Diari Més

Salut

Les residències d'avis només podran atendre casos lleus de coronavirus

Salut ha elaborat un protocol específic per casos en investigació o confirmats d’aquesta malaltia que afecta, principalment, a gent gran

El CAP Llevant disposa d'un residència per a gent gran i segueix les recomanacions de Salut.

Les residències d'avis només podran atendre casos lleus de coronavirusGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les residències de gent gran de Tarragona, així com les de la resta de Catalunya, van rebre a finals de la setmana passada un protocol específic per seguir en cas d’investigació o infecció de coronavirus dels seus pacients. Aquest document marca que els centres només podrien atendre casos lleus o confirmats que han necessitat hospitalització i que han rebut l’alta hospitalària però encara requereixen atenció mèdica i mesures d’aïllament.

En aquest sentit, el protocol apunta una sèrie de requisits mínims per aquesta atenció a la mateixa residència com serien la disponibilitat d’una habitació individual per l’aïllament del pacient, amb bona ventilació i bany exclusiu; disponibilitat per part dels sanitaris del centre d’una línia de comunicació permanent amb l’equip d’atenció primària fins que es resolguin els símptomes així com del contacte dels familiars per tal que l’equip d’atenció primària pugui fer una valoració dels contactes més propers a la persona afectada; i, finalment, la disponibilitat de professionals i de material necessari al centre residencial per poder atendre correctament al pacient, entre d’altres.

Pel que fa als recursos materials, el protocol per a les residències marca que el personal que prengui les mostres biològiques, atengui casos en investigació, probables o confirmats o les persones que entrin a l’àrea d’aïllament hauran de portar un equip de protecció individual, que serà una bata resistent a líquids, màscara, guants i protecció ocular contra esquitxades.

L’habitació d’aïllament del pacient haurà de tenir una ventilació directa al carrer i no hi ha d’haver corrents forçats d’aire de sistemes de calor o refrigeració. A més, el bany individual del pacient haurà de ser netejat amb lleixiu domèstic cada cop després del seu ús. El protocol també diu que a l’habitació s’hi haurà de col·locar un cubell d’escombraries per als residus, i on també s’hi haurà de llençar l’equip de protecció individual, a excepció de les ulleres i la mascareta, que s’hauran de retirar fora del centre i ser eliminades. La persona malalta haurà de seguir a tota hora les mesures d’higiene respiratòria: cobrir-se la boca i el nas, en tossir o esternudar, amb mocadors d’un sol ús o amb el colze flexionat, i rentar-se les mans amb freqüència amb aigua i sabó, especialment després de tossir o esternudar o manipular mocadors que hagi utilitzat per cobrir-se.

El protocol també marca que els familiars del pacient en investigació, la resta de residents del centre i el personal han de ser informats que si s’acaba convertint en un cas confirmat passen a ser contactes, amb la qual cosa han de fer quarantena.

El Departament de Salut, a més, va publicar un seguit de recomanacions per les residències de gent gran com a mesura de prevenció d’infecció de coronavirus. Entre aquestes, destaca que qualsevol persona que tingui febre o símptomes respiratoris i hagi viatjat a zones de risc no visiti el centre residencial. Salut també va recomanar regular les visites per part de familiars als pacients i, en cas de fer-ho, rentar-se les mans a l’entrada i a la sortida als lavabos reservats per a les visites.

tracking