiria a pensar en la idea que «som un equip, i junts ho podrem aconseguir».

Això no obstant, des de la Delegació Territorial de Tarragona del COPC, apunten que hi pot haver persones amb alta ansietat, que abans del confinament es tractaven en consulta, i que en aquesta situació pateixin molt de nerviosisme o excitació: «Totes aquestes persones han de saber que poden contactar amb els professionals, que seguim treballant per videoconferència o amb els recursos disponibles, i que podem ser útils».

Cal procurar fer coses junts, no aïllar-nos.

Les claus del pensament positiuDiari Més

tracking