Diari Més

Recollida Selectiva

El reciclatge al mercadet de Bonavista reduirà l'alt cost de la seva neteja

Aquest és de 100.000 euros anuals i els paradistes que no compleixin les normes de recollida selectiva seran penalitzats

Aspecte actual d'un dels dos contenidors del mercadet de Bonavista només començar la jornada.

El reciclatge al mercadet de Bonavista reduirà l'alt cost de la seva netejaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona i l’Empresa de Serveis i Promocions d’Iniciatives Municipals (ESPIMSA) preveuen implementar el nou sistema de recollida selectiva al mercadet de Bonavista a finals d’aquest mes de març, la qual cosa permetrà reduir els 70.000 euros anuals que costa la seva neteja i als quals se sumen els 30.000 que costa la incineració dels residus que genera.

Per això, la regidoria de Neteja del consistori comptarà amb una campanya, subvencionada per l’Agència Catalana de Residus, amb la qual hi haurà 12 informadors que, cada diumenge entre el 29 de març i el 27 de setembre, explicaran als marxants en què consisteix el nou sistema de reciclatge i com hauran de dur a terme les diferents accions per complir-lo. «La primera fase de la campanya serà informativa, per educar en sostenibilitat», va assenyalar Fortuny.

Per la seva banda, Dídac Nadal, president d’ESPIMSA –la qual s’encarregarà de controlar el compliment de la nova normativa– va anunciar que els paradistes que no compleixin les mesures de reciclatge seran multats per mitjà d’una taxa simbòlica, en una segona fase penalitzadora. En aquest sentit, els paradistes que compleixin el reciclatge entre un 75 i un 100%, només hauran d’abonar un euro; els que el compleixin entre un 50 i un 74%, 27,50 euros; els que ho facin entre un 25 i un 49%, hauran de pagar 41 euros; i els que complexin només el reciclatge fins un 24%, n’hauran de pagar 55, sent aquesta la màxima taxa que es podrà imposar. De totes maneres, Fortuny va assegurar que, si després d’aquesta fase penalitzadora hi ha marxants que continuen sense complir el sistema de reciclatge, s’exposaran a penalitzacions més grans.

Actualment, al mercadet de Bonavista hi ha dos contenidors grans, un dels quals, segons Nadal, s’omple només començar l’activitat comercial. A la pràctica, els residus no es separen i es tracten tots com a fracció rebuig. Amb aquesta nova inmplementació, s’instalaran 5 illes de contenidors per cada fracció de residus. Nadal va apuntar que «solucionar la gestió de residus al mercadet de Bonavista ha estat una prioritat compartida des del primer moment», i va afegir que «som conscients de la importància que els nostres mercats i mercadets siguin sostenibles i, per això, treballem també per la sensibilització i la conscienciació». La campanya també inclou repartir bosses compostables resistents per reduir l’ús de productes plàstics d’un sol ús al mercat, començant a incorporar altres materials més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient.

«Aquesta campanya no neix del no res. A l’estiu vam començar amb la campanya per reduir els residus voluminosos que es llancen a la via pública, després hem continuat amb la lluita per reduir els abocadors incontrolats i il·legals i, ara, entrem a la tercera fase, que és la dels grans productors, perquè són els que generen més residus», va explicar Fortuny, que va afegir que «ens posem com a objectiu implantar la recollida selectiva i optimitzar els actuals serveis a tots els mercats de la ciutat i continuar amb altres grans productors de residus». «El meu objectiu és reduir en 1.000.000 d’euros el contracte amb la incineradora i això és reduir unes 10.000 tones de residus a l’any», va finalitzar Fortuny.

tracking