Diari Més

Dia de la Dona Treballadora

Les dones fan sentir la seva protesta a la manifestació de Tarragona

La plaça de la Font es va omplir de gent per escoltar el manifest reivindicatiu de la Plataforma 8M

Les pancartes reivindicatives van presidir metres de la mraxa, ocupants només per dones per desig de l'organització

Les dones fan sentir la seva protesta a la manifestació de TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Plataforma 8M va congregar milers de persones als carrers del centre de Tarragona, per commemorar el Dia de la Dona Treballadora i expressar les seves reivindicacions en la lluita contra el masclisme i a favor dels drets per afavorir la igualtat de gènere. A Reus, la jornada es va viure en diferents punts de la ciutat i va comptar amb la participació del col·lectiu de dones del Senegal.

Prop de 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, van formar part de la manifestació celebrada ahir a la tarda a Tarragona. La marxa es va iniciar a la plaça Imperial Tarraco i la van obrir només dones que van corejar frases com «Si ens toqueu a una, ens toqueu a totes», «Sense les dones no hi ha revolució», «El feminisme ens fa lliures» o «El patriarcat ens oprimeix». En un segon sector hi eren presents les organitzacions convocants i sindicals, i en el tercer la composició va ser mixta, amb presència d’homes i dones que es van vincular a la manifestació.

Poc abans d’iniciar-se la marxa es van aixecar pilars castellers, formats només per dones. Una pancarta amb el text «Juntes, fortes i combatives», seguit del lema «construïm l’alternativa feminista», va obrir una marxa que va iniciar-se amb unes dues mil persones i a la qual es va anar incorporant d’altres. El color lila va ser el protagonista, junt amb càntics com «no ens miris, uneix-te», dirigits als ciutadans que es trobaven en les proximitats del lloc per on discorria la manifestació.

Els participants van dirigir-se cap al carrer Prat de la Riba i Ramón y Cajal, en direcció a la Rambla Nova, per ascendir per Sant Francesc per dirigir-se a la plaça de la Font, on el nombre de manifestants ja era molt superior al que es podia comptabilitzar a l’inici.

Clam contra la desigualdat

El recorregut va finalitzar a la plaça de la Font on altres persones esperaven els manifestants i on la Plataforma 8M va llegir un comunicat. L’acte final va començar amb l’actuació del grup Tornavís Teatre. Catorze dones, entre elles tres violinistes, van interpretar una peça on les actrius van referir-se als canvis que ha sofert el feminisme al llarg de diferents generacions. Les condicions d’audició van fer que durant la interpretació s’escoltessin consignes de les persones participants en la manifestació que es trobaven en l’extrem contrari de la plaça de la Font, on no arribava el so que fluïa de l’escenari, situat davant del Palau Municipal, la façana del qual estava il·luminada amb el color lila. En l’acte també va actuar la Xirigota de Dones de Tarragona.

En el comunicat final, la Plataforma 8M va plantejar les reivindicacions de les dones a favor de la igualtat en tots els àmbits, també en el laboral. «Dones pitjor pagades i en males condicions», es va llegir, mentre que les referències a la lluita contra el masclisme van ser constants. La frase «no és no» va resumir el contingut del posicionament generalitzat de les persones que hi van ser presents. L’acte va ser un clam massiu contra la desigualtat.

La jornada reivindicativa va anar més enllà de la manifestació de la tarda. Al migdia, la Processó del Cony Insubmís va recórrer els carrers de la Part Alta, amb persones que portaven el pas que, en el seu dia, va generar polèmica i que va acabar al jutjat, que va declarar innocents les protagonistes.

Comunitat senegalesa, a Reus

A Reus les mobilitzacions pel Dia Internacional de la Dona, abans de dirigir-se cap a la marxa unitària a Tarragona, es van realitzar diverses manifestacions pels carrers de la capital del Baix Camp. La principal va transcórrer al matí quan dones de totes les edats es van agrupar al Mercadal per llegir el manifest en defensa de la igualtat i els Xiquets de Reus van aixecar un pilar format únicament per dones. A la tarda, la comunitat senegalesa també va sortir al carrer amb motiu del dia de la dona i va citar-se a la plaça Prim amb vestits dels seus avantpassats i van ballar músiques tradicionals del seu país.

La Plaça Mercadal va ser punt de trobada d'una de les manifestacions d'ahir a Reus

Les dones fan sentir la seva protesta a la manifestació de TarragonaOlívia Molet

tracking