Diari Més

El personal de la Residència de la Mercè exigeix mascaretes o «ens anem cap a casa»

La mateixa situació es dona a la Residència de la Gent Gran de Reus, on també atenen ancians

Exterior de la Residència de la Mercè, on el personal treballa sense la protecció de mascaretes.

El personal de la Residència de la Mercè exigeix mascaretes o «ens anem cap a casa»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les treballadores de la Residència de la Mercè de Tarragona, depenent de la Generalitat, estan disposades a deixar d’anar a la feina si no se’ls proporcionen mascaretes amb filtre. La mateixa situació s’està produint a la Residència de Gent Gran de Reus. El col·lectiu del centre de Tarragona té cura de 117 persones d’edat avançada i temen poder contagiar-les o que siguin les treballadores les que es contagiïn de coronavirus. L’alarma va saltar ahir dimarts quan una companya va informar que a la seva neboda se li va detectar un positiu en coronavirus i el dia anterior va estar amb ella.

Una portaveu del col·lectiu laboral va manifestar a aquesta redacció que «hi ha companys que formen part del grup de persones d’alt risc i segueixen treballant, quan haurien d’estar a casa seva». La mateixa font va apuntar que «les mascaretes de paper no serveixen de res i alguns en portem amb filtre perquè les duem de casa, quan aquí, a la residència, en tenen però no les donen».

El director de la Residència de la Mercè, Anton López, va manifestar a Diari Més «no entenc aquesta inquietud» del col·lectiu de cuidadores de la gent gran i va afegir que «no hi ha cap problema». López va recordar que «s’està aplicant el protocol», que en aquests moments, a la residència, no implica distribuir mascaretes amb filtre entre els treballadors que mantenen un contacte directe amb els usuaris. López va indicar que el protocol estableix que s’entregaran mascaretes «si es detecta algun cas» de contagi per coronavirus.

En aquest context, la portaveu del col·lectiu laboral va dir que «els familiars de persones que estan a la residència no hi poden entrar, però nosaltres sí que venim del carrer cada dia, per la qual cosa pensem que ens hem de protegir i, també, a la gent de la qual tenim cura». La treballadora va comentar que «ens han dit que fins que no hi hagi un cas de contagi no ens donaran mascaretes, fet que no entenem, ja que estem en contacte amb gent d’alt risc». La portaveu va lamentar el fet que «els sindicats no s’han mogut».

El col·lectiu va remetre un comunicat a la cap del Servei de Coordinació dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies a Tarragona, informant dels motius de la seva preocupació i perquè fan la demanda de mascaretes. També va comentar que «els físios, els tècnics, la psicòloga i l’assistenta social estan a casa seva per precaució».

El mateix malestar a Reus

Per la seva banda, treballadors de la Residència de Gent Gran de Reus van posar-se en contacte ahir amb el Diari Més per denunciar que «no disposem de mascaretes per atendre els ancians» i que «ens han dit que posar-nos-les generaria alarma i que, per protocol, no ens toquen, i que només ens en donaran si es detecta un positiu». Els empleats lamenten que «la gent gran té molt de risc» davant del coronavirus i que, a la residència, viuen «més de 100 avis amb els quals tractem cada dia i als quals, per les atencions rutinàries, ens hem d’acostar a menys d’un metre».

Sempre segons el relat del personal, a l’equipament, que «pertany a la Generalitat», els usuaris «han estat confinats per plantes i nosaltres tampoc no ens movem, cosa que és positiva». A l’entrada «hi ha gel desinfectant, que també hi és a diferents punts de la residència» però «necessitem mascaretes abans que es doni una situació que s’hagi de lamentar». Una de les treballadores va explicar que «des de dijous no poden entrar visites per una qüestió de seguretat i els avis ens pregunten com és que els seus familiars no tenen accés, però nosaltres sí que estem aquí sense mascaretes». «Els que es troben millor», va afegir, «ens demanen que ens la posem per la seva pròpia seguretat».

L’empleada va apuntar que «venim a la feina angoixats, perquè podem generar un problema greu per a la vida de les persones sense que hi hagi cap necessitat que sigui així» i que «tot i que la qüestió s’ha intentat resoldre a través dels sindicats, i malgrat que treballem per la Generalitat, no ha estat possible». Per això, demanen «que ens facilitin mascaretes per garantir la seguretat dels residents».

tracking