Diari Més

Accident a IQOXE

L'ERTO que proposa IQOXE afectaria una cinquantena de treballadors

La química preveu acabar els treballs de reparació de la planta d’òxid d’etilè, que es va veure afectada per l’explosió de la de propilè, el 20 de març

Concentració dels treballadors d'IQOXE a les portes de la fàbrica l'endemà de la greu explosió a la planta química de Tarragona.

L'ERTO que proposa IQOXE afectaria una cinquantena de treballadorsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La proposta d’IQOXE a la taula negociadora amb el comitè d’empresa és que l’ERTO presentat afecti una cinquantena dels 102 treballadors de la companyia química que s’hi podrien veure implicats. De fet, ahir es va celebrar la tercera reunió i divendres es durà a terme la quarta i última taula negociadora per aquest nou expedient presentat per la química, al·legant causes econòmiques, organitzatives i de producció, després que el Departament de Treball de la Generalitat rebutgés el que ja va presentar per «força major», i pel qual l’administració catalana va estimar que no havia quedat acreditat el caràcter imprevisible de l’accident del passat 14 de gener, l’explosió que va provocar la mort de tres persones i va commocionar Tarragona.

Per la seva banda, els representants de la plantilla es mantenen en buscar una alternativa a l’expedient de regulació temporal d’ocupació. «Nosaltres estem mirant de justificar que l’empresa pugui mantenir tota la plantilla, ja que entenem que es pot donar una ocupació alternativa i efectiva al personal», explica Juan Luís Cantón, membre de l’Executiva d’UGT-FICA Tarragona i un dels assessors dels treballadors del sindicat a la taula negociadora, qui remarca que «molts treballadors segueixen afectats psicològicament com per plantejar-los que se’n vagin a casa seva. És la pitjor manera de digerir el que va passar». En aquest sentit, Cantón, que apunta que la negociació encara està oberta i res és definitiu, defensa que des del sindicat creuen que la proposta d’ERTO d’IQOXE és «precipitada». No obstant això, entenen també la situació en què es troba la companyia química, per això estan disposats a acabar d’escoltar el que proposa l’empresa i buscar la solució que menys afecti els treballadors.

El membre de l’executiva d’UGT-FICA explica que la proposta d’IQOXE de deixar una cinquantena de treballadors a l’atur no especifica durant quant de temps. «Han de fer una anàlisi dels departaments i veure quin és el personal que treballava a les parts més afectades i ha de valorar quan podrà tornar la total normalitat a l’empresa», diu Cantón. El sindicalista però, afirma que si IQOXE es manté en la seva voluntat de dur a terme l’ERTO i no veu viables les alternatives que proposa el comitè d’empresa, traslladaran tota la informació tractada en la taula de negociació a la plantilla, a la qual consultaran i determinaran la seva posició després d’estudiar les condicions que proposa la companyia. «La plantilla ho haurà de valorar, tenint en compte que, en cas d’un ERTO acordat amb l’empresa, les condicions seran favorables pels treballadors», assegura Cantón. En cas contrari, l’empresa podria presentar l’ERTO no consensuat amb el personal de manera unilateral a l’administració i aquesta decidiria si acceptar-lo o no, probablement amb unes condicions no tan bones pels treballadors. Per això, Cantón explica que, en el pitjor dels casos, intentaran negociar un expedient de regulació que afecti el menys possible al personal, mantenint l’assegurança mèdica i el pla de pensions aportats per la companyia, entre d’altres. Cal recordar que els treballadors recuperarien el seu lloc de feina un cop l’empresa retornés a la completa activitat.

A més, Cantón assegura que el dia previst perquè finalitzin els treballs de reparació a la planta d’òxid d’etilè és el 20 de març, amb la qual cosa entenen que IQOXE sol·licitarà, a partir de llavors, posar-la en marxa per començar a produir novament. El d’UGT reconeix que això seria una bona notícia, ja que podria reduir el nombre d’afectats per l’ERTO.

Per altra banda, fonts d’IQOXE confirmen que el dia 20 de gener acabaran els treballs de reparació de la planta d’òxid d’etilè, però expliquen que no podran produir fins a tenir els permisos corresponents, quelcom que depèn únicament de l’administració.

tracking